Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC PW na 9msc do CO i grzania CWU

pctester

Recommended Posts

Witam,

mieszkam już powoli 2-gi rok w domu 145m2. Wg. OZC potrzebuję 58kWh/m2. W całym domu jest podłogówka. Miała być pod PC (odwierty na inne nie mam warunków a o powietrznych 3 lata temu nie miałem za wiele pojęcia). Jednak 2-gie dziecko, kredyt, życie plus okazja spowodowała, że mam ekogroszek. Piec na ekogroszek dostałem od ojca 3 letni bo mu gaz podłączyli (a ja gazu nie mam i brak szans w najbliższym czasie). Piec z Niemiec bo ojciec tam pracuje, mechanicznie to mercedes wśród ekogroszków (stal, grubość, jakość, spawy) ale słaby sterownik. Ciężko tym ogrzać CWU poza sezonem na CO. Mogę piec i instalację zmodernizować za 4-5 tys do grzania CWU (przy okazji trochę do CO pod okresy przejściowe), dla mnie mały sens ekonomiczny. Wolę kupić PC PW do CWU i być o 5 msc mniej palaczem. Kasa podobna. Do tego momentu wiem powiedzmy wszystko.

Wymyśliłem, że może dołożę do PC PW jakąś kasę i będę nią grzał CWU i CO przez 9 msc (zawsze to 3-4 msc mniej bycia palaczem), a potem na np: od 10.12 do 10.03 zapuszczę ekogroszek. W związku z tym:

- jakiej mocy PC szukać?

- mniejszą kompletną instalację czy coś lepszego i większego niby dedykowanego tylko do CWU?

- jaka PC PW wypada ekonomicznie w temperaturach do -7 (zakładam tyle maks w nocy i -2-3 w dzień)?

- ile to może kosztować, czy zmieszczę się w 10-12 tys?

Mam już zbiornik na wodę pod PC (taki kupiłem do groszku na przyszłość, więc nie muszę wymieniać). Wg. mnie mam ok 65kWh/m2 (za pierwszy rok) a nie 58kWh (może teraz coś spadnie w te okolice), ale idealnie nie podam bo nie znam z 100% pewnością sprawności kotła lub palacza i kaloryczności ekogroszku.

Jeżeli masz piec na ekogroszek to raczej nastawiałbym się na pracę PC dla tempertur powyżej 0 C najlepiej aby PC nie wchodziła w odszranianie. Moja PC (Hewalex 3,8 kW do CWU) stoi w piwnicy i w okresach przejściowych też ogrzewam CO (pracuje tylko za dnia jak temperatura powyżej 5 C - przy niższych wychładza piwnicę - powietrze bierze spod dachu i wentylacji).

Spróbowałbym na Twoim miejscu rozważyć Chigo 6 kW. Jest sprzedawana ze zbiornikiem 200 litrów (wiem niestety masz już zbiornik), jest typu Split - woda nie zamarznie i ma dodatkową wężownicę - i tu wg mnie cały cymes. Normalnie wężownica może współpracować z piecem na ekogroszek. Jeżeli zrobisz sobie jakieś zawór/zawory to ta sama wężownica będzie napędzać całą CO którą napędza piec - ja tak mam i to działa, mam tylko inną pompkę, sterowaną regulatorem pokojowym. Spróbuj popytać o tą PC, nie pamiętam aby ktoś coś tu pisał o niej na grupie.