Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przecież wcześniej napisałeś:

" W zeszłym roku postawiliśmy fundamenty i wyszliśmy z bloczka."

To co w końcu masz lane?

Ja pisałem o takim rozwiązaniu

1 lane ławy,

2. szal. i lane ściany fund. (zamiast jak w proj. ściany z bloczków o wys. 95cm)

Nie wiem jakie byłyby koszty wykonania szalunków tej wysokości. I czy nie musiałyby być dodatkowo zbrojone?

3. wieniec ścian fund.

Moze da się wylać razem z 2?

Omawiam jeszcze kwestię wieńca ścian fundamentowych. Czy to nie przegięcie? Szalowanie, zbrojenie i grucha, trochę roboty z tym będzie a chyba jest to rzadko spotykane rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku lekkiej konstrukcji.

Swoją drogą przy stropie drewnianym jest tu ogromna ilość drewna. Czy ktoś dostał może wyliczenia kosztu więźby prefabrykowanej? Jak dostanę kalkulację to wrzucę info. Nie da się ukryć, że:

na plus:

- jakość drewna, czas montażu

na minus:

- dużo mniej miejsca na poddaszu (może się mylę i da się tego uniknąć?)

Pozdrawiam

odnoście drewna to mi przy standardowej Abrze bez garażu wyszło 20 kubików drzewa, łazcnie z deskami szalunkowymi łatami i zapasem na docinki

średnia cena za kubik inpregnowanego drzewa to 700zł plus do tego ok 80 mkw podbitki i wychodzi prawie 17000 zł netto

w twoim przypadku może być około 20 000zl

• Odpowiedzi 317
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje założenie też było żeby się zmieścić w 250 tys. Ale to takie wróżenie z fusów i raczej w to nie wierzę (choć nawet jeszcze nie wbiłem łopaty w śnieg).

Zresztą zobacz zestawienie materiałów i uproszczony kosztorys na stronie Archetypu. Dom jest duży, rozbudowane fundamenty, dużo drewna, dach 300m2.

Ale do odważnych świat należy ;)

wiatm

Ja przy mojej Abrze zakładam 250.000 do wprowadzenia przy niezłym kombinowaniu, od SSO wszystko będę robił sam i możżżżżżżżżżżżzzeeeeeee starczy , musi starczyć :-) notuję w exelu każdą wydana stówkę zobaczymy, jeśli dobrze pamiętam to budujesz abra 2 z garażem, myślę że musisz liczyć z 50,000 więcej.

Pamiętajcie że jeszcze w tym i przyszłym roku można starać się o zwrot części vatu za materiały (fv muszą być wystawione w 2013r), z tego co się orientowałem można odzyskać ok 10% wartości FV

gmi-my planujemy budowę w okolicach Prudnika -też opolskie. Jeżeli pozwolisz to chętnie zobaczylibyśmy jak będzie wyglądał u ciebie stan surowy :-) i oczywiście z chęcią dowiemy się jak wychodzą koszty. Sami zaczynamy papierologię, więc pewnie na wiosnę uda nam się wystartować z budową dopiero (cyrk z przyłączami nieziemski jest).

gmi-my planujemy budowę w okolicach Prudnika -też opolskie. Jeżeli pozwolisz to chętnie zobaczylibyśmy jak będzie wyglądał u ciebie stan surowy :-) i oczywiście z chęcią dowiemy się jak wychodzą koszty. Sami zaczynamy papierologię, więc pewnie na wiosnę uda nam się wystartować z budową dopiero (cyrk z przyłączami nieziemski jest).

nie ma sprawy

ja zleciłem wszystkie formalności architektowi i czekałem spokojnie na wszystkie projekty zgody itp.

zezwolenie na budowę miałem po 4 miesiącach, Polska biurokracja :-)

• 4 weeks później...
Przecież wcześniej napisałeś:

" W zeszłym roku postawiliśmy fundamenty i wyszliśmy z bloczka."

To co w końcu masz lane?

Ja pisałem o takim rozwiązaniu

1 lane ławy,

2. szal. i lane ściany fund. (zamiast jak w proj. ściany z bloczków o wys. 95cm)

Nie wiem jakie byłyby koszty wykonania szalunków tej wysokości. I czy nie musiałyby być dodatkowo zbrojone?

3. wieniec ścian fund.

Moze da się wylać razem z 2?

Omawiam jeszcze kwestię wieńca ścian fundamentowych. Czy to nie przegięcie? Szalowanie, zbrojenie i grucha, trochę roboty z tym będzie a chyba jest to rzadko spotykane rozwiązanie, zwłaszcza w przypadku lekkiej konstrukcji.

Swoją drogą przy stropie drewnianym jest tu ogromna ilość drewna. Czy ktoś dostał może wyliczenia kosztu więźby prefabrykowanej? Jak dostanę kalkulację to wrzucę info. Nie da się ukryć, że:

na plus:

- jakość drewna, czas montażu

na minus:

- dużo mniej miejsca na poddaszu (może się mylę i da się tego uniknąć?)

Pozdrawiam

Fundamenty lane z gruchy na równo z ziemią.

Od ziemi w górę bloczek - tak jak widać na zdjęciach.

• 2 weeks później...
dodam jeszcze jak to wygląda ze strony kosztowej u mnie po skończonym SSO - prowadzę taki plik e exelu z kosztami budowy i jestem tym coraz bardziej zażenowany :( , robocizna do stanu SSO ( wszystko z jedną firmą ) - 53 000 zł ( w tym tez drenaż opaskowy, którego nie było w projekcie , podniesienie ściany kolankowej o 3 pustaki, murowanie ścianek na poddaszu , które też wyszły dopiero w praniu) - zaczęli od 19 marca, potem 2 tygodnie przerwy na atak zimy w końcówce marca/ początku kwietnia. Skończyli robotę przed Bożym Ciałem . Dachu potrzebowałem 303 m2 - Bogen Czarna Angoba, matowa, bardzo mi się podoba , drewna na więźbę wyszło ze 13 kubików - szok. Betonu i stali oszałamiająca ilość weszła . Na zalanie płyty na stropie weszło 33 m 3 betonu B20. Beton to w ogóle przyjeżdżał do mnie 5 razy ( chudziak , potem ława , potem stan zero , strop i wieniec ściany kolankowej ) , o stali nie wspominam - tak natłukłem wykonawcy , że nie chce mieć problemów z zapadająca się podłoga na stanie zero , że za zbroił mi chatę na trzęsienie ziemi. W mojej tabelce materiały do SSO wraz z kosztami robocizny firmy - 213 000 zł + wykop studni głębinowej + pompa + pierdoły kolejne 15 000 zł .

witam.

u mnie chwilowo postój z powodu pogody, konstrukcja dachu juz zrobiona, na koniec czerwca ma być SSO juz skończony więc wkleje tez moją galerie, stawiam zwykła ABRE bez garażu i koszty sa zdecydowanie niższe niz u alwaro11 z dobre 100,000 taniej. tez nieźle przedobrzyłem płyta zbrojona zalana betonem b20 , górny wieniec beton b25 , chudziaka u mnie nie ma nigdzie :)

wszystko zrelacjonuje na koniec czerwca

pozdrawiam budujących :bye: