Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Vakomet VAKO-S 25kW z podajnikiem szufladowym - problemy

mullann

Recommended Posts

Witam.

Mam piec z podajnikiem szufladowym VAKO-S 25kW oraz sterownik LUKSUS EKO R

DOM - ok 300m2, nieocieplony, stare rzeliwne grzejniki, okna w 80% zmienione na nowe + CWU 220l WGJ-S

Jako paliwo używam EKO-GROSZKU różnych marek - i cały czas mam problem ze spiekami(szlaką) na każdym paliwie.

Próbowałem już różnych ustawień ale żadne nie dają poprawy.

Po konsultacji z producentem zalecił mi ustawiania:

DMUCHAWA: ok 30%

PODAWANIE PALIWA: co 600sek - ale bardzo długo osiągał temp. zadaną i żar był przy samym podajniku. Przy tych ustawieniach spieków już nie ma tak dużych ale popiół nie jest w formie sypkiej tylko w grudkach...

Aktualnie na dworze jest ok 0C w dzień i lekki minus w nocy.

Opał: Polski ekogroszek kamienny Retopal, 24 - 26 MJ / 1 kg, KWK "Piast'

Temp. zadana +47C.

DMUCHAWA na 35%

PALIWO CO: 400sek.

Spalanie na poziomie 50kg na dobę.

Temp. w domu ok 21C.

Uważam, że jest to dużo... a może nie... 50zł na dobę a co będzie jak będzie -20C....

Jeżeli zmieniam wydajność dmuchawy na niższa to bardzo szybko się sadza osadza w piecu i nie ma wydajności.

Przy tych ustawieniach i tak muszę czyścić co sobotę.

Czy Wy tez macie takie problemy?

Edytowane przez mullann

• 2 weeks później...
Witam.

DOM - ok 300m2, nieocieplony, stare rzeliwne grzejniki, okna w 80% zmienione na nowe + CWU 220l WGJ-S

Temp. w domu ok 21C.[/color]

Spalanie na poziomie 50kg na dobę.

Pomyśl dlaczego...

W grzejnikach żeliwnych jest bardzo dużo wody, instalacja pewnie też na grubych rurach.

Dom nieocieplony - to też bardzo zwiększa spalanie.

Nie chcę Cię dołować ale jak przyjdą mrozy -20 st. to piec będzie spalał 70 - 80 kg na dobę.

A co masz na myśli pisząc niewydajny ? Ile dochodzi do zadanej, a ile jest w podtrzymaniu ?

Po kilku dniach pracy na ściankach wymiennika jest duża ilość pyłu i sadzy(to obniża wydajność)

Pewnie to wina opału i ustawień dmuchawy. Teraz zaproponowano mi mieszać miał z eko.

Ma być lepiej.

Własnie szukam czegoś dla Siebie.

Do zadanej temperatury dochodzi w parę minut.

W nadzorze krócej niż w pracy.

A Ty też masz taki piec?

Edytowane przez mullann

To że tak krótko jest w nadzorze to nie wina ustawień tylko zapotrzebowania budynku na ciepło i starej instalacji. Skoro dochodzi szybko do zadanej to opał nie jest taki straszny, mój popiół wygląda identycznie, nie wierz w bajki że może być jak z papierosa, nie z węgla. Ja też mam tłoka 25 kW z tym, że innej firmy (jeśli to można firmą nazwać...). Czyszczę kocioł co zasyp, bo też mam dużo sadzy. W tłokowcu nie spalisz tak czysto jak na retorcie, bo świeża dawka opału nie ma gdzie się odgazować i zawsze będzie dymić bezpośrednio po podaniu. To co pokazałeś na zdjęciu to nie są spieki tylko pozostałości po spalonym ekogroszku, takie lekkie białe lub szare kamyki. Spróbowałbym jeszcze zwiększyć nadmuch,. A czopuch jaki masz w trybie praca, powinien być gorący ale nie aż tak żeby nie można było dotknąć. Zważ popiół po spaleniu 100 kg węgla, jeśli będzie mniej niż 10 kg, to nie jest źle.

Mój szwagier ma taki kocioł, tylko 19 kW i po 4 sezonach zażarło mu zasobnik (dosłownie), pewnie głównie przez mokrawy opał. Ale ma też ciągle dym w zasobniku.

No teraz mam temp. czopucha w trybie PRACA ok 80 - 90C.

Jak wentylator miałem na 16% to temp. była ok 65C. Mocno dymiło i płomień był taki "mamrawy' , więc zwiększyłem. na 26%.

Podawanie paliwa mam co 3min.

Zauważyłem, że fajnie by było gdyby w momencie zmiany trybu na PRACE z NADZORU szuflada podała dwa razy paliwo.

Wtedy dużo szybciej osiągnie temp. zadaną. teraz potrzebuje ok 3 cykli. A z tego co wiem to powinien wystarczyć jeden max dwa.

Popiołu mam całą węglarkę na dzień palenia (czyli na ok 60kg) Nie ważyłem więc nie wiem ile dokładnie tego jest.

Jak jest u Ciebie? A czym palisz i jaki masz sterownik? Jakie masz ustawienia?

Witam. Widzę, że nowy wątek założyłeś Mullan? Jeżeli możesz to spisz wszystkie nastawy ze sterownika. Czasy w pracy, w podtrzymaniu, nadmuchy, krotności itd. Retopalem teraz palisz i taki masz z niego popiół? Może kolega Jarecki79 tu zajrzy, on tłoki ma perfect. Ja tłoki to raczej tylko do mojego opału ustawiam, no ale może wspólnymi siłami coś się wyduma. A ten sterownik to bez PID masz? Jakoś tak Ekspert RT to z PID mi się kojarzy. Pozdrawiam - Jacek

Witam. Widzę, że nowy wątek założyłeś Mullan? Jeżeli możesz to spisz wszystkie nastawy ze sterownika. Czasy w pracy, w podtrzymaniu, nadmuchy, krotności itd. Retopalem teraz palisz i taki masz z niego popiół? Może kolega Jarecki79 tu zajrzy, on tłoki ma perfect. Ja tłoki to raczej tylko do mojego opału ustawiam, no ale może wspólnymi siłami coś się wyduma. A ten sterownik to bez PID masz? Jakoś tak Ekspert RT to z PID mi się kojarzy. Pozdrawiam - Jacek

Cholera, nie pomogę, bo ten sterownik, co widze na fotce to miałem, ale w wersji jeszcze testowej i to na ślimaku.... tam podawalo się przesyp godzinowy i było trochę inaczej jak w typowych sterach, wybierało się kalorycznośc paliwa itp....

Z tłokami ból jest taki,że co tłok to inny skok, inna przekładnia i prędkośc podawania, inne porcjowanie..... nie ma tutaj kompletnie nastaw jakis uniwersalnych.

Ja po długich bojach doszedłem do wniosku,że do tłoka te wszystkie modulacje nie są idealne, owszem sprawdzają się na jakims przekroju instalacji, ale generalnie zawsze sa jakieś ale..... szczególnie wygaszania na małych mocach...

Moim zdaniem do tłoka to the best jest klasyczny titanic i nowsza wersja Iryd rtz (bez pida do tłoka)

Piszę to, bo zęby na tym zjadłem i bokami mi wychodziło.... przy titanicu jest sporo mojej pracy i przy irydzie tłokowym równiez i wreszcie uważam,że jest jak być powinno bez wygaszania....

Kwestia jest sterownika, zajrzyj na forum firmy Elster kolego, a najlepiej zadzwoń, są bardzo pomocni przy swoich wyrobach i podchodzą do tematu rzeczowo.

Poszukaj forum elstera, to najlepsza rada

Ten popiół mam z Kazimierz'a Juliusz'a.

ten sterownik nie ma PIDa.

Teraz spalam mieszankę miału, groszek sośnica i resztki czeskiego.

Ustawienia sterownika:

- podawanie paliwa co 180sek. (teraz zmieniłem na 120, aby żar był na całym palenisku, utrzymywał się przy podajniku)

- wentylator na 28%

W nadzorze: przedmuch co 3minuty na 20sek przy wydajności 28%.

Po przejściu z Nadzoru do Pracy po 3 cyklach miałem temp. osiągniętą. W nadzorze wytrzymywał ok 5min.

Teraz zmniejszyłem częstotliwość podawania i czas nadzoru się zwiększył do ok 10min.(jest więcej żaru na palenisku)

Zobaczę rano ile jest popiołu po tych zmianach.

Wydaję mi się, że jak bym miał możliwość podania większej ilości opału na raz to było by ok - no ale nie wiem....

Witam.No to nawet trudno Ci coś poradzić, jak tak po paliwach skaczesz. Co dobre dla jednego węgla, może być całkiem do d..y dla innego. A ten ster nie ma ustawiania krotności podawania paliwa w podtrzymaniu? Za głęboko w stronę kosza to żaru nie puszczaj, ma być czarne za strefą żaru od strony kosza. Inaczej ryzykujesz, że Ci się żar do kosza cofnie. Pozdrawiam - Jacek

. A ten ster nie ma ustawiania krotności podawania paliwa w podtrzymaniu? . Pozdrawiam - Jacek

ooo i to jest cały klucz przy tłoku jak są kłopoty z wygaszaniem a jak jeszcze ta krotność byłaby płynnie wyliczana na przejściach ze stanu grzanie na podtrzymanie i na odwrót to byłyby prawdziwy git...

Tłoki wymagają cierpliwości i trzeba z nimi kapkę posiedzieć i jakieś piwo w kotłowni wypić....

zmykam spać, spokoju wszystkim życzę :) i cierpliwości

No teraz mam temp. czopucha w trybie PRACA ok 80 - 90C.

Jak wentylator miałem na 16% to temp. była ok 65C. Mocno dymiło i płomień był taki "mamrawy' , więc zwiększyłem. na 26%.

Podawanie paliwa mam co 3min.

Zauważyłem, że fajnie by było gdyby w momencie zmiany trybu na PRACE z NADZORU szuflada podała dwa razy paliwo.

Wtedy dużo szybciej osiągnie temp. zadaną. teraz potrzebuje ok 3 cykli. A z tego co wiem to powinien wystarczyć jeden max dwa.

Popiołu mam całą węglarkę na dzień palenia (czyli na ok 60kg) Nie ważyłem więc nie wiem ile dokładnie tego jest.

Jak jest u Ciebie? A czym palisz i jaki masz sterownik? Jakie masz ustawienia?

A skąd masz takie informacje, że jeden max dwa cykle i ma dojść do zadanej ? Musisz obserwować palenisko, jak już ustawisz jakiś nadmuch np. te Twoje 26 % (swoją drogą skąd wiesz że czopuch ma 80-90 st.?), to musisz tak dobrać przerwy w podawaniu, żeby żar po dojściu do zadanej znajdował się mniej więcej na 2/3 płyty paleniska (tej z dziurami). Skoro w podtrzymaniu stoi tylko 5 min to przez ten czas żar się nie cofnie w stronę szuflady. Jeśli uważasz że za mało ma paliwa jak startuje to spróbuj mu ustawić podtrzymanie tak żeby raz podał paliwo czyli np 3 min. krotność 1.

Ja palę ekogroszkiem z lokalnego składu, niby 27 MJ. Sterownik Titanic ustawienia: zadana 53st, przerwa 4 m 20 s, dmuchawa 6 na 12 (w serwisowych max dmuchawa na 60 %), podtrzymanie przerwa 30 min, przedmuch 5 s, krotność 1.

Popiołu mam około 10 kg na 100 kg spalonego węgla, wygląda tak jak u Ciebie.

Ustawienia zależą od instalacji i zapotrzebowania budynku na ciepło. A jakie masz pompki c.o. i na którym biegu ?

Edytowane przez bobasxx
dodatkowe dane

Witam.No to nawet trudno Ci coś poradzić, jak tak po paliwach skaczesz. Co dobre dla jednego węgla, może być całkiem do d..y dla innego. A ten ster nie ma ustawiania krotności podawania paliwa w podtrzymaniu? Za głęboko w stronę kosza to żaru nie puszczaj, ma być czarne za strefą żaru od strony kosza. Inaczej ryzykujesz, że Ci się żar do kosza cofnie. Pozdrawiam - Jacek

Sterownik jak przechodzi z trybu PRACA w NADZÓR to podaje jedną dawkę paliwa i dalej jak przechodzi do PRACY to też poda paliwo.

Ma możliwość podawania w nadzorze(mam ustawiony, że co 15min).

Co do skakania po paliwach to teraz chce spalić to co mam i wezmę Twoje sugestie pod uwagę przy zakupie węgla.

Na 100% kupie jakiś miał + ekogroszek - i będę mieszał.

Co do żaru, to zmiana podawania co 2 min. dała pozytywny skutek. Przed chwilą patrzyłem i żar utrzymuje się na palenisku, czyli jest OK.

Popiołu od wczorajszych zmian mam zdecydowanie mniej(wydaję się, że na pewno o połowę mniej)

A skąd masz takie informacje, że jeden max dwa cykle i ma dojść do zadanej ? Musisz obserwować palenisko, jak już ustawisz jakiś nadmuch np. te Twoje 26 % (swoją drogą skąd wiesz że czopuch ma 80-90 st.?), to musisz tak dobrać przerwy w podawaniu, żeby żar po dojściu do zadanej znajdował się mniej więcej na 2/3 płyty paleniska (tej z dziurami). Skoro w podtrzymaniu stoi tylko 5 min to przez ten czas żar się nie cofnie w stronę szuflady. Jeśli uważasz że za mało ma paliwa jak startuje to spróbuj mu ustawić podtrzymanie tak żeby raz podał paliwo czyli np 3 min. krotność 1.

Ja palę ekogroszkiem z lokalnego składu, niby 27 MJ. Sterownik Titanic ustawienia: zadana 53st, przerwa 4 m 20 s, dmuchawa 6 na 12 (w serwisowych max dmuchawa na 60 %), podtrzymanie przerwa 30 min, przedmuch 5 s, krotność 1.

Popiołu mam około 10 kg na 100 kg spalonego węgla, wygląda tak jak u Ciebie.

Ustawienia zależą od instalacji i zapotrzebowania budynku na ciepło. A jakie masz pompki c.o. i na którym biegu ?

Informacje odnośnie ilości cykli mam od producenta... (tym się sugerowałem)

Temperaturę czopucha zmierzyłem termometrem (zajmuje się chłodnictwem i mam sprzęt) A jaka powinna być?

W potrzymaniu wentylator załącza się u Ciebie na 5 sekund co 1 minute?

Nie, załącza się co 30 minut dmucha 5 sekund i 1 raz podaje paliwo. Krotność jest to parametr który oznacza co ile dmuchnięć w podtrzymaniu ma podać paliwo. Np. krotność 3 oznacza że w podtrzymaniu 2 razy dmuchnie a za trzecim dmuchnie i poda paliwo.

Jak czytam wątki o eCoal albo Bruli to tam temperatura spalin waha się od 90-130 st. ale mierzona w środku w czopuchu.

Jedno podanie to chyba dla samego kotła wystarczy, reszta zależy od instalacji.