rwxw 19.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Zauważyłem, że termostat powoduje wychłodzenie podłogi choć temperatura tak jak dziś wewnątrz utrzymuje się na 22stC. Kocioł ma długie przestoje wychładza się do 30 stopni i później długo się nagrzewa. Taki dom przy dzisiejszej pogodzie potrzebuje na oko koło 3-4kW. Twój kocioł pracuje z większą mocą więc musi mieć długie przerwy we wpompowywaniu energii do Twojego domu, bo inaczej będziesz miał 30 stopni, a nie 22. Wolno się nagrzewa, bo pracuje pewnie z minimalną mocą i dobrze. To co obserwujesz jest normalne, podłogówka stabilizuje temperaturę i nie musi być ciepła, żeby w domu było ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 23.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 OkWyłączyłem już termostat pokojowy i jadę tylko na pogodówce z kotła podłoga cały czas przyjemnie letnia. Pytanie moje dotyczy teraz wysterowania obiegów na rozdzielaczu czy zaczynać od pierwszego obiegu z rozdzielacza , czy najzimniejszego co i gdzie przykręcać (rozdzielacz Gorgiela z przepłowymnierzami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 06.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 WitamDlaczego przy pracującej podłogówce włączają się grzejniki.Mam ustawiony program gdzie podłogówka powinna pracować cały dzień a grzejniki mają być wyłączone.W odwrotnej sytuacji gdy włączam program na grzejniki pracują one a podłogówka jest zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 06.01.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Witam Dlaczego przy pracującej podłogówce włączają się grzejniki.Mam ustawiony program gdzie podłogówka powinna pracować cały dzień a grzejniki mają być wyłączone.W odwrotnej sytuacji gdy włączam program na grzejniki pracują one a podłogówka jest zimna. Nieznam twojegoo systemu grzewczego nie wiem czy masz 2 niezależne obwody grzewcze 1 na grzejniki 2 na podłogówkę ani jak jest zrealizowane rozdzielenie obwodów? Grupy pompowe z zaworami trójdrożnymi? Sprzęgło hydrauliczne? Jakie sterowanie?A może rozdzielacz z podmieszaniem, wklej jakieś zdjęcia i opis to coś poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 06.01.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Strasznie skomplikowane zadajesz pytania.Na pewno mam oddzielny rozdzielacz na podłogówkę.Jutro zamieszczę fotę bebechów mojego pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.01.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Jakiego pieca używasz?Z tego co piszesz wynika że masz odwrotnie podpięte pompy CO i OP do sterownika. nilsan Edytowane 7 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 07.01.2012 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) De Dietrich ELIDENS DTG 1300-25 Edytowane 7 Stycznia 2012 przez kgolebiowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.01.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Według mnie twoja podłogówka pracuje tylko wtedy gdy pracują grzejniki, ponieważ tak została skonfigurowana (praca na wysokich parametrach na zasilaniu rozdzielacza OP z podmieszaniem).Wybór w sterowniku kotła opcji grzejniki uruchamia ci całość instalacji CO i kocioł pracuje na wyższych parametrach 45-50*C.Wybór opcji podłogówka obniża temperaturę pracy kotła do poziomu 35*C i podłogówka przestaje grzać choć grzejniki są jeszcze ciepłe. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 07.01.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Tak wygląda wnętrze mojego pieca http://img809.imageshack.us/img809/7938/dscf3442r.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 7 Stycznia 2012 przez kgolebiowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 08.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Sprawdź jak masz poustawiane programy dobowe dla podłogówki i grzejników w konsoli sterowniczej DIEMATIC 3. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 08.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Program na grzejnik mam całkowicie wyłączony(temperatura 5 stopni dzień,noc),żeby móc sprawdzić czy się włącza.Nie wiem jak sprawdzić temperaturę wody podawanej na grzejniki.Czy to jest temperatura kotła,czy temperatura powrotu .Podłogówkę mam nastawioną na cały dzień na 20 stopni i temperatura podłogówki wynosi 35 stopni. Edytowane 8 Stycznia 2012 przez kgolebiowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 23.02.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam, Czy jest jakas metoda żeby wyregulować podłogówke na zwykłych rozdzielaczach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.02.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Oczywiście . Ja akurat mam rotametry, ale nic nie wskazują, może mam za mały przepływ. Otwierasz wszystkie zawory przy pętlach i sprawdzasz temperaturę we wszystkich pomieszczeniach po jakimś czasie. Pętle pomieszczeń, których temperaturę byś chciał obniżyć skręcasz na zaworze, stopniowo po kawałku i kontrolujesz zmiany aż uzyskasz pożądany efekt. Wymaga to sporo czasu (wymaga ładnych kilku, kilkunastu dni) i w miarę stałej temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 23.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dzięki Radziej. A jeśli na rozdzielaczu jest 10 petli, kilka petli jest w jednym pomieszczeniu (salon) a inne po jednej/dwie w innych pomieszczeniach to techniką macaną...znaczy gdzie są ciepłe a gdzie zimne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.02.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Techniką macaną nie wyczujesz wg mnie na tyle dużych różnic żeby się zorientować. Najlepsza technika to cierpliwość i logika. Jeśli masz kilka pętli w jednym pomieszczeniu to zamykałbym je w miarę równomiernie i obserwował co się dzieje. Poszukaj moich postów (dużo ich nie mam) - chyba nie tak dawno komuś radziłem nieco bardziej szczegółowo jak próbować to regulować. PS. Pytasz bo masz już instalację, czy tak na przyszłość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.02.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Techniką macaną nie wyczujesz wg mnie na tyle dużych różnic żeby się zorientować. Polecam do tego termometr pirometryczny. Tani można kupić za 40zł a duża dokładność nie jest tu potrzebna - istotne są różnice temperatur a nie wartość bezwzględna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 23.02.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Próbowałem pirometrem - słabo to idzie. Ja stosuję taktykę pomiaru temp. w danym pomieszczeniu. A jak są dwie pętle w tym samy pomieszczeniu to przykręcam je o taką samą liczbę obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 23.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Dzieki za porady. Mam już instalację. Rozdzielacz dosyć że nie posiada rotametrów, to jeszcze nie ma zaworów regulacyjnych dzięki którym można cokolwiek regulować. Pfff...dom od dewelopera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanseban 27.02.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilania układu mieszanego (podłogówka/kaloryfery).Sytuacja:Gorny poziom to głównie grzejniki i jedna petla podłogówki na RTLu.Dolny poziom to 3 grzejniki i rozdzielacz z 10 petlami podłogówki.Podłogówka na dole z podmieszaniem na ręczym zaworze 3d z pompką sterowaną temperaturą na zasilaniu podłogówki.Schemat typowy: z pieca do zaworu 3D, druga odnoga zaworu 3D z powrotów, wyjście zaworu 3d do pompki i na rozdzielacz.Moje pytania są nastepujące:1. Czy ten układ mieszający powinien mieszac zasilanie z powrotu z podłogówki tylko, czy też z całego układu?2. Czy na drugiej odnodze, dochodzacej do zaworu 3D z powrotów układu, nie powinno byc zaworu zwrotnego?Gdy go nie ma, ustawiając zawór mieszający na np. 50%/50% i temperaturę zasilania podłogówki jest taka, ze pompa nie działa, to czy piec nie jest w jakims tam stopniu bypasowany?Piec to DieDietrich i jak mu na powrocie przyjdzie gorąca woda to przestaje grzac i tylko pompuje wode.Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebkac1 04.04.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam, Zastanawiam sie czy uklad Co/Cwu u mnie zbudowany jest prawidlowy, zwlaszcza w kwestii sterowania. Mam piec jednofunkcyjny kondensat BaxiRoca Platinium 24AFZasobink Co 100lOgrzewanie to sama podlogowka ok 850 m rury, 150 mkw (sa dwa grzejniki w lazienkach ale wpiete w uklad podlogowki)Dwa 5-sekcyjne rozdzielacze (po jednym na pietrze). Piec ma dwa wyjscia zasilania Co i Cwu, ktore przelacza sam piec rzecz jasna. Wyjsie Cwu do zasobnika. Wyjscie CO do zasilania calego ukladu ogrzewania.Powrot jest wspolny, tzn z zasobnika Cwu i powrot z podlogowki lacza sie razem zwyklym trojnikiem i wracaja do pieca. W zasadzie wszytko jest ok, alePrzez zime ustawiona mialem temp 35 na wyjsciu i bylo okej ale teraz jak sie robi cieplo to musze zmniejszac obecnie mam 28C. Nie jest to az tak upierdliwe, w ciagu miesiaca dwa razy zmienialem temp. ale byc moze powinienem miec sterownie pogodowe.Czy takie sterownie przynosi korzysci ekonomiczne? Czytam na forum ze wlasciwie wszyscy to maja. Druga rzecz co mnie martwi to to ze normalna praca CO wyglada u mnie tak.Pompa w piecu pracuje non-stop i co kilka dziesiat minut piec wlacza gas i ogrzewa przez tak ok minutki.Zastanawiam sie czy ta pracujaca pompa 24h nie jest marnotrastwem.(W instrukcji mojego pieca wyczytalem ze mozna sobie"wyciagnac" czujnik temp z panela i sterowac nim CO, choc nie wiem co bedzie sterowane? temp wody na wyjsciu czy poprostu wlacz-wylacz.)Piec tez mam mozliwosc dolaczanie dodatkowych paneli z czujnikami (w sensie jeden na pomieszczenie), ale ja w rozdzielaczach mam zwykle kurki i raczej brak mozliwosci montazu elektrozaworow) Trzecia mala rzecz to temp wody uzytkowej.Ja mam u siebie 45C i jest w miare dobrze, ale gdzies wyczytalem ze powinno sie ustawiac 55. Bede serdecznie wdzieczny za wszelkie uwagi pozdSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts