Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...ale czy bez nich to roszenie jest nagminne?

Niestety, tak.

Tzw."ciepła ramka" ( termoramka) wyrównuje współczynnik "U" na całej powierzchni szyby zespolonej.

Nie polepsza a wyrównuje do poziomu deklarowanego dla danej konstrukcji szklanej. Przykład: szyba o współczynniku U = 1,1 W/m2xK w temperaturze -15* i + 22* wewnątrz pomieszczenia deklarowany współczynnik ma tylko w środku szyby a im bliżej jej krawędzi pogarsza się. Na wysokości ramki aluminiowej, w tym zakresie temperatur współczynniik U = 5,8 W/m2xK czyli na poziomie pojedynczej szyby !!! Straty ciepła w takim przypadku są olbrzymie ( kamera termowizyjna pokaże ten efekt dosadnie :) )

Krótko: standardowa ramka dystansowa międzyszybowa wykonana jest z aluminium. Metal ten jest świetnym radiatorem co powoduje tzw. mostek cieplny w strefie listwy przyszybowej. Efektem wizualnym mostka cieplnego jest kondensowanie się pary wodnej już od +5 * na zewnątrz a + 20* wewnątrz pomieszczenia. Para wodna powstaje gdzy ciepłe powietrze spotyka się z zimnym - dlatego z czajnika "dymi" jak się woda gotuje ")

Niestety, ale "ciepła ramka" ma też swój zakres temperatur działania/efektywności. W zależności od strony świata działa do temperatury -10* ; -8* na zewnątrz a +22* wewnątrz pomieszczenia. Najlepsza ciepła ramka nazywa się Swisspacer w skrócie SSP i występuje w kilku podstawowych kolorach.

Cena dopłaty jest uzależniona od ogólnej kalkulacji producenta okien ale generalnie ma niewielki udział cenowy w cenie m2 okna.

Edytowane przez Charlie

Witam

Jedna drobna uwaga, ciepła ramka nie jest lekarstwem na skraplanie się pary wodnej na szybie, jej zastosowanie w znacznym stopniu przyczynia się do zmniejszenia skraplania na końcówkach szyby, ale to wentylacja i odpowiednia wymiana powietrza jest konieczna do ewentualnej "walki" ze skraplaniem pary wodnej.

Pozdrawiam

Dokładnie. Ja widziałem nawet krople rosy na trzyszybowym pakiecie z ciepłą ramką.

... bo wilgotność była b.wysoka a pokoj oddzielony od reszty zasłoną foliową.

Edytowane przez finlandia

Witam

to wentylacja i odpowiednia wymiana powietrza jest konieczna do ewentualnej "walki" ze skraplaniem pary wodnej.

Pozdrawiam

Czyli mam przez to rozumieć, że jeżeli moja wentylacja mechaniczna będzie dobrze fungować to efekt skraplania będzię minimalny nawet bez ramki?

Czy ramka + WM to optymalne rozwiązanie?

Edytowane przez maly77

Czyli mam przez to rozumieć, że jeżeli moja wentylacja mechaniczna będzie dobrze fungować to efekt skraplania będzię minimalny nawet bez ramki?

Tak, przy dobrej wentylacji nie będzie się skraplać woda na szybie bez ciepłej ramki. Mieszkam w bloku z płyty i tu muszą być takie przedmuchy, że ja używając nawilżacza powietrza zwiększającego wilgotność do ok 60 % i nie mam rosy na szybach, a ramki między szybowe są "zimne".

Za to będziesz miał większe straty energii i będziesz musiał więcej płacić za ogrzewanie :)

• 3 years później...

Chciałabym podnieść temat ciepłych ramek... Mam z pozoru głupi dylemat, bo dotyczący wyglądu okna z ciepłą ramką. Zamówiłam okna z pakietami 3-szybowymi. W standardzie dodawana jest ciepła ramka (jak wyczytałam to Vetrex daje w swoich oknach TGI). Okna są koloru sosny górskiej i bardzo podobają mi się w wersji z ramką aluminiową. Ciepła ramka może być "karmelowa" (aż mnie serce zabolało na widok jasnej drewnopodobnej okleiny z rudym 4cm paskiem wewnątrz) lub ewentualnie jasno szara. Przy symulacji współczynnika Uw z ciepłą ramką i aluminiową różnice są rzędu 0,07. Naczytałam się artykułów, że ramka podnosi termikę okna o jakieś 10% (no i by się zgadzało przy oknie o wartości 0,78 ) ale jak to się ma do realnego wpływu na straty ciepła? Jeżeli mam drzwi balkonowe 2,5x2,4m to udział samej ramki jest "dość" mały (chyba że sama szyba odbiera zimno z ramki i "ciągnie" bliżej środka.

Czy wybór ramki aluminiowej to jednak będzie głupota podyktowana estetyką? Czy da się te 0,07 przełknąć bez bólu na rzecz wyglądu?

Znalazłam artykuł odpowiadający na moje pytanie :) http://www.e-sapor.com/p/poradnik

Wrzucam, bo może się przydać innym przy kalkulacji zwrotu inwestycji (oczywiście nie chcę tu nikogo reklamować, ale ktoś fajnie pokazał sens współczynnika Uw).

U mnie okna łącznie mają 31 m2 więc wychodzi około 134zł drożej na rok zakładając że ramka aluminiowa obniża współczynnik okna o 0,1. Teraz muszę sobie odpowiedzieć czy chcę płacić 11 zł miesięcznie za patrzenie na ładniejszą ramkę :D Raczej wybiorę ciepłą, szczególnie że już za nią zapłaciłam w cenie standardu ;). Ale gdybym miała dopłacić do okien np 1000pln (nie wiem ile kosztuje taka ramka) to ciepła ramka zwróciłaby mi się dopiero (albo już) po 7,5 roku...

Edytowane przez ziz