Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z zagospodarowaniem miejsca postojowego

adamfcb

Recommended Posts

Witam, mam problem jak w temacie dzialka 467m2 i niewiem jak znalezc na niej miejsca postojowe ( 2 ) i zeby to bylo zgodne z przepisami, chyba ze zamuruje okna:) macie jakies pomysly??

Ja mam działkę 454m, fakt przewiduję jedno miejsce postojowe (drugie będzie na chodniku pod domem bo tak mogę:)), ale mając taką działeczkę nie rozumiem dlaczego chcesz tak postawić dom? Ja na Twoim miejscu przykleiłabym się do sąsiada i w miejscu styku zrobiłabym garaż + kotłownia połączony z domem. dzięki temu sąsiad nie przeszkadzałby zbytnio a i miejsca na ewentualny ogródek byłoby dużo. Nie planowałabym drugiego miejsca bo i tak jest go już mało. Mój sąsiad obok ma dużą działkę, nie ma zbytnio dużo pieniążków i dlatego postanowił postawić w granicy garaż blaszany i tak go wynajmuje, nieopodal również są garaże pod wynajem albo do kupna, alternatyw jest wiele, ale nie wiem gdzie mieszkasz i może u Ciebie tak nie być. A może na drugie miejsce wiata garażowa?

Nie bardzo widzę gdzie jest problem.

Miejsca postojowe równolegle i równo z z garażem sąsiada, - zadość uczynią przepisom.

Pamiętaj również, że odległość 7m tylko od okien, pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi.

Ten taras w niczym Ci nie przeszkadza, bo jest nielegalny i nie jest oknem pomieszczenia.

ale moj projektant twierdzi ze nie moge przy garazu sasiada, ze musi byc 3m............

Niech poda przepis który tak wymaga.

Co do kuchni:

§ 4.

1) pomieszczenia przeznaczone na stały pobyt ludzi, w których przebywanie tych samych osób w ciągu

doby trwa dłużej niż 4 godziny,

Jesli nie jest to pomieszczenie stałego przebywania ludzi, to nie ma minimalnych odległości - może stać pod oknem.

Nie jestem "tym projektantem" ale podam ten przepis:

§ 19.

2.Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:

1) 3 m - w przypadku do 4 stanowisk włącznie,

Edytowane przez robert skitek

Robert, ale tam stoi w granicy budynek (garaż), a to stwarza wiele innych możliwości w tym zakresie i w zasadzie czyni ten zapis bezproblemowym.

Zwracam uwagę, że jest to etap rojektowania.

Moja wina, że zbyt pochopnie napisałem, ale dla projektanta nie powinno to być wcale problemem.

sSiwy12, urzędnik przyjmuje ten zapis literalnie - nie raz się już przekonałem. Nie interesuje go czy tam jest budynek czy nie. Nie ma nic o "niezabudowanej granicy", granica to granica.

I jeszcze: gdy wrysujesz to miejsce wzdłuż budynku o boku 10m, to braknie Ci trochę miejsca i poza budynkiem. 3m+5m+3m=11m

Edytowane przez robert skitek

no tak, a ja zrobiłbym po prostu miejsce postojowe, bez wydzielenia :)

A ja bym sprawdziła mozliwość zastosowania tego zapisu

Paragraf 19 ust 4. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, nie jest wymagane przy sytuowaniu miejsc postojowych między liniami rozgraniczającymi ulicę

ale gdzie bys zrobil te miejsce postojowe, kuchnia jest pomieszczeniem przeznaczonym na staly pobyt ludzi, wiec 7m a okno od kuchni jest od sasiada i ulicy,

aglig powiem szczerze ze niemam pojecia o co chodzi z tymi liniami rozgraniczajacymi, czyli moglbym te miejsca zaznaczyc miedzy domem a ulica??

ale gdzie bys zrobil te miejsce postojowe, kuchnia jest pomieszczeniem przeznaczonym na staly pobyt ludzi,

A skąd taki wniosek ?

Wszak kuchnie mogą być "ślepe" bez okien, a to wyklucza zakwalifikowanie do pomieszczeń stałego przebywania ludzi.

Kto w dzisiejszych czasach, przebywa (średnio) dłużej niż 4 godziny w kuchni ?

bo dzwonilem dzis do starostwa i tam sie dowiedzialem ze kuchnia jest takim wlasnie pomieszczeniem, a i pytalem czy skoro sasiad ma w granicy garaz to czy ja moge sie do niego dostawic, to mowi ze wsumie niemoge ale ze moge napisac pismo do ministerstwa:) ale w mojej kuchni beda okna, a jak jest w koncu z tymi liniami rozgraniczajacymi??

a jak jest w koncu z tymi liniami rozgraniczajacymi??

Linie rozgraniczające drogę rozumie się przez to granice terenów przeznaczonych na pas drogowy lub pasy drogowe ustalone w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego lub w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w liniach rozgraniczających drogi na terenie zabudowy (ulicy) mogą znajdować się również urządzenia infrastruktury technicznej nie związane z funkcją komunikacyjną drogi,

Jeśli jest plan zagospodarowania przestrzennego to łatwo to sprawdzić. Ważne jest to, że linie rozgraniczające drogi nie zawsze pokrywają się z granicami działek. Poniżej taki przykład ( gdzie linie rozgraniczające wchodzą na działkę)

linie rozgraniczające.JPG

Edytowane przez aglig

Z usytuowania budynku, wychodzi, że tam jest około 2,5m, terenu, który można uznać za linię rozgraniczającą - tyle, ze dalej zostaje odległość od okien, przy czym ja bym się upierał, że kuchnia nie jest pomieszczeniem stałego przebywania ludzi.

- tyle, ze dalej zostaje odległość od okien, .

NIe zostaje ust 4 "znosi" ust 1 i ust 2

§ 19. 1. Odległość wydzielonych miejsc postojowych, w tym również zadaszonych, lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od okien pomieszczeń przeznaczonych na stały pobyt ludzi w budynku mieszkalnym, budynku zamieszkania zbiorowego, z wyjątkiem hotelu, budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także od placu zabaw i boiska dla dzieci i młodzieży, nie może być mniejsza niż:

1) 7 m - w przypadku 4 stanowisk włącznie,

2) 10 m - w przypadku 5 do 60 stanowisk włącznie,

3) 20 m - w przypadku większej liczby stanowisk, z uwzględnieniem § 276 ust. 1.

2. Odległość wydzielonych miejsc postojowych lub otwartego garażu wielopoziomowego dla samochodów osobowych od granicy działki budowlanej nie może być mniejsza niż:

1) 3 m - w przypadku 4 stanowisk włącznie,

2) 6 m - w przypadku 5-60 stanowisk włącznie,

3) 16 m - w przypadku większej liczby stanowisk.

3. Odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się do sytuowania wjazdów do zamkniętego garażu w stosunku do okien budynku opieki zdrowotnej, oświaty i wychowania, a także placów zabaw i boisk dla dzieci i młodzieży.

4. Zachowanie odległości, o których mowa w ust. 1 i 2, nie jest wymagane przy sytuowaniu miejsc postojowych między liniami rozgraniczającymi ulicę.

]