Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne drewniane uszkodzony lakier - POMOCY

Recommended Posts

Witam

chciałbym was prosić o pomoc... jak i co mam teraz zrobić..... robiłem małą robótkę koło drzwi i przyświecałem sobie żarówka.... która niestety sparła mi się o drzwi drewniane zewnętrzne.... i w miejscu zetknięcia porobiły się od gorącej żarówki takie parchy... jak pryszcze.... przypuszczam ze to lakier zewnętrzny tak wybrzuszyło.... osunąłem te wypustki ...ale miejsce to wygląda tragicznie...co mam teraz zrobić....czym to najlepiej zabezpieczyć.....pomóżcie...czym to zamalować...czy zakryć

Witam

chciałbym was prosić o pomoc... jak i co mam teraz zrobić..... robiłem małą robótkę koło drzwi i przyświecałem sobie żarówka.... która niestety sparła mi się o drzwi drewniane zewnętrzne.... i w miejscu zetknięcia porobiły się od gorącej żarówki takie parchy... jak pryszcze.... przypuszczam ze to lakier zewnętrzny tak wybrzuszyło.... osunąłem te wypustki ...ale miejsce to wygląda tragicznie...co mam teraz zrobić....czym to najlepiej zabezpieczyć.....pomóżcie...czym to zamalować...czy zakryć

Niestety, ale trzeba przemalować całą powierzchnię drzwi.

Renowacja tylko uszkodzonej strefy nic nie da bo będzie widć różnicę.

Tego typu usługę wykonać może Twój dostawca drzwi. Jest to o tyle kłopotliwe bo skrzydło trzeba wymontować na około 2 tygodnie. Rozejrzyj się w markecie za najtańszym skrzydłem pasującym do Twojej ościeżnicy i zakup je na tzw.zastępstwo.

Dzięki za odpowiedz. A gdybym chciał to tylko fragmentarycznie na tym odcinku zamalować? to czym by to było najlepiej? lakierem bezbarwnym? musiałbym ten fragment obczyscić? jakim środkiem pozbyć się jest najlepiej starego lakieru?

musisz zakupić papier ścierny gradacji 120 a później 240. Następnie go użyć - najpierw 120 stką czyścisz "strupy" a 240stką do gładkości.

Następnie musisz to pomalować i tu się zaczyna problem bo musisz dobrać odpowiedni podkład i lakier.

Musiszskontaktować się z producentem drzwi - napisz do niego maila podając dane z FV i załącz fotę skrzydła. Poproś o niewielką ilość podkładu i lakieru - sądzę, żenie powinno być z tym problemu bo jako producent ma na stanie odpowiednie farby do drewna.

Jak Ci przyśle odpowiednie produkty to odnów wątek i będziemy dalej radzić.