Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM E-118 z pracowni e-domy -----budowa:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I brama...[ATTACH=CONFIG]250909[/ATTACH]

A dziś skończono montaż rur pod rekuperator oraz odkurzacz centralny.

A elektryk leci z kablami.

W poniedziałek tj. 31/03 wchodzi znów hydraulik a 10/04 wchodzimy z tynkami: jakieś 800 metrów kw.:eek:

Po świętach wylewka...

Hej Ania&Łukasz

domek prezentuje się super. Dajecie nieźle czadu!!!!!! Idziecie jak burza!!!!!

U nas właśnie elektryk skończył rozprowadzanie instalacji, na początku kwietnia tynki a później w maju hydraulik i posadzki. Musimy się wyrobić do sierpnia bo mamy umówioną ekipę od wykończeń. No i jesteśmy w trakcie wybierania mebli kuchennych.

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Witaj Wiola5656 , bardzo podoba mi się Twoja dachówka , czy możesz mi podać symbol i nazwę firmy + kolor cegły na komin i firmę .

Dzięki ;)!

U mnie idzie strop pełną parą , jestem przerażony jego wielkością ;)

Dorzucam fotki ;)[ATTACH=CONFIG]261239[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261240[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261241[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261242[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261243[/ATTACH]

Hej Łukasz :)

Jeżeli chodzi o dachówkę to mamy Creatona Domino, kolor: czarna glazura, natomiast cegła na komin to na pewno kolor matrix ale nie pamiętam jakiej firmy :)

Muszę przyznać, że Twój domek robi wrażenie. Widzę, że chyba nic nie zmieniałeś, jeżeli chodzi o wielkość okien ????

Pozdrawiam

Wioleta :)

Hej Wioleta ,

Dokładnie tak jak konsekwentnie napisałem w pierwszym moim poście projekt nie ma ani jednej zmiany .

Zastanawiam się jednak nad oknem przy wejściu , tym rogowym , bo jest strasznie wysoko . Myślę , że o jedną cegłę je powiększę od dołu , ale czekam na dach i potem to zobacze w całości ;)

Dzień Dobry,

my skończyliśmy tynki 26 kwietnia, potem był styropian i podłogówka a 7 i 8 maja robiono nam wylewkę. Nie obeszło się bez problemów - okno w salonie było osadzone za nisko - o 2 cm -

i musiało być podniesione... wiecie co to znaczy: skuwanie tynku i demontaż 4-ro metrowego okna!

Jutro wstawiają nam drzwi wejściowe. I odpoczywamy....

Pozdrawiam Wszystkich ze słonecznego Dolnego Śląska!

Ania i Łukasz

Edytowane przez Anna & Łukasz

Witam,

Promyczek , co to za płyta widoczna od wewnętrznej strony dachu ? To materiał zastępujący "deskowanie " ?

Czekam na odpowiedź

Dzięki

Promyczek jaką dachówkę wybrałaś?

Orientacyjnie ile m2 dachu wyszło i jaki był koszt położenia . Za płaską dachówkę strasznie się cenią...

Edytowane przez Łukasz S

Hej Łukasz,

to nie w zastępstwie deskowania, tylko nasz strop, gdyż my budujemy wg projektu indywidualnego opartego tylko na e-119. Wydłużyliśmy więc strop i dach nad tarasem, stąd ta widoczna płyta. Dachówka to creaton Domino łupek glazurowany. U nas jest ok. 370 m2 dachu. Koszt położenia dachówki i rynien - 12 tys., Koszt dachówki ok. 60 tys. (piszę około, gdyż dokupowaliśmy po drodze, bo brakło).

Pozdrawiam ;)

Witaj,

Dobra cena położenia dachówki , mnie straszą 50 zł za m2 położenia i nie wiem czy wzięli pod uwagę rynny. Więźba na 9.000 zł i teraz zastanawiam się nad tym deskowaniem , bo podobno teraz daje się coś w stylu płyty OSB tylko mocniejszej. Muszę się dowiedzieć więcej.

Ten łupek glazurowany w jaki kolor wpada w rzeczywistości ?

Pozdrawiam ;)

Witaj,

Więźba na 9.000 zł i teraz zastanawiam się nad tym deskowaniem , bo podobno teraz daje się coś w stylu płyty OSB tylko mocniejszej. Muszę się dowiedzieć więcej.

Witam. Myślę, że masz na myśli płytę MFP, która lepiej radzi sobie z obciążeniami poprzecznymi i wzdłużnymi niż OSB. Wynika to z tego, że wióry w płycie OSB są ułożone w jednym kierunku - w warstwach zewnętrznych równolegle do długości płyty. W MFP wióry są ułożone w różnych kierunkach w całym przekroju płyty, co sprawia, że jej wytrzymałość na zginanie jest jednakowa wzdłuż obu osi.

Jeśli chciałbyś wiedzieć więcej można o tym poczytać na stronie producenta.