Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wilgoć a budowa czy remont?

Recommended Posts

Witam, jestem nowy na forum to mój pierwszy post:)

Zacznę od razu od pytania, zastanawiam się co bardziej się opłaca remont domu czy budowa nowego?

Na pewno jest to zależne od stanu budynku przeznaczonego pod remont, więc tak: budowa lata 80, nie ocieplony, parter, piętro piwnica plus strych. piętro jest po remoncie "wizualnym". To znaczy malowanie meble i tak dalej, nie było wymiany instalacji elektrycznej, ogrzewania itp. Troszkę czytałem w tym temacie i znalazłem że wilgotne mury to duże przeciwwskazanie do remontu. W dwóch pokojach na piętrze pojawia się wilgoć, jak sprawdzić jej przyczynę? woda jest także w piwnicy, podobno kiedyś wywiercono w wylewce dziurę, niestety nie mam pojęcia po co i od tego czasu pojawia się woda.

Czy jestem samodzielnie w stanie sprawdzić czy mury w piwnicy są mokre?

Trochę dużo pytań ale może ktoś znajdzie chwilę żeby odpowiedzieć:) dzięki z góry

Edytowane przez kana
zły temat

Czy jestem samodzielnie w stanie sprawdzić czy mury w piwnicy są mokre?

Czy jesteś w stanie? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Myślę, że tak.

Remont budynku jest z założenia droższy( większy nakład pracy). Czy się kalkuluje to sprawa indywidualna. Ja osobiście zrezygnowałem z remontu i buduje nowy.

Zdecydowanie budować nowy. Remonty starych domów to niestety skarbonka bez dna, gdyż płacimy podwójnie za robociznę, w końcu "rozbiórki" nikt za darmo nie robi. Poza tym już kupno w miarę nowego domu z drugiej ręki niesie ze sobą spore ryzyko (ukryte wady), a co dopiero kilkudziesięcioletniego.

Paradoksalnie budowa domu do stanu surowego zamkniętego jest w miarę szybka, trwa zaledwie kilka miesięcy. Zabawa zaczyna się później, wieloetapowość prac wykończeniowych, przerwy technologiczne itd. jeśli trzeba to zrobić zarówno w nowym i starym domu to wg mnie nie ma sensu pakować się w używkę chyba, że dostaniemy go w spadku.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...