gmi 06.04.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Przecież wcześniej napisałeś: " W zeszłym roku postawiliśmy fundamenty i wyszliśmy z bloczka." To co w końcu masz lane? Ja pisałem o takim rozwiązaniu 1 lane ławy, 2. szal. i lane ściany fund. (zamiast jak w proj. ściany z bloczków o wys. 95cm) Nie wiem jakie byłyby koszty wykonania szalunków tej wysokości. I czy nie musiałyby być dodatkowo zbrojone? 3. wieniec ścian fund. Moze da się wylać razem z 2? Omawiam jeszcze kwestię wieńca ścian fundamentowych. Czy to nie przegięcie? Szalowanie, zbrojenie i grucha, trochę roboty z tym będzie a chyba jest to rzadko spotykane rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku lekkiej konstrukcji. Swoją drogą przy stropie drewnianym jest tu ogromna ilość drewna. Czy ktoś dostał może wyliczenia kosztu więźby prefabrykowanej? Jak dostanę kalkulację to wrzucę info. Nie da się ukryć, że: na plus: - jakość drewna, czas montażu na minus: - dużo mniej miejsca na poddaszu (może się mylę i da się tego uniknąć?) Pozdrawiam odnoście drewna to mi przy standardowej Abrze bez garażu wyszło 20 kubików drzewa, łazcnie z deskami szalunkowymi łatami i zapasem na docinki średnia cena za kubik inpregnowanego drzewa to 700zł plus do tego ok 80 mkw podbitki i wychodzi prawie 17000 zł netto w twoim przypadku może być około 20 000zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmi 06.04.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Moje założenie też było żeby się zmieścić w 250 tys. Ale to takie wróżenie z fusów i raczej w to nie wierzę (choć nawet jeszcze nie wbiłem łopaty w śnieg). Zresztą zobacz zestawienie materiałów i uproszczony kosztorys na stronie Archetypu. Dom jest duży, rozbudowane fundamenty, dużo drewna, dach 300m2. Ale do odważnych świat należy wiatm Ja przy mojej Abrze zakładam 250.000 do wprowadzenia przy niezłym kombinowaniu, od SSO wszystko będę robił sam i możżżżżżżżżżżżzzeeeeeee starczy , musi starczyć notuję w exelu każdą wydana stówkę zobaczymy, jeśli dobrze pamiętam to budujesz abra 2 z garażem, myślę że musisz liczyć z 50,000 więcej. Pamiętajcie że jeszcze w tym i przyszłym roku można starać się o zwrot części vatu za materiały (fv muszą być wystawione w 2013r), z tego co się orientowałem można odzyskać ok 10% wartości FV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 10.04.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 gmi-my planujemy budowę w okolicach Prudnika -też opolskie. Jeżeli pozwolisz to chętnie zobaczylibyśmy jak będzie wyglądał u ciebie stan surowy i oczywiście z chęcią dowiemy się jak wychodzą koszty. Sami zaczynamy papierologię, więc pewnie na wiosnę uda nam się wystartować z budową dopiero (cyrk z przyłączami nieziemski jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmi 10.04.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 gmi-my planujemy budowę w okolicach Prudnika -też opolskie. Jeżeli pozwolisz to chętnie zobaczylibyśmy jak będzie wyglądał u ciebie stan surowy i oczywiście z chęcią dowiemy się jak wychodzą koszty. Sami zaczynamy papierologię, więc pewnie na wiosnę uda nam się wystartować z budową dopiero (cyrk z przyłączami nieziemski jest). nie ma sprawy ja zleciłem wszystkie formalności architektowi i czekałem spokojnie na wszystkie projekty zgody itp. zezwolenie na budowę miałem po 4 miesiącach, Polska biurokracja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaro11 11.04.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 a ja już w swojej abrze 2 wychodzę z ziemi i jutro mają mi lać chudy beton na zasypany i utwardzony teren przez zagęszczarkę - i wypiję pierwszą flachę na budowie z moimi chłopakami , którzy mi to stawiają, tempo mają sakramendzkie, nie idzie za nimi nadążyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 15.04.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Może wrzucę kilka pytań do budujących: 1. Zostajecie przy pełnym deskowaniu dachu (+papa) czy łaty/kontrłaty+folia?u mnie raczej 2 2. schody wylewane czy bez fundamentów z kostki bet/granitchyba wersja 2 3.zostajecie przy takim ociepleniu podłogi jak w projraczej tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krydole 13.05.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam A tu cisza. Nikt nie opisuje swoich poczynań. nam już niewiele brakuje do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krydole 14.05.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmi 15.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 [ATTACH=CONFIG]189432[/ATTACH] witam widzę że kolega krydole jest na tym samym etapie co ja u mnie wieniec ścian wylany i po weekendzie zaczynają dach nikt nic nie pisze bo każdy zajęty budową heh pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 16.05.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Dokładnie tak. Wiosna późna, wszyscy gonią jak mogą U mnie ściany f. i wieniec f. są od tygodnia. Moje obawy co do tempa murowania fund. zniknęły pierwszego dnia. Ekipa 6-7 osób wymurowała wszystko w 2 dni. Ale martwię się, że koszty domu szybko przekroczą budżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krydole 17.05.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Przecież wcześniej napisałeś: " W zeszłym roku postawiliśmy fundamenty i wyszliśmy z bloczka." To co w końcu masz lane? Ja pisałem o takim rozwiązaniu 1 lane ławy, 2. szal. i lane ściany fund. (zamiast jak w proj. ściany z bloczków o wys. 95cm) Nie wiem jakie byłyby koszty wykonania szalunków tej wysokości. I czy nie musiałyby być dodatkowo zbrojone? 3. wieniec ścian fund. Moze da się wylać razem z 2? Omawiam jeszcze kwestię wieńca ścian fundamentowych. Czy to nie przegięcie? Szalowanie, zbrojenie i grucha, trochę roboty z tym będzie a chyba jest to rzadko spotykane rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku lekkiej konstrukcji. Swoją drogą przy stropie drewnianym jest tu ogromna ilość drewna. Czy ktoś dostał może wyliczenia kosztu więźby prefabrykowanej? Jak dostanę kalkulację to wrzucę info. Nie da się ukryć, że: na plus: - jakość drewna, czas montażu na minus: - dużo mniej miejsca na poddaszu (może się mylę i da się tego uniknąć?) Pozdrawiam Fundamenty lane z gruchy na równo z ziemią. Od ziemi w górę bloczek - tak jak widać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krydole 20.05.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 No to wstawiajcie zdjęcia to będziemy porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krydole 20.05.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krydole 20.05.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 to jest rzut poprawek jakie zrobilismy w naszym domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaro11 31.05.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 mam już wybudowany SSO - przykryty dachem , obecnie przerwa bo z tych emocji jestem rozgrzany do czerwoności , na jesień wstawiam okna i co najwyżej jeszcze elektrykę rozprowadzę . Jak wy te zdjęcia dodajecie ?? nie umiem tego ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaro11 31.05.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 a jednak umiem zdjęcia z podobnego etapu zamieszczam poniżej , aktualny stan w weekend zamieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaro11 31.05.2013 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 dodam jeszcze jak to wygląda ze strony kosztowej u mnie po skończonym SSO - prowadzę taki plik e exelu z kosztami budowy i jestem tym coraz bardziej zażenowany , robocizna do stanu SSO ( wszystko z jedną firmą ) - 53 000 zł ( w tym tez drenaż opaskowy, którego nie było w projekcie , podniesienie ściany kolankowej o 3 pustaki, murowanie ścianek na poddaszu , które też wyszły dopiero w praniu) - zaczęli od 19 marca, potem 2 tygodnie przerwy na atak zimy w końcówce marca/ początku kwietnia. Skończyli robotę przed Bożym Ciałem . Dachu potrzebowałem 303 m2 - Bogen Czarna Angoba, matowa, bardzo mi się podoba , drewna na więźbę wyszło ze 13 kubików - szok. Betonu i stali oszałamiająca ilość weszła . Na zalanie płyty na stropie weszło 33 m 3 betonu B20. Beton to w ogóle przyjeżdżał do mnie 5 razy ( chudziak , potem ława , potem stan zero , strop i wieniec ściany kolankowej ) , o stali nie wspominam - tak natłukłem wykonawcy , że nie chce mieć problemów z zapadająca się podłoga na stanie zero , że za zbroił mi chatę na trzęsienie ziemi. W mojej tabelce materiały do SSO wraz z kosztami robocizny firmy - 213 000 zł + wykop studni głębinowej + pompa + pierdoły kolejne 15 000 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaro11 31.05.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmi 04.06.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2013 witam. u mnie chwilowo postój z powodu pogody, konstrukcja dachu juz zrobiona, na koniec czerwca ma być SSO juz skończony więc wkleje tez moją galerie, stawiam zwykła ABRE bez garażu i koszty sa zdecydowanie niższe niz u alwaro11 z dobre 100,000 taniej. tez nieźle przedobrzyłem płyta zbrojona zalana betonem b20 , górny wieniec beton b25 , chudziaka u mnie nie ma nigdzie wszystko zrelacjonuje na koniec czerwca pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 05.06.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 do alvaro: Czym masz obłożony komin ? Ładnie się z dachem komponuje. Na takim etapie to miło popatrzeć na dom. Wygląda jakby już było blisko końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts