Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam !

Za jakiś czas w nowo budowanym domu będzie robiona instalacja grzewcza.

Cały dom (95m2) będzie miał ogrzewanie podłogowe wodne. Piec będzie na ekogroszek (prawdopodobnie piec Sekom Skam-P Premium 12KW)

http://www.sekom-pleszew.com.pl/brucer.html z elektroniką Ognik II PID.

Dodatkowo podgrzewacz 80L z wężownicą i z dodatkową grzałką.

Rozdzielacz 9-sekwencyjny z przepływomierzami.

Jako że przez dużą część dnia nie będzie nas w domu sądzę że optymalnie i najbardziej ekonomicznie było by w tym czasie aby piec / boiler miał niższą temperaturę niż w czasie gdy jesteśmy w domu ...

Z drugiej strony podłogówka ma bardzo dużą bezwładność i ciężko nią sterować ...

W jaki sposób najlepiej i najekonomiczniej było by sterować podłogówką i kotłem ?

1. Montaż Euroster 2026 w pokoju i podłączenie jego do siłownika zamontowanym na zaworze trójdrożnym

2. Montaż Euroster 2026 w pokoju i podłączenie do elektroniki kotła (Ognik PID II)

3. Montaż "pogodówki" w kotłowni i podłączenie jego do siłownika zamontowanym na zaworze trójdrożnym a czujnik na zewnątrz budynku.

Czytałem że podobno powinno się podłączyć pogodówkę , ale czy na pewno ?

Euroster 2026 to nowość przeznaczona do sterowania podłógówką (algorytm PI) a chyba bardziej optymalna jest dla mnie temperatura wewnątrz niż na zewnątrz ?

Czy jednak podłączenie eurostera do siłownika zaworu trójdrożnego to dobre rozwiązanie ? Czy nie lepszym i ekonomicznejszym było by podłączenie pod elektronikę kotła ?

Dzieki !

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najbardziej ekonomicznie jest utrzymywać stałą temperaturę w domu, bez obniżenia nocnego - zyski zaoszczędzone na obniżeniu trzeba potem "oddać" na dogrzanie domu. Odradzam zawór 3d, lepszy jest 4d, ja steruję nim za pomocą sterownika Unicontrol mix 07 z pogodówką. Temperatura kotła jest stała: 72 st., na podłogi idzie od 25 do 40 stopni.

Mam podłogówkę i bardzo polecam zastosowanie sterownika pogodowego - właśnie ze względu na dużą bezwładność cieplną. Gdy sterownik nie był podłączony zdarzało się, że w słoneczny ciepły dzień pomieszczenia były przegrzewane, gdyż temperatura zasilania podłogówki była stała i w ciepły dzień, kiedy sterownik pokojowy wyłączył podłogówkę przy temp w pokoju 22, podłoga była za ciepła i pomimo nastawy sterownika pokojowego na 22 st, temp w dzien urosla do 25! A tak pogodówka zmniejsza temperaturę zasilania podłogówki proporcjonalnie do temp. na zewnątrz.

A więc proponuje sterownik pogodowy do regulacji temperatury wody na zasilaniu rozdzielacza podłogówki + sterownik pokojowy w najczęściej używanym pokoju i siłownik na głównym zaworze rozdzielacza lub tez sterowniki w każdym (więksości) pomieszczeń i siłowniki na poszczególnych obwodoach.

Bardzo wygodne jest niezależne sterowanie dla każdego pomieszczenia. Każde pomieszczenie ma osobny obwód, swój termostat, na którym zadaje się żądaną temperaturę, a w skrzynce swój siłownik, który otwiera lub zamyka zawór. Nie jest to tani "wynalazek", ale bardzo praktyczny.

;)

Bardzo wygodne jest niezależne sterowanie dla każdego pomieszczenia. Każde pomieszczenie ma osobny obwód, swój termostat, na którym zadaje się żądaną temperaturę, a w skrzynce swój siłownik, który otwiera lub zamyka zawór. Nie jest to tani "wynalazek", ale bardzo praktyczny.

;)

Tylko nie do zastosowania w przypadku kotła ze spalaniem ciągłym przy braku bufora ciepła.

Co do podłogówki + pogodówki-

Przy okresach przejściowych, takich jak obecnie ( czyli 5-15 st C na zewnątrz), pogodówka ustala temp wody ( w zależności od krzywej grzania) na poziomie trochę za niskim do zasilania podłogi- efekt zimna podłoga.

Albo będziesz się bawił krzywymi grzewczymi w zalęzności od pory roku ( bezsens), albo zastosujesz kaloryfery.

Czyli:

Piec + zawór czterodrogowy

podłogówka podłączona do kolektora pieca przed zaworem czterodrogowym

pogodówka steruje zaworem

sterownik pogodowy- do sterowania albo wybranym obwodem, albo do połączenia ze sterownikiem kotła.

ale w zasadzie-musiałbym sprawdzić czym tak naprawdę sterowałby czujnik wewnętrzny w połączeniu z sterownikiem pieca.

Bowiem w instrukcji obsługi Euroster 2026 na stronie producenta:

http://www.euroster.com.pl/download/instrukcje/e2026.pdf

nie ma ani jednej wzmianki o tym że nadaje się do sterowania, czy tez współpracy ze sterownikiem kotła na paliwo stałe.

Więc wszystko zależy od oprogramowania sterownika kotła.

Trochę trudno tak na szybko dobrze doradzić, tym bardziej jak się chce używać sterowników różnych producentów.

Tylko nie do zastosowania w przypadku kotła ze spalaniem ciągłym przy braku bufora ciepła.

Co do podłogówki + pogodówki-

Przy okresach przejściowych, takich jak obecnie ( czyli 5-15 st C na zewnątrz), pogodówka ustala temp wody ( w zależności od krzywej grzania) na poziomie trochę za niskim do zasilania podłogi- efekt zimna podłoga.

Chwila, celem działania podłogówki nie jest uzyskanie efektu ciepłej podłogi, tylko osiągnięcie określonej temperatury powietrza w danym pomieszczeniu. I to się udaje, mimo działania pogodówki :yes:

Chwila, celem działania podłogówki nie jest uzyskanie efektu ciepłej podłogi, tylko osiągnięcie określonej temperatury powietrza w danym pomieszczeniu. I to się udaje, mimo działania pogodówki :yes:

Droga koleżanko- zaszło tu nieporozumienie. Moja wypowiedź tyczyła się Twojego postu o następującej treści:

Napisał cieszynianka

Bowiem układ zaproponowany przez Ciebie może doprowadzić do awarii pieca w przypadku odcięcia wszystkich zaworów, przy spalaniu ciągłym, bez bufora.

Aby nagrzać pomieszczenie jedynie podłogą , musi być ona cieplejsza od temperatury powietrza w pomieszczeniu, tak wiem istnieje zjawisko promieniowania, jednak tez musi być jakaś temperatura aby był spodziewany efekt.

Plamiak:

Ostatnio mieliśmy kilka przypadków, kiedy to po podłączeniu podłogówki za zaworem czterodrogowym, pogodówka ustaliła tak niską temp. wody, że był zupełny brak efektu grzania podłogą. Być może dlatego, że dom nowy, zimny i mokry. Ale specjaliści od pieca zalecili zmianę instalacji- zasilanie wprost z pieca, co mnie trochę samego dziwi.

Dlatego napisałem że należałoby bawić się krzywymi grzania- aby jednak uzyskać wyższą temp. w rurkach mimo działania podłogówki.

Ja sam mam podłączoną podłogówkę pod układ CO, z dodatkowymi ogranicznikami temperatury w postaci termostatów.

( co prawda wszystko zasilane gazem, ale to nie zmienia zasady działania)

Na tym polega regulacja instalacji i automatyki - mówię o krzywych grzania. U mnie zajęło to 2 miesiące. Specjaliści zalecajacy zmianę instalacji po jej wykonaniu to pseudofachofcy, nawet ja - czyli totalny amator wyszkolony przez internet- wie że jeśli decyduje się na konkretne rozwiazanie, to trzeba to wszystko policzyć a potem tylko wyregulować. Ciekawi mnie jak pracuje ta podłogówka z wodą kotłową, może dlatego tyle postów typu" problem z podłogówką".

• 2 weeks później...

witam. Prosze o porade. Mam kociol na ekogroszek. Dol podlogowka, gora grzejniki. Na dole w salonie jest termosta i o niego chcilabym zapytac. Przy moim typie ogrzewania jakie jest najbardziej ekonomiczne ustawienie termostatu i zarazem pracy co. Czy

: stala tempaeratura np 21st przez cala dobe, czy

np noc 18 stopnie, dzien po powrocie 21, czy

zmiana temp noc/dzien co np 2 godziny i zmniejszenie roznicy tych temperatur

Jak sie wam wydaje, przy jakich ustawieniach termostatu bedzie najnizsze spalanie i zadoowolenie z temperatury

Witam,

mam pytanie do osób znających się na sterowaniu ogrzewaniem. Mianowicie mam zamontowny regulator Calormatic 430 i moduł vr61 do którego podpięta jest pompa z rozdzielacza (docelowo także pompa cwu). Do rozdzielacza podpiętych jest 6 obiegów podłogówki i 3 grzejnikowe. Nie mam zamontowanego zaworu trzydrogowego- przez co -wiem juz, ze podłogłowka nie jest całkiem niezależna od grzejników.

PYTANIE: czy zawór ten jest niezbędny przy założeniu że wystarczy mi w sypialniach sterować termostatami przy grezjnikach i na rotametrach ustawić przepływy by np. w łazience było cieplej? Czy mogę włączyć podłogówkę i po zakręceniu grzejników grzać tylko nią?

Bardzo proszę o poradę bo nie wiem czy juz dzwonić za instalatorem czy może pomieszkać trochę i sprawdzić czy to zadziała- o ile to możliwe

Dzięki za fotkę - elegancko to wygląda :)

na nadmiar kasy nie cierpię niestety - wiadomo jak przy budowie. Jesli zawór ręczny wystarczy to ok, pytanie: Afriso, bo taki chyba widzę robi zawory z różnymi przedziałami temp- który mam wybrać?

Pytanie 2: zawór ten ma być na zasilaniu i łączyć się z powrotem?

Pytanie 3: czy potrzebna jest osobna pompa do grzejników czy wystarczy ta w kotle?

tak sobie właśnie dumam, że na chłopski zdrowy rozum taki zawór jest potzrebny skoro przy kondensacie nie dałam zbyt dużych grzejników to przy dużym mrozie- gdzie zakładałam zmniejszenie oszcędności kondensacyjnych przez zwiększenie temp na zasilaniu wszystko bierze w łeb. cały misterny plan rosądnego stosunku wielkości grzejników do oszczędności na gazie mogę sobie...kurcze ale zła jestem.

U nas dziś w nocy -24 st, teraz jest -18 st. :\ na regulaotrze mam ustawioną temp. 12 st., na razie działa tylko podłogówka - bo grzejników jeszcze niet. Krzywa ustawiona jest na 0,9. Moje pytanie: czy tak ma być? i czy zmienić krzywą jak np. temp będzie koło 0 lub na plusie? Czy przy tak niskiej temp utrzymywanej w środku czyli 12 stopni nie ma to większego znaczenia (głównie na rachunek)?

Moim zdaniem zawór 3d wystarczy zamontować w pobliżu rozdzielacza podłogówki - będzie ograniczał temperaturę wody do niej wpływającej. Ponieważ w instalacji są również kaloryfery, na kotle trzeba ustawić temperaturę "pod ich kątem".

Piszesz o temp. 12 st, ale czego? Wody w podłodze? Przy tych temp. zewnętrznych ja mam 32-34 st - tylko podłogówka.

12st to temperatuta w domu (dom na razie nie zamieszkany tylko wykańczany).

W pobliżu rozdzielacza? u mnie wygląda to tak, że najpierw mam rozdzielacz grzejnikowy potem jest pompa połączona z zasilaniem i powrotem a potem rozdzielacz podłogówki (wszystko jets połączone w jednej szafce)...