Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM E-118 z pracowni e-domy -----budowa:)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dachówka ostatecznie wybrana i zamówiona - Meyer Holsen Piano - kolor czarny łupkowy

_2015_08_20_125529murator.jpg

Wybraliśmy również klinkier na komin - z wielu propozycji ostatecznie wybór padł na CRH Klinkier - Cegła pełna GALAXY ( na zdjęciu 4 ostatnie od prawej ) . Rynny Siba kolor grafitowy / Wykończenie zamiast blachy, struktonit 30x30 kolor grafit.

_2015_08_20_172549murator.jpg _2015_08_20_175937murator.jpg

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

Forum widać ma wakacyjną przerwę :-)

U nas jednak bez większych przerw, wczoraj zakończyliśmy etap wznoszenia ścian. Nadproża wmurowane z wyjątkiem okna narożnego oraz dużego okna w salonie - będą zbrojone i wylewane. Pozostałe strunobetonowe Konbet Poznań .

Przesyłam kilka zdjęć. Zamieszczam również zmienione okna w garażu oraz łazience. Ostatecznie zmieniliśmy wysokość wszystkich okien na 2250 z 2350 , gdyż zmiejszyliśmy wysokość pomieszczeń o jeden pustak.

_DSC0009murator.jpg _DSC0019murator.jpg _DSC0039murator.jpg

_DSC0045murator.jpg _DSC0048murator.jpg

• 1 month później...

Witam wszystkich budujących i mieszkających :-)

Po długiej przerwie wrzucam od razu świeże zdjęcia z wczoraj. Kończymy etap pokrycia dachu. Za parę dni zdejmujemy stemple , zaczynamy murowanie ścian działowych , schodów i tarasu.

Dachówka Meyer Holsen - Piano ( jesteśmy bardzo zadowoleni z jakości dachówki - naprawdę polecam tą firmę )

Rynny 150 Siba - kolor grafitowy metalic

Wykończenie postanowiliśmy podobnie jak Wiola zrobić struktonitem - kolor grafitowy.

Komin wykonany z cegły CRH - pełna model GALAXY

_DSC0001m.jpg _DSC0006m.jpg _DSC0014m.jpg

_DSC0016m.jpg _DSC0024m.jpg

• 1 month później...
Witam wszystkich :) my również wybraliśmy ten projekt :) obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamknietego, i właśnie gościmy elektryka. Mam pytanie czy ktoś z was zdecydował się na rekuperacje? Doczytałam na forum ze Ania i Łukasz mają rekuperacje (dodatkowo blisko siebie budujemy ten sam dom) ale widzę ze Ania od dłuższego czasu nic nie wpisuje na forum wiec małe szanse ze mi odpowie na temat rekuperacji. Jeśli ktoś oprócz nich zdecydowal się na rekuperacje proszę o informację jaki to był koszt i jaki rodzaj ogrzewania został wybrany. I jaki model rekuperatora zakupiliście :) Edytowane przez sylwia_rafal

Witam wszystkich :) my również wybraliśmy ten projekt :) obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamknietego, i właśnie gościmy elektryka. Mam pytanie czy ktoś z was zdecydował się na rekuperacje? Doczytałam na forum ze Ania i Łukasz mają rekuperacje (dodatkowo blisko siebie budujemy ten sam dom) ale widzę ze Ania od dłuższego czasu nic nie wpisuje na forum wiec małe szanse ze mi odpowie na temat rekuperacji. Jeśli ktoś oprócz nich zdecydowal się na rekuperacje proszę o informację jaki to był koszt i jaki rodzaj ogrzewania został wybrany. I jaki model rekuperatora zakupiliście :)

WItamy na forum!

W kwestii rekuperacji nie pomogę - my wybraliśmy ogrzewanie gazowe + pompa ciepła na ciepłą wodę Viessmann . Jeżeli to możliwe prosimy o podzielenie się zdjęciami inwestycji!

Pozdrawiam

Witam wszystkich :) my również wybraliśmy ten projekt :) obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamknietego, i właśnie gościmy elektryka. Mam pytanie czy ktoś z was zdecydował się na rekuperacje? Doczytałam na forum ze Ania i Łukasz mają rekuperacje (dodatkowo blisko siebie budujemy ten sam dom) ale widzę ze Ania od dłuższego czasu nic nie wpisuje na forum wiec małe szanse ze mi odpowie na temat rekuperacji. Jeśli ktoś oprócz nich zdecydowal się na rekuperacje proszę o informację jaki to był koszt i jaki rodzaj ogrzewania został wybrany. I jaki model rekuperatora zakupiliście :)

Witam,

my już wprowadziliśmy się i dlatego też ta cisza:) Jesteśmy tu 3 tygodnie a wciąż strych w paczkach... Do Świąt może dam radę:)

Mamy rekuperator Brink Renovent Excellent 400 Montowała nam firma ASK - koszt na priv. Ogrzewanie: było w planach pompa ciepła, skończyliśmy na kotle na opał "różny". Koszt zakupu 4 razy niższy, użytkowania? bez komentarza. Ale gorąco jak w piekle. W całym domu mamy ogrzewanie podłogowe, dodatkowo wyciągnięte rury pod kaloryfery - ale nie zamontowane. Na wodę zbiornik Eco Heat Pro Tweetop. W razie pytań - zapraszamy do odwiedzin.

Ania&Łukasz

Edytowane przez Anna & Łukasz

Oczywiście zdjęcia mogę zamieścić :) chyba jak każdy :), nanieśliśmy kilka zmian w projekcie. Powiększyliśmy otwór okienny przy jadalni (co widać na zdjęciu), już nie pamiętam czy również powiększyliśmy otwór okienny przy tarasie dlatego załączam zdjęcie. Nie robimy poddasza użytkowego, ale oczywiście otwór w stropie jest gdyby kiedyś coś nam się odwidziało. Zmieniliśmy lekko układ pomieszczeń: usunęliśmy wnękę na szafę w hollu, zamiast garderoby zrobiliśmy pomieszczenie gospodarcze o pow. 5m2, łazienkę powiększyliśmy do 9,5 m2. Zrezygnowaliśmy z malutkiego tarasu na końcu domu, oba pokoje pomiędzy łazienką a nieistniejącym tarasem "połączyliśmy" i zrobiliśmy sypialnię o pow. 21 m2 oraz osobne pomieszczenie - garderobę. Pozostałe dwa pokoje i inne pomieszczenia są takie jak w projekcie.

Ostatnio mąż zdecydował się na boczne drzwi w garażu (przy kotłowni) wychodzące na "ogród" (czyt. błoto) więc to będzie dodatkowa zmiana, zdjęć nie mam bo drzwi zamówione i jak tylko przyjdą Panowie wykonają otwór i wstawią drzwi, wówczas zrobię zdjęcie boczne domu.

Zmieniliśmy także okna, wszystkie okna (oprócz części dziennej oraz drzwi na taras w sypialni) mamy na wys. 84 cm od posadzki a nie takie jak w projekcie - do dołu.

Bardzo dziękuję Aniu za odpowiedź :), my będziemy mieć ogrzewanie podłogowe na pewno tam gdzie będą kładzione kafelki czyli w większej części domu. Jedynie w pokojach dzieci oraz w sypialni chcemy panele lub parkiet (jeszcze nie zdecydowałam) i tu myślimy o grzejnikach. Podobno ogrzewanie podłogowe na „drewnianej” podłodze (tu mam też na myśli panele) nie działa tak dobrze jak na kafelkach. Aniu byłabym wdzięczna za opinie co ty o tym sądzisz, tym bardziej że już praktykujesz :) Początkowo u dzieciaczków chciałam zrobić podłogowe ogrzewanie ale nasłuchałam się opinii że tam gdzie się śpi nie powinno być ogrzewania podłogowego bo jest to niekomfortowe w spaniu i teraz się waham.

Jeśli chodzi o ogrzewanie to mi przez myśl przeszła pompa ciepła, ale mąż (nasz ekonomista domowy :)) stwierdził, że właśnie piec na opał różny jest i tańszy inwestycyjnie i eksploatacyjnie. A ponieważ to na jego barki spada czyszczenie pieca i jeśli tak zadecydował mi pozostaje się tylko zgodzić :) więc od razu mam pytanie czy mogłabyś mi wysłać model pieca i czy kupowałaś gotowy czy ktoś robił pod zamówienie? No i jaki koszt pieca ponieśliście. Dodatkowo prosiłabym cię o podanie kosztu rekuperacji (bo nie doszła na priv) i opinii czy jesteście z niej zadowoleni bo mój domowy ekonomista jest sceptycznie nastawiony do tej instalacji a ja, jak to ja, naczytałam się i ją rozważam tylko nie wiem czy nie zmiażdżyłaby nas cenowo bo podobno przy naszej kubaturze domu koszt mógłby wynieść nawet ponad 30.000 zł, wówczas to stanowczo za dużo tym bardziej że podobno przy rekuperacji jest większe zużycie energii oraz opału ponieważ cały czas jest wymieniane powietrze na świeże więc cały czas musi być ogrzewane świeże zimne powietrze. I do tego dochodzą wymiany filtrów, przeglądy itp.

Ja to gaduła trochę jestem więc odpisujcie, bardzo czekam na wszelkie opinie i uwagi :)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam Wszystkich,

Tak sobie oglądam Wasze realizacje domów wszystkie wyglądają super. Z Żona również zastanawiamy się nad projektem e118 lub e119 i nie wiemy, który wybrać. Mam pytanie do wszystkich osób, które zakończyły inwestycję czy możecie podać w jakich kosztach się wszystko zamknęło? Bardzo dziękuje za odpowiedź

• 4 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
Wybudowałem ten dom pod Bydgoszczą. Chętnie odpowiem na pytania osób zainteresowanych.

Mogę prosić o zdjęcie? :)

Ja mam pytanie, może trochę głupkowate, ale...

co z folią kubełkową? zasypuje się ją czy jeszcze czymś obkłada dodatkowo?

I pytanie co ze schodami wejściowymi i tarasem - kiedy wylewaliście? jest jeszcze jakiś inny sposób?

Witam,

Gdzie pod Bydgoszczą Pan wybudował ten dom ? Ja również wybudowałem ten dom pod Bydgoszcz :)

Witam wszystkich.

Od czasu do czasu tutaj zaglądam - forum od jakiegoś czasu zamarło - ale widzę, że się budzi.

Radek pochwal się jakimiś zdjęciami domku. Skończyliście już budowę???

Pozdrawiam :)