nydar 27.12.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Czyli na razie wiemy,że dla trzech osób wystarczy 30m3/h aby utrzymać wilgotność w 40-60%. Wiemy też ,że 60 m3 pozwala na utrzymanie stężenia CO2 na górnym poziomie widełek normy( dla czystego zewnętrznego powietrza 400ppm). Wiemy że 120m3 /h pozwala na utrzymanie stężenia CO2 na poziomie<1000ppm. w metropolii z brudnym powietrzem zewnętrznym(700ppm.) Nie wiemy jednak czy wentylacja z dolnym nawiewem i górnymi wyciągami jest lepsza czy gorsza dla pozbycia się CO2.Nasuwa się jeszcze jeden problem.Skoro krakowski smog ma 700ppmCO2,to ma również całą tablice Mendelejewa.I czy wtłaczając dużo dla pozbycia się CO2 nie robimy sobie kuku innymi składnikami tego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.12.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 kiedy będziesz miał miernik CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.12.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 TEORIA W wydychanym przez człowieka powietrzu stężenie CO2 jest największe. Ma ono - to powietrze wydychane - temp. ok.36stC. Cieplejsze idzie do góry.W normalnych warunkach, przy sprawnie działającej wentylacji, największe stężenie pod sufitem. Zwłaszcza u ciebie, nydar, jeśli twoje pomiary pionowe temperatury w pomieszczeniu są adekwatne, jak mniemam. Żeby stężenie było większe w niższych partiach trzeba by schłodzić powietrze pod sufitem, CO2 jako 1,5 raza cięższe od powietrza będzie opadał na dół i podnosił stężenie.Myślę, że nawet tradycyjna WM nie jest w stanie tak schłodzić pod sufitem, że miesza to fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.12.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Mirnik jest zamówiony.Myślę,że jutro albo w poniedziałek.Orko nie chciał na parę dni pożyczyć to w koszty trzeba wpaść. Co do stężenia CO2,to pytanie czy kilka stopni różnicy między poziomem zero a 2,8m wystarczy aby u góry było większe i czy ma na to wpływ większa tam wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.12.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 TEORIA W wydychanym przez człowieka powietrzu stężenie CO2 jest największe. Ma ono - to powietrze wydychane - temp. ok.36stC. Czyżby? Ja jednak stawiam na to, że jego temperatura niewiele różni się od otaczającego nas powietrza. Nos to taki całkiem sprawny reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.12.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Orko nie chciał na parę dni pożyczyć to w koszty trzeba wpaść. Nie było takich sugestii. Poza tym dopiero po dyskusji o Twojej wentylacji wpadłem na pomysł kupna miernika! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.12.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 ...popyt na mierniki wzrasta z każdym postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Tylko podaż nie nadąża.Jak dzwoniłem do e-sklepu po informację kiedy dojdzie,to nikt nie odbierał.Musi być cholery sobie wolne wzięły po świętach.Pomiary więc dopiero po nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.12.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 właśnie zamówiłem auraton sam sobie pomierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.12.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ale skucha - po nowym roku mają być wyprzedaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.12.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Czyżby? Ja jednak stawiam na to, że jego temperatura niewiele różni się od otaczającego nas powietrza. Nos to taki całkiem sprawny reku. Oczywiście, zgadza się, gdy zawrzesz aparat gębowy. Ja tam do milczków nie należę i zawsze wolę pogadać choćby o pierdołach, niż z ryjem zawartym na głucho siedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 28.12.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Ale skucha - po nowym roku mają być wyprzedaże. Odkupimy od chłopaków z forum za pół ceny . Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.12.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 wasze niedoczekanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ogłoszenie: ,,wiedzę na temat CO2 tanio sprzedam,dla grup zniżki":lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ogłoszenie: ,,wiedzę na temat CO2 tanio sprzedam,dla grup zniżki":lol2: no dobra... uchyl rąbka tajemnicy tak po starej znajomości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A już myślałem ,że się przeżarłeś na śmierć.I tak przy okazji pamiętasz teksty o żarówce .Podgrzewacz + światło,dwa w jednym .W kontekście tego co wyżej ma to sens.No ale cóż OSRAM ten pomysł ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A już myślałem ,że się przeżarłeś na śmierć. e tam ... lodówka już pusta ... podgrzewacz żarówkowy pamiętam ale ni chu chu... nie wiem do czego to nawiązane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Skoro do domu wlatuje 70m3/h powietrza o temp.średniej 18oC. a dom potrzebuje poniżej 0,5kW energii cieplnej na godzinę.To kilka żarówek setek i luxów da jak w lipcu i chałupę nagrzeje.Z tego co pamiętam jak ten temat gdzieś pociągnąłeś to cię skutecznie od pomysłu odwiedli.A zima to u nas mroczny okres:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Skoro do domu wlatuje 70m3/h powietrza o temp.średniej 18oC. a dom potrzebuje poniżej 0,5kW energii cieplnej na godzinę.To kilka żarówek setek i luxów da jak w lipcu i chałupę nagrzeje.Z tego co pamiętam jak ten temat gdzieś pociągnąłeś to cię skutecznie od pomysłu odwiedli.A zima to u nas mroczny okres:) w moim to na "lewo" coś chyba dużo wlata bo wilgotność w chałupie podąża za temperaturami zewnętrznymi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Myślę ,że to jednak te foremki ze styro nie pozwolą nic zakumulować na potem.Nie mniej jednak pomysł dla domów energooszczędnych aby świeciło i grzało to tak do końca zły nie jest.Zrobimy tak.Jak już swoim miernikiem CO2 wszystko pomierzę,to ci wyślę na jaki tydzień czy dwa i będzie wszystko jasne.Pod warunkiem,że czerwonego ozora przestaniesz na mnie wywalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts