kana 03.12.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, jestem nowy na forum to mój pierwszy post:) Zacznę od razu od pytania, zastanawiam się co bardziej się opłaca remont domu czy budowa nowego? Na pewno jest to zależne od stanu budynku przeznaczonego pod remont, więc tak: budowa lata 80, nie ocieplony, parter, piętro piwnica plus strych. piętro jest po remoncie "wizualnym". To znaczy malowanie meble i tak dalej, nie było wymiany instalacji elektrycznej, ogrzewania itp. Troszkę czytałem w tym temacie i znalazłem że wilgotne mury to duże przeciwwskazanie do remontu. W dwóch pokojach na piętrze pojawia się wilgoć, jak sprawdzić jej przyczynę? woda jest także w piwnicy, podobno kiedyś wywiercono w wylewce dziurę, niestety nie mam pojęcia po co i od tego czasu pojawia się woda. Czy jestem samodzielnie w stanie sprawdzić czy mury w piwnicy są mokre? Trochę dużo pytań ale może ktoś znajdzie chwilę żeby odpowiedzieć dzięki z góry Edytowane 3 Grudnia 2012 przez kana zły temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 03.12.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Czy jestem samodzielnie w stanie sprawdzić czy mury w piwnicy są mokre? Czy jesteś w stanie? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Myślę, że tak. Remont budynku jest z założenia droższy( większy nakład pracy). Czy się kalkuluje to sprawa indywidualna. Ja osobiście zrezygnowałem z remontu i buduje nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kana 03.12.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 duże z remontu mógłbym zrobić sam choć wiadomo że nie wszystko:) czy firmy budowlane przygotowują wycenę remontów budynku? ile mogą za to chcieć PLN-ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 04.12.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Zdecydowanie budować nowy. Remonty starych domów to niestety skarbonka bez dna, gdyż płacimy podwójnie za robociznę, w końcu "rozbiórki" nikt za darmo nie robi. Poza tym już kupno w miarę nowego domu z drugiej ręki niesie ze sobą spore ryzyko (ukryte wady), a co dopiero kilkudziesięcioletniego. Paradoksalnie budowa domu do stanu surowego zamkniętego jest w miarę szybka, trwa zaledwie kilka miesięcy. Zabawa zaczyna się później, wieloetapowość prac wykończeniowych, przerwy technologiczne itd. jeśli trzeba to zrobić zarówno w nowym i starym domu to wg mnie nie ma sensu pakować się w używkę chyba, że dostaniemy go w spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kana 04.12.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Powiedzmy że jestem właścicielem domu który mogę remontować, zapomniałem o tym powiedzieć a to faktycznie ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil69 10.01.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jeśli masz możliwość buduj nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 10.01.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Zdecydowanie wolałabym budować nowy i to z wielu powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 11.01.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jeżeli umiesz robić conieco przy remontach i masz samozaparcie to na twoim miejscu pokusiłbym się o remont .A jeżeli wszystko miały by robić wynajęte firmy to lepiej sobie daruj remont i buduj nowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek.M 27.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Osobiście budował bym nowy,też miałem podobny dylemat na szczęście remont ktoś mądry mi odradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts