Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM E-118 z pracowni e-domy -----budowa:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[ATTACH=CONFIG]313252[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313253[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313254[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313255[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313256[/ATTACH]

Hej Łukaszu, jak widzę będziemy się wykańczać prawie równocześnie.

My już wczoraj zagotowaliśmy trochę, bo nam wykonawca wylewek tak niedbale rozłożył folię pod styropianem na podłodze, że zamiast zachodzić na sciany, to leży pozawijana między warstwami styropianu i cały wieczór poprawialiśmy to. Ale to już trudniej niż rozkładać od początku, bo kawałki są podocinane jak puzzle i trzeba dopasować w to samo miejsce. Trochę roboty było, bo u nas trzy warstwy są (5/10/10 cm). Tak więc jak widzisz bawimy się świetnie. Tak to jest jak człowiek pracuje, a ktoś buduje mu dom...

Jednakże cieszymy się, ze cały czas do przodu. W poniedziałek podłogówka, a zaraz potem wylewki. Będzie pięknie. :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witajcie, ale cisza na tym naszym forum...

U nas już wylewki schną, niedługo zakładamy bramę garażową i drzwi wejściowe i układamy płytki.

Hej,

u mnie też wylewka schnie , ale ja zaczynam wykończenia dopiero w październiku , chce aby to sobie wszystko teraz odstało .

Zabieram się powoli za wjazdy ogród , trawniki i inne

W załączniku fotki 11116210_884904114902293_1220131035_n.jpg64.jpg65.jpg66.jpg

Witamy:)

Wioleta, mamy pytanie, czy zmniejszając wysokość pomieszczeń zmienialiście wymiary podciągów nad duzym i malym tarasem, my zmniejszylismy wysokość pomieszczeń o jeden pustak i wygląda na to ze podciągi będą zaslaniać w części okna.

Pozdrawiamy:)

Hej Ala i Tomek. My zmniejszyliśmy wysokość domu o jedną cegłę kosztem okien. U nas okna tarasowe mają wysokość 2195 + już wcześniej zostawione miejsce do rolet. Czyli łącznie okno z puszką od rolety 2400. Pamiętam, że też martwiłam się jak będą wyglądać zmniejszone okna ale myślę, że jest ok. A i tak są duuuuuże do mycia.

Pozdrawiam

Wioleta :)

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...

Hej, hej,

u nas już po tynkach, na razie zostawiliśmy bez koloru, bo nie chcemy pobrudzić przy okazji prac dookoła domu. W przyszłym tygodniu sufity podwieszane i flizowanie, kuchnia już się projektuje, więc może uda nam się niedługo zamieszkać. Sierpień - wrzesień robimy również ogrodzenie i kostkę, bo nasz dom przy wąskiej drodze i nam działkę rozjeżdżają. Pozdrawiamy wszystkich budujących i "wykańczających się":p. Mam prośbę do tych ostatnich - wrzućcie parę fotek, jak wygląda u Was w środku, np. kuchnia, łazienka, czy salon.

Witam wszystkich po długiej przerwie!

Po długim wyczekiwaniu na wykonawcę wczoraj udało się rozpocząć prace na budową ! Ludzie i maszyny ruszyły do pracy. Pierwsze zdjęcia zamieszczam poniżej. Plan zakłada zakończenie stanu surowego otwartego na początku października - na razie mamy po 36 stopni ;-)

Rzutem na taśmę wprowadziliśmy jeszcze ostatnie zmiany - ( układ w dalszym ciągu pozostaje jak w wersji Sebastiana i Asi

1) Okna w łazience ( według starego projektu pokój drugi za kotłownią - okno w skrajnym rogu o szerokości 720 mm x 2350 mm ( do ziemi )

2) Rezygnacja z słupa przy wejściu

3) Okno przy wejściu ze standardowego kwadratowego , zmieniliśmy na wąskie ok. 380 mm x 2350 ( do ziemi , nieotwierane )

Cały czas zostaje kwestia ogrzewania garażu ?! - czy warto ogrzewać czy nie ? - Rozważamy grzejnik lub ogrzewanie podłogowe.

_DSC0379m.jpg _DSC0409m.jpg

Edytowane przez Radosław Kędra

Witam wszystkich po długiej przerwie!

Po długim wyczekiwaniu na wykonawcę wczoraj udało się rozpocząć prace na budową ! Ludzie i maszyny ruszyły do pracy. Pierwsze zdjęcia zamieszczam poniżej. Plan zakłada zakończenie stanu surowego otwartego na początku października - na razie mamy po 36 stopni ;-)

Rzutem na taśmę wprowadziliśmy jeszcze ostatnie zmiany - ( układ w dalszym ciągu pozostaje jak w wersji Sebastiana i Asi

1) Okna w łazience ( według starego projektu pokój drugi za kotłownią - okno w skrajnym rogu o szerokości 720 mm x 2350 mm ( do ziemi )

2) Rezygnacja z słupa przy wejściu

3) Okno przy wejściu ze standardowego kwadratowego , zmieniliśmy na wąskie ok. 380 mm x 2350 ( do ziemi , nieotwierane )

Cały czas zostaje kwestia ogrzewania garażu ?! - czy warto ogrzewać czy nie ? - Rozważamy grzejnik lub ogrzewanie podłogowe.

Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]326514[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]326515[/ATTACH]

Witaj, my też rozważaliśmy czy ogrzewać garaż czy nie. Jedni nam doradzali, żeby dogrzać, inni mówili, że to zbędne. Koniec końców stwierdziliśmy, że na wszelki wypadek i dla własnego komfortu jeden kaloryferek na ścianie nie zawadzi i tak zrobiliśmy, po zimie powiemy, czy warto było, czy nie.

Rafał nie rób podłogówki , bo od dołu do góry idzie ciepło na całą powierzchnie auta i podobno zbiera się mnóstwo pary. Podobno też auto szybciej rdzewieje i opony się niszczą . Też chciałem zrobić podłogówkę , żeby ewentualne błoto szybko zasychało i można było pozmiatać. Zrobiłem dwa małe grzejniki ;)

Łukaszu bardzo cenna uwaga - o tym nie pomyślałem. Dziękuję!

Rafał nie rób podłogówki , bo od dołu do góry idzie ciepło na całą powierzchnie auta i podobno zbiera się mnóstwo pary. Podobno też auto szybciej rdzewieje i opony się niszczą . Też chciałem zrobić podłogówkę , żeby ewentualne błoto szybko zasychało i można było pozmiatać. Zrobiłem dwa małe grzejniki ;)

U Nas pogoda dopisuje , chyba jak w całej kraju ;-) Wykonawca pośrednio zadowolony bo za ciepło to też dla budowy nie za dobrze.

Dziś zakończyliśmy zbrojenie ław i zalewaliśmy je betonem ;-) Kilka zdjęć poniżej. Jutro przerwa techniczna i lanie wody a w poniedziałek jak temperatura nie przeszkodzi ruszamy z bloczkami.

_DSC0029m.jpg _DSC0034m.jpg _DSC0050m.jpg

My mamy podłogówkę w całym domu (plus wyjścia na grzejniki) ale w garażu tylko 1* 120cm grzejnik.

Za to ociepliliśmy dodatkowo ścianę w garażu od strony domu i wiatrołapu.

Hej, hej,

u nas już po tynkach, na razie zostawiliśmy bez koloru, bo nie chcemy pobrudzić przy okazji prac dookoła domu. W przyszłym tygodniu sufity podwieszane i flizowanie, kuchnia już się projektuje, więc może uda nam się niedługo zamieszkać. Sierpień - wrzesień robimy również ogrodzenie i kostkę, bo nasz dom przy wąskiej drodze i nam działkę rozjeżdżają. Pozdrawiamy wszystkich budujących i "wykańczających się":p. Mam prośbę do tych ostatnich - wrzućcie parę fotek, jak wygląda u Was w środku, np. kuchnia, łazienka, czy salon.

Mam projekty łazienek (dopiero będziemy robić) ale mam już i zdjęcia kuchni z kuchni!, garderoby, sufity oraz ścianę z kominkiem.

Jesteśmy w trakcie podłóg. Jutro wrzucę.

• 2 weeks później...