Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odżelaziacz na dom a odrębna instalacja na ogród

hunter7

Recommended Posts

Witam, w swoich perypetiach troszkę pobłądziłem z wykonywaniem studni głębinowej,

Mam studnię wierconą na 60mb zwierciadło wody na 35m pompa omnigena dosyć mocna dobierana na 60m słupa wody.

Wykonałem instlację podłączenia od studni do domu rurą PE32mm w domu dałem rozdzielacz z PP , 1-sekcaj przylot ze studni, 2-sekcja woda na ogród, 3-sekcja woda na dom 4 - sekcja podłączony zbiornik z przeponą i wyłącznikiem ciśnieniowym

Ponieważ dopiero teraz kapnąłem że mam za dużo żelaza 5,5mg/l i manganu 0,3mg/l kupiłem duży hydrofor aspirator i kolumnę filtracyjną ze złożem do płukania ręcznego

Mój plan jest taki, zostawić zbiornik przeponowy aby mógł wytwarzać ciśnienie w całej instalacji dom, ogród

Wpiąć hydrofor 300litrów ale przed hydroforem dać zawór zwrotny , za hydroforem odżelaziacz i instalacja domowa

Czy dobrze myślę i w momencie kiedy będę podlewał ogród ale nie będę używał wody w domu to ciśnienie na hydroforze będzie stało a przepona da znać głębinówce że musi się włączyć bo podlewam ogród??

Pytanie wyniknęło z tego że nie chcę przepuszczać wody która icdzie na ogród przez hydrofor aniodżelaziacz.

Witam, w swoich perypetiach troszkę pobłądziłem z wykonywaniem studni głębinowej,

Mam studnię wierconą na 60mb zwierciadło wody na 35m pompa omnigena dosyć mocna dobierana na 60m słupa wody.

Wykonałem instlację podłączenia od studni do domu rurą PE32mm w domu dałem rozdzielacz z PP , 1-sekcaj przylot ze studni, 2-sekcja woda na ogród, 3-sekcja woda na dom 4 - sekcja podłączony zbiornik z przeponą i wyłącznikiem ciśnieniowym

Ponieważ dopiero teraz kapnąłem że mam za dużo żelaza 5,5mg/l i manganu 0,3mg/l kupiłem duży hydrofor aspirator i kolumnę filtracyjną ze złożem do płukania ręcznego

Mój plan jest taki, zostawić zbiornik przeponowy aby mógł wytwarzać ciśnienie w całej instalacji dom, ogród

Wpiąć hydrofor 300litrów ale przed hydroforem dać zawór zwrotny , za hydroforem odżelaziacz i instalacja domowa

Czy dobrze myślę i w momencie kiedy będę podlewał ogród ale nie będę używał wody w domu to ciśnienie na hydroforze będzie stało a przepona da znać głębinówce że musi się włączyć bo podlewam ogród??

Pytanie wyniknęło z tego że nie chcę przepuszczać wody która icdzie na ogród przez hydrofor aniodżelaziacz.

Dobrze kombinujesz, i bedzie to dzialac. Mam zrobione bardzo podobnie. A to daltego ze nie pomyslem na etapie stanu surowego i tylko wprowadzilem 1 rure ze studni do domu. Nie mam wyjscia na ogrod. Wiec maly hydrofor przepomowy z wylacznikeim cisnieniowym siedzi w obudowie studni razem z zaworami do podlewania. W domu jest zawor zwrotny i zbiornik ocynkowany.

Bedzie dzialac, z jednym ale. Nie jestem pewien czy zadziala aspirato do napowietrzani wody. A to daltego, ze aspirator potrzebuje solidnego przeplywu zeby zadzialal.

Z racji ze pierwszy hydrofor jest przeponowy, napowietrzanie musisz dac za nim, a konkretnie za zaworem zwrotnym przed 300L ocynkowanym.

I teraz to bedzie dzialac tak:

Odkrecasz wode w domu jakis jeden kran. Woda tylko ciurka z kranu ale otworzy sie zawor zwrotny i taka sama nieduza ilosc wody doplynie do zbiornika ocynkowanego z pierwszego zbiornika przeponowego. Przeplynie pomalu, wiec nie ma szans zeby aspirator zadziala, ktory potrzebuje roznicy cisnien i solidnego przeplywu.

marcin

Do rozdzielacza (sekcja 2) podłącz zawór zwrotny, za nim zbiornik przeponowy. Do 3. sekcji podłącz zawór zwrotny, aspirator, zbiornik bezprzeponowy i odżelaziacz. Na 4. sekcji zostaw wyłącznik ciśnieniowy (musi być między pompą a zaworami).

Powinno działać.

Chyba nie zadziała.

Proponujesz aby wyłącznik ciśnieniowy dać między pompą a zawormi zwrotnymi.

Sytuacja

Pompa głębinowa chodzi i nabija ciśnienie do 4 bar w całej instalacji, zawory zwrotne trzymają wodę na ogród i zbornik przeponowy, wodę na dom i odżelaziacze.

Pobieram trochę wody do mycia rąk w zborniku bez przepony spada troszkę poniżej 4 bar automatycznie woda która stoi między pompą a zaworami zwrotnymi spadnie do dużo niższej wartości ponieważ nie ma po drodze nic tylko rura fi32 , troszkę wody z rurociągu wpadnie do zbiornika i ciśnienie spadnie do 1 bar z 4 , załączy się LCA i włączy pompę na 5sekund,

Równie dobrze można porównać to do instalacji bez zbiorników , kiedy odkręcając wodę w kranie włącza się LCA i pompa głębinowa.

Chyba nie zadziała.

Proponujesz aby wyłącznik ciśnieniowy dać między pompą a zawormi zwrotnymi.

Sytuacja

Pompa głębinowa chodzi i nabija ciśnienie do 4 bar w całej instalacji, zawory zwrotne trzymają wodę na ogród i zbornik przeponowy, wodę na dom i odżelaziacze.

Pobieram trochę wody do mycia rąk w zborniku bez przepony spada troszkę poniżej 4 bar automatycznie woda która stoi między pompą a zaworami zwrotnymi spadnie do dużo niższej wartości ponieważ nie ma po drodze nic tylko rura fi32 , troszkę wody z rurociągu wpadnie do zbiornika i ciśnienie spadnie do 1 bar z 4 , załączy się LCA i włączy pompę na 5sekund,

Równie dobrze można porównać to do instalacji bez zbiorników , kiedy odkręcając wodę w kranie włącza się LCA i pompa głębinowa.

Strasznie kombinujecie:

Pompa -> zawor zwrotny -> zbiornik z workiem+LCA+odejscie na ogrod -> zawor zwrotny -> aspirator+zbiornik ocynkowany

Choc moim zdaniem, aspirator bedzie dzialal kiepsko.

Zbiornik domowy moze byc zasilany ze zbiornika ogrodowego bez pracy pompy (jesli odkrecisz tylko kran w domu)

Woda nigdy sie nie cofa

Sa 3 sytuacje:

1. pobor wody tylko w domu

2. pobor tylko na ogrod

3. pobor i na ogrod i w domu

1. zabierasz wode ze zbiornika domowego, jest troche uzupelniana ze zbirnika ogrodowego. Jak cisnienie na ogrodowym spadnie to zalaczy sie LCA i dopompuje oba

2. W zbiorniku domowym jest sobie stale cisnienie, a w zbiorniku ogrodowym zimenia miedzy powiedzmy 2 i 4 atm sterowane LCA. Woda ze zbiornika domowego sie nie cofa.

Jesli w zbiornku domowy jest max cisnienie, to nie bedzie on dopompowywany za kazdym walczeniem pompy. Woda ze zbiornika ogrodowego bedzie konsumowana tylko na ogrod.

3, Bardzo podobne do 2. Podlewasz sobie ogrod. DZiala LCA miedzy 2-4atm. Jak w tym czasie odlrecisz kran w domu to po prostu podkradniesz troche wody ze zbiornika ogrodwego w czasie podelwania.

LCA musi byc na 1 zbiorniku. Jakby byl na 2gim nie dzialalo by podlewanie.

Marcin

Właśnie chcę uniknąć kiepskiego działania aspiratora, żelaza mam ponad 5mg/l więc muszę być pewny że woda zawsze jest dobrze napowietrzna.

Jest jeszcze jeden prosty sposób:

Pompa > zawór zwrotny > LCA> rozgałęzienie na dom ogród >zawory zwrotne i dalej przepona na lewo i odżelaziacz na pawo.

powinno wszystko działać tylko boję się że pompa może się często włączać.

Marcin Twoje rozwiązanie nie daje 100% działania aspiratora, jest ryzyko że nie bedzie działał prawidłowo.

Właśnie chcę uniknąć kiepskiego działania aspiratora, żelaza mam ponad 5mg/l więc muszę być pewny że woda zawsze jest dobrze napowietrzna.

Jest jeszcze jeden prosty sposób:

Pompa > zawór zwrotny > LCA> rozgałęzienie na dom ogród >zawory zwrotne i dalej przepona na lewo i odżelaziacz na pawo.

powinno wszystko działać tylko boję się że pompa może się często włączać.

Marcin Twoje rozwiązanie nie daje 100% działania aspiratora, jest ryzyko że nie bedzie działał prawidłowo.

To jest pytanie o jakosc pierwszego zaworu zwrotnego za pompa.

Jesli bedzie popuszczal, to moze sie zdazyc ze sie pompa zalaczy przy pelnych hydroforach.

A w rurze pomiedzy zaworami za duzo wody nie ma.

marcin

Pobieram trochę wody do mycia rąk w zborniku bez przepony spada troszkę poniżej 4 bar automatycznie woda która stoi między pompą a zaworami zwrotnymi spadnie do dużo niższej wartości ponieważ nie ma po drodze nic tylko rura fi32 .
Wytłumacz mi jak to jest możliwe?

Czy w układzie, jaki masz teraz, występuje to zjawisko?

Potraktuj sekcję 2. i 3. jak dwie osobne. To podręcznikowe rozwiązania podłączenia zestawu hydroforowego.

Wytłumacz mi jak to jest możliwe?

Czy w układzie, jaki masz teraz, występuje to zjawisko?

Potraktuj sekcję 2. i 3. jak dwie osobne. To podręcznikowe rozwiązania podłączenia zestawu hydroforowego.

Teraz widzę że masz rację, podłącze to według schematu o którym piszesz, nawet coś naszkicowałem a raczej nabazgrłem, mam nadzieję że o to chodzi.

http://images34.fotosik.pl/486/f82f23882bcd5dfdmed.jpg

Ten zawór zwrotny przed LCA może nie być potrzebny. Większość pomp głębinowych ma zawór montowany w korpusie. Zobacz w papierach (może są rysunki złożeniowe). Jeżeli ich nie ma, to zadzwoń do Omnigei.

W przypadku braku zaworu zwrotnego, to tak jak napisałeś, woda Ci nie zejdzie do studni, ale ciśnienie może drastycznie spaść (wtedy jest potrzebny, podobno są specjalne zawory do głębinówki, wygooglaj).

BTW, z rysunku (ile zapłaciłeś za tego autokada:-D) wynika, że chcesz zamontować gotowca (aspirator z obejściem)?

Lepiej kupić sam aspirator i zamontować go na głównej rurze. Zawór kulowy na obejściu. To tak jak z wodomierzem, powinno być ileś centymetrów rury przed i za aspiratorem.

Bo rozumiem, że chodziło Ci o taki sposób montażu?

http://www.otago.com.pl/zwezki_aspiratory.html

Edytowane przez free_shop

Jak byś był jasnowidzem, kupiłem odżelaziacz MP2 z Otago, prosta konstrukcja i aspirator przysłali mi dokładnie taki jak na stronie którą wylinkowałeś,

Dzisiaj przyjdzie hydrofor z All i może zacznę to skręcać w weekend,

Na tą chwilę jak się napuści gorącej wody do wanny to po 10minutach jest jak piwo. Mam nadzieję że ten odżelaziacz zlikwiduje to żelazo.

Jeszcze mam pytanie , woda z tych głębin ma 23 st niemieckie , czy to może zaszkodzić zbiornikowi w pompie ciepła który jest z kwasówki i wężownicy??

Ewentualnie jak zmiękczyć tą wodę, są jakieś filtry narurowe , chodzi mi o to żeby już nie stawiać stacji do zmiękczania , nie mam miejsca ani forsy już.:p

Jak byś był jasnowidzem, kupiłem odżelaziacz MP2 z Otago, prosta konstrukcja i aspirator przysłali mi dokładnie taki jak na stronie którą wylinkowałeś,

Dzisiaj przyjdzie hydrofor z All i może zacznę to skręcać w weekend,

Na tą chwilę jak się napuści gorącej wody do wanny to po 10minutach jest jak piwo. Mam nadzieję że ten odżelaziacz zlikwiduje to żelazo.

Jeszcze mam pytanie , woda z tych głębin ma 23 st niemieckie , czy to może zaszkodzić zbiornikowi w pompie ciepła który jest z kwasówki i wężownicy??

Ewentualnie jak zmiękczyć tą wodę, są jakieś filtry narurowe , chodzi mi o to żeby już nie stawiać stacji do zmiękczania , nie mam miejsca ani forsy już.:p

DObra informacja to taka, ze skoro tak latwo Ci sie zelazo utlenia w wannie, to i latwo sie utleni w hydroforze, filtr to wtedy wyfiltruje. WIec na pewno pomoze.

Sa wklady zmiekczajace do filtrow narurowych, ale w dluzszej perspektywie to Cie zje finansowo, bo sa to wklady ktore sie wyrzuca a nie regeneruje.

Mozna je pewnie reczenie we wiadrze moczyc w soli, ale to leczenia syfa pudrem jest.

Przez rok/dwa twardosc CI wezownicy nie zabije, mozesz dostawic zmiekczacz po jakims czasie.

Czym jest zasypany ten Otago? Tylko zwirem czy zwirem z dolomitem? Bo jak drugie, to dolomit zwieksza twardosc i pH co pewnie nie poztsaje bez znaczenia co do twardosci i tego jak sie ta twardosc odklada w rurach.

marcin

Właśnie kupiłem sobie szklaną kule i musiałem ją na kimś poćwiczyć. Wypadło na Ciebie:-D.

Szlachta kąpie się w szampanie, a plebs w piwie:(.

Tak, jak napisał Jastrząb, to dobrze rokuje.

Twardość masz w normie, ale jest wysoka, filtry narurowe "puszczą Cię z torbami". Lepiej odłożyć kasę i dostawić później zmiękczacz.

Najprościej mówiąc, przy wysokiej twardości kamień kotłowy odkłada się na wszystkich elementach instalacji cwu. Dla rur nie jest to bardzo niebezpieczne (zwęża się przekrój, ale też zabezpiecza przed korozją). Dla elementów grzejnych jest zabójczy.

Wyjaśnię Ci to na przykładzie grzałki w pralce:

-grzałka pokrywa się kamieniem,

-kamień nie jest dobrym przewodnikiem ciepła (zużywasz więcej prądu),

-metalowa grzałka pod wpływem ciepła rozszerza się,

-kamień tylko pęka (powstają szczeliny)

-grzałka oddaje ciepło tylko tam, gdzie są pęknięcia

-i w tych miejscach się przepala

Wystraszyłem Cię?:) To dobrze, bo taniej wyniesie Cię zakup i eksploatacja zmiękczacza niż wymiana bojlera, czyszczenie instalacji lub wymiana co miesiąc perlatorów w kranach.

Zbieraj forsę i zamontuj kiedyś zmiękczacz.

BTW, nie patrz na instrukcję montażu hydroforu i odżelaziacza podaną przez Otago!

http://www.otago.com.pl/pdf/INSTRUKCJA_MP_R_FeMn.pdf (str. 3)

Zamontuj od razu odpowietrznik na zbiorniku hydroforowym.

Edytowane przez free_shop