Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM E-118 z pracowni e-domy -----budowa:)

Recommended Posts

Dzięki za odpowiedź. My też obnizyliśmy wysokość o jedną cegłę... Jednak zdecydowaliśmy zostawić okno na tej wysokości, co w projekcie ponieważ, przy oknie wychodzi zlew... Jeżeli obnizymy okno będzie się chlapać. POnad to mam wątpliwości, czy fron domu będzie dobrze wyglądał z obniżonym oknem a "gzymsem" na tej samej wysokości?

• Odpowiedzi 404
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, czy moglibyście nakręcić krótki filmik z przechadzką po wnętrzu domu? Powoli przymierzam się do budowy, ten projekt wydaje się być fajny, jednak bez wizualizacji ciężko mi sobie wyobrazić wzajemny rozkład pomieszczeń wewnątrz budynku. Plik można by było wrzucić na serwis typu http://www.sendspace.com/

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze etapy

Hej Kuba_K na chwilę obecną to filmu nie damy rady nakręcić, gdyż w środku stoi troszkę stempli. Jeżeli chodzi o rozkład pomieszczeń wewnątrz budynku to na pewno każdy ma coś pozmieniane. My prawdę mówiąc, mamy tylko tą część otwartą (kuchnia - jadalnia - salon) oraz dwie sypialnie zrobione tak jak w projekcie.

Pozdrawiam

Wioleta

Dzięki Kasiaro

cenna uwaga odnośnie tego gzymsu, muszę jeszcze pogadać z wykonawcą jak on to widzi. Na chwilę obecną to u nas otwory okienne nie są jeszcze zrobione "na gotowo". Od góry tak (nie licząc około 20 cm zostawionego miejsca na rolety zewnętrzne) tylko na dole musimy podmurować około pół cegły, żeby okna miały 1,20 wysokości. Ja myślałam, żeby ten gzyms nad oknem dokleić tym styropianem na wysokości miejsca zostawionego na rolety. Ale to jeszcze zobaczymy

Pozdrawiam wszystkich budujących E-118

Wioleta

Witam wszystkich.

Od dłuższego czasu śledzę forum, bo będziemy z mężem budować E-118.

Mam pytanie do osób, które są na etapie stropu. Nasz architekt twierdzi, że zbrojenie jest "przesadzone" i nie potrzebnie są dwie warstwy: górna i dolna.

Czy ktoś poprawiał projekt stropu monolitycznego pod kątem tego zbrojenia?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam, życzę powodzenia i czekam na kolejne zdjęcia :)

Przyjrzyj się zbrojeniu w naszym stropie:))) Twój architekt ma rację - my też nie robiliśmy tego przesadzonego zbrojenia, ale oczka zostały pomniejszone do 12 cm:)

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Forum nigdy nie umiera ;-) Dziękuję jeszcze raz za możliwość zobaczenia postępów prac nad budową E118 ! Każdy z budowanych przez Was domów ma coś ciekawego co na pewno wprowadzimy podczas budowy Naszego domu ;-) Na pewno na świetnym rozwiązaniem jest świetlik w korytarzu !

Dziękuję jeszcze raz Wiolecie i Szymonowi oraz Tobie Sebastian!

Myślę, że powinniście wrzucić zdjęcia aktualnych etapów , bo naprawdę jest się czym chwalić ;-)

Forum nigdy nie umiera ;-) Dziękuję jeszcze raz za możliwość zobaczenia postępów prac nad budową E118 ! Każdy z budowanych przez Was domów ma coś ciekawego co na pewno wprowadzimy podczas budowy Naszego domu ;-) Na pewno na świetnym rozwiązaniem jest świetlik w korytarzu !

Dziękuję jeszcze raz Wiolecie i Szymonowi oraz Tobie Sebastian!

Myślę, że powinniście wrzucić zdjęcia aktualnych etapów , bo naprawdę jest się czym chwalić ;-)

Witam,

Radek nie ma za co dziękować. Jeśli coś pomogliśmy to się cieszę.

Niżej zamieściłam kilka fotek po zalaniu chudziaka. Dachówka już kupiona. Teraz czekamy za drzewem i ekipą od dachu. Znów mamy kolejny dylemat: jak położyć tą płaską dachówkę: z przesunięciem czy w linię. Bardziej podoba mi się linia w linię ale będzie widać każdą nierówność....

Radek wyślij mi to zdjęcie tej dachówki co mi pokazywałeś.

DSC_0007.jpg

DSC_0126.jpg

DSC_0128.jpg

DSC_0131.jpg

Pozdrawiam

Wioleta

Cześć Wiola,

Powiem szczerze, że dla mnie linia w linie wychodzi najładniej. Tymbardziej przy takiej dachówce jaką macie. Tak jak prosiłaś zamieszczam zdjęcia sąsiada , który ma dach wykonany w tej samej dachówce. Ja nie widzę tu nierówności - dużo zależy od firmy która kładzie i od samej dachówki.

_DSC0205.jpg

_DSC0207.jpg

Wiola , kupiliście którą dachówkę? I jaki kolor? macie już ja na budowie?

My już też zakupiliśmy: Koramic Alegra 9 antracyt angoba - po niedzieli więźba i dach;)))

Hej Sebastian

tak dachówkę już mamy od około miesiąca na działce. Wybraliśmy dachówkę Creaton Domino czarna glazura. Kolorem podchodzi pod ciemny grafit.

Pozdrawiam

Wioleta

Wszystkie dachówki antracyt są ładne ;-)

Mam jeszcze jedno pytanie - jak wychodzi w Koninie kwestia adaptacji projektu? - ku pytanie do Wioli i Sebastiana.

Sebastian u Ciebie pewnie inaczej ze względu na zmianę konstrukcyjną dachu.

Będę wdzięczny za inforamcję

Hej Radek,

my za załatwienie wszystkich papierów, pozwolenia na budowę i adaptację projektu zapłaciliśmy jak się nie mylę 2.500 zł.

Pozdrawiam

Wioleta

Wszystkie dachówki antracyt są ładne ;-)

Mam jeszcze jedno pytanie - jak wychodzi w Koninie kwestia adaptacji projektu? - ku pytanie do Wioli i Sebastiana.

Sebastian u Ciebie pewnie inaczej ze względu na zmianę konstrukcyjną dachu.

Będę wdzięczny za inforamcję

To samo co u Wioli + 1500 za konstrukcję dachu (zmiany ,pozwolenia itp;))):))

Kiedy można będzie obejrzeć dach na gotowo?:) Robicie wszystkie okna dachowe wg projektu?

Hej,

Sebastian, żebym to ja wiedziała kiedy :( Może tak za miesiąc. Co do okien dachowych to ich nie robimy. Będzie tylko wyłaz dachowy przy kominie.

A kiedy u Was będzie gotowy daszek?? Jak możesz to napisz ile wydaliście na drzewo do konstrukcji dachu??? My raczej będziemy dach deskować.

Pozdrawiam

Wioleta

• 2 weeks później...
Hej,

Sebastian, żebym to ja wiedziała kiedy :( Może tak za miesiąc. Co do okien dachowych to ich nie robimy. Będzie tylko wyłaz dachowy przy kominie.

A kiedy u Was będzie gotowy daszek?? Jak możesz to napisz ile wydaliście na drzewo do konstrukcji dachu??? My raczej będziemy dach deskować.

Pozdrawiam

Wioleta

Cała więźba wraz z robocizną wyniosła dokładnie 19 tys.;)))

"Podobno" w poniedziałek wykonawca rozpocznie prace dachowe: więźba 2 dni + dachówka, struktonit, orynnowanie, okna dachowe, świetliki - 10 dni. Zobaczymy czy ten optymistyczny plan się sprawdzi;)))