JeiPel 02.12.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów na początek. Na pewno będę teraz tutaj dość częstym gościem, ale przejdźmy do tematu: Póki co pytanie tylko o ściany i gipsowanie. Jutro idę zrywać tapety a później mam zamiar robić gipsówkę na ścianach i sufitach. I tu pytania: 1. Jaką gładź kupić i dlaczego? 2. Czy przed nałożeniem robić jakiś unigrunt? 3. Na co ewentualnie zwracać uwagę? 4. Ważne by też była łatwa w obróbce etc. Ściany mają zwykłe tynki. Były tam właśnie tapety bez żadnego malowania pod, także też wydaje mi się bardziej komfortowym układem do pracy Pozdrawiam serdecznie i czekam na podpowiedzi Edytowane 2 Grudnia 2012 przez JeiPel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 23.01.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Tu raczej nikt nie odpowie Ci na to pytanie, w ogóle ciężko jest odpowiedzieć na pytanie jaką gładź, każdy ma swoją ulubioną i na niej robi. Ja wolę robić najpierw gipsem szpachlowym dwie warstwy a później gotową gładzią z wiaderka. Po zerwaniu tapet zagruntować, używaj pędzla ławkowca. Zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radrem-bud 29.01.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 1 ja mogę polecić Gips szpachlowy Franspol jeżeli Cię to interesuje tym dobrze mi się robi ale tak jak napisali Panowie przede mną trudno będzie Tobie doradzić wybór gipsu. Generalnie jest łatwa w szlifowaniu ale nie tak jak stary gipsar hehe w każdym razie jak uda Ci się na 2 razy zrobić będzie git 2 po zerwaniu tapet sprawdź czy tynki nie sypią się nadmiernie i czy nie ma na nich spękań. Jeżeli są sypkie to użyj gruntu Atl..Uni Grunt Plus spękania albo naprawisz miejscowo fizelinką albo jedziesz po całości siatkę elewacyjną na np tynk ręczny. Jeżeli tynki się nie sypią nadmiernie zagruntuj normalnym Uni gruntem co ważne pędzlem tzw. ławkowcem 3 patrz pk 2 4 Dodam od siebie jeżeli będziesz gipsował ścianę z oknem warto osadzić aluminiowe narożniki aby efekt pracy był zadowalający Pozdrawiam i udanej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.01.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Przed położeniem gładzi należy dokładnie zagruntować powierzchnię, co pozwoli na zwiększenie jej przyczepności i zwiąże podłoże. Może Pan tu wykorzystać np. Grunt Polimerowy Uniwersalny ACRYL-PUTZ® http://www.acrylputz.pl/74/grunt-polimerowy-uniwersalny Następnym krokiem - po wyschnięciu ściany – jest aplikacja gładzi. Dobrym rozwiązaniem może być zastosowanie wykończeniowej masy szpachlowej ACRYL-PUTZ® FINISZ http://www.acrylputz.pl/35/acryl-putz-finisz Wyrób ten dostępny jest w wygodnej, gotowej do użycia formie. Należy zwrócić uwagę na to, żeby gładź całkowicie wyschła, a po jej przeszlifowaniu trzeba dokładnie odpylić powierzchnię. Przed malowaniem ściany proponuję nałożyć jeszcze cienką warstwę gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbskarpy 06.02.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam, jestem nowy na forum i chętnie podłączę się pod ten sam temat. Mam podobny problem. Z tym, że ja po zerwaniu tapet mam na ścianie bardzo stara farbę - taka nawet kredowa jakby, wapienna. Po zerwaniu tapet część tej farby odpadła, ale nieznacznie. W ścianie są też mini dziury i różne ubytki. I teraz najważniejsze pytanie!!! Czy przed nałożeniem gładzi gipsowej powinienem zerwać starą farbę? Czy może wystarczy szpachelką zerwać luźną farbę, umyć ścianę z delikatnym mydłem, ZAGRUNTOWAĆ i dopiero wtedy nałożyć gładź? Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts