Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec do mieszkania w starej kamienicy

levyyy

Recommended Posts

Witam,

Posiadam mieszkanie na parterze w starej poniemieckiej kamienicy - 150m2. Kamienica nieocieplona, wysokie sufity na 3.5m oraz okna plastiki.

Dodatkowo bojler 140 lub 180 litrów.

Doradca z pewnej firmy polecił mi pod moje potrzeby piec Sławków 25kW Bio Wulkan

Czy taki piec (25kw) to nie za dużo pod moje mieszkanie? W projekcie zapisano że zapotrzebowanie na ciepło mieszkanie wynosi 15700 W/m2.

Piec zaproponowali mi w cenie 7 600 zł brutto - jak to wychodzi na tle innych piecy o podobnych parametrach?

Z góry dzięki za pomoc.

Tom

15700 W/m2 to chyba na Syberii pod gołym niebem :) dla nieocieplonego budynku (co prawda o wysokości pomieszczeń 2,5 m) przyjmuje się ok 120 W/m2. Czyli jak dla Ciebie (wyższe pomieszczenia) na całość z CWU to będzie ok. 27 kW moim zdaniem.

15KW maks

- jakim sposobem dla 150 m2 przy wysokości 3,5 m, CWU i braku docieplenia wyszła Ci taka wartość? Z moich obliczeń wynika, że przy proponowanej przez Ciebie mocy i temperaturze na zewnątrz -20°C, kolega będzie miał w domu ok 12°C :)

Ta wartość, którą kolega podawał jako zalecaną przez fachowca to prawdopodobnie nie 15700 W/m2 tylko 157,00 W/m2 - wtedy nawet by się zgadzało, pomiąwszy potrzeby CWU.

Edytowane przez WojtekKostek

pokaż te obliczenia

To z grubsza tak:

Przyjmuję 120 W jako moc potrzebną do ogrzania 1m2 pomieszczenia wysokości 2,5 m (patrz: szacunkowe określanie zapotrzebowania na ciepło). Dzieląc 120 przez wysokość - 2,5 mam moc potrzebną do ogrzania 1m3 - 48 W (kolega ma wyższe pomieszczenia więc trzeba to przeliczyć). Potem obliczam kubaturę: 150 (powierzchnia) x 3,5 (wysokość pomieszczeń), daje to 525 m3. Kubatura x moc potrzebna do ogrzania 1m3 - 525 x 48 = 25200 W - czyli 25,2 kW, biorę korektę na CWU i jak dla mnie 27 kW jak nic.

1. a) co do projektanta, któremu zapotrzebowanie wyszło 15,7 kW a poleca kocioł 25 kW nie wypowiem się :)

1. b) to jest budynek z poprzedniej epoki i jeśli chodzi o szacunkowe obliczenia moje założenia zgodnie z artykułem, który podałem są wręcz zaniżone.

2. zgadza się, ale chyba raczej pomijalna przy takich wartościach - popraw mnie jeżeli się mylę.