Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sadzisz, ze temperatura powrotu a co za tym idzie delta nie jest zalezna od aktualnej mocy odbiranej z podlogi? Ma do tego jakis "nielinowy" przebieg?

Cholera to wie,

W praktyce wiem tylko tyle, że im delta mniejsza, tym bardziej efektywnie i ekonomicznie w rachunkach chodzi cały system CO.

W Twoim przypadku jest inaczej, bo korzystasz z akumulacji, czyli 2 taryfa.

Brak ciągłej pracy systemu i musi nadrabiać straty

Edytowane przez zyzolek

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cholera to wie,

W praktyce wiem tylko tyle, że im delta mniejsza, tym bardziej efektywnie i ekonomicznie w rachunkach chodzi cały system CO.

W Twoim przypadku jest inaczej, bo korzystasz z akumulacji, czyli 2 taryfa.

Literatura zaleca jako optymalna dla ogrzewania podlogowego wodnego delte na poziomie 6K. Przy duzo mniejszej niepotrzebnie tracimy energie na przetloczenie cieczy a nie na faktyczne grzanie.

W moim przypadku jest dokladnie tak samo, bo ilosc dostarczonej do podlogi energii jest regulowana czasem pracy ogrzewania a nie temperatura zasilania (wzglednie stala moc urzadzenia zasilajacego CO). Akumulacja i tani prad nie ma tu nic do rzeczy.

Wszelkie dlawienie przeplywu w instalacji, a juz szczegolnie przy zasilaniu niskotemperaturowym, pogarsza sprawnosc i jako takie powinno byc eliminowane. Pchanie sie w drogie sterowanie przy podlogowce to juz zupelnie bez sensu. Chyba po to, zeby instalatorowi nabic kabze.

Cześć,

pytałem już w wątku o odgrzewaniu elektrycznym, ale chyba tu jest bardziej na miejscu.

Czy możecie polecić jakiś sterownik do ogrzewania podłogowego elektrycznego?

Potrzebuję oprócz dość popularnego programu tygodniowego i trybu urlopowego, załączenie i wyłączenie ogrzewania z centrali alarmowej.

Nie bardzo potrafię znaleźć nic taniego. Sterowników takich będę potrzebował chyba 11 sztuk.

Krzysiek

Dajac kable zamykasz sobie droge do innego zrodla ciepla na zawsze. Troche ryzykowne.

Gazu nie ma w okolicy, miejsca na kotłownię ani komina również nie przewidziałem - więc jakoś będę musiał z tym żyć :)

Tylko nie bardzo potrafię znaleźć sterowniki spełniające moje wymagania.

Naprawdę nikt nie potrafi nic polecić?

Nie zawsze chodzi o to, aby zrobić coś jak najmniejszym kosztem, ale o to żeby uzyskać jak największy komfort. Skoro ustawiam 22 stopnie to tyle chcę mieć, a nie rozbieżność 21-26 i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić.

Wystarczy sterowac czasem pracy kociolka.
Do podłogówki czym prostsze sterowanie tym lepsze ...
A tak się pobawiłem cytując.

Alina&Mariusz możesz pooglądać wykresy temp. podłogi w okresie zimowym na moim sterowniku jest to zarejestrowane i zapisane.

Jeżeli cię to interesuje to tam jest około 90m2 podłogówki sterowanej przez ten sterownik. W układzie podłogowym jest tylko zawór 3D i rotametry. Jak dobrze poszukacie to zdjęcia też znajdziecie.

Czy aż takie wahania temp. dla ciebie są do przyjęcia?

Ja się tym nie bawię, robi to sterownik.

Cześć,

będę robił u siebie ogrzewanie podłogowe elektryczne (kablami).

Kable pewno Warmup, albo podobne - ale nie mogę znaleźć właściwego sterownika. W okolicy nie ma gazu, a w moim projekcie (szkielet drewniany) nie ma komina - więc zdecydowałem się na kable w podłodze.

Czy możecie polecić jakiś sterownik do ogrzewania podłogowego elektrycznego?

Potrzebuję, oprócz dość popularnego programu tygodniowego i trybu urlopowego, załączenie i wyłączenie ogrzewania z centrali alarmowej (z pozostawieniem aktywnej funkcji przeciw zamrażaniu).

Nie bardzo potrafię znaleźć nic taniego. Sterowników takich będę potrzebował chyba 11 sztuk.

Pozdrawiam

Krzysiek

Używałeś jakiejś taśmy mocującej, czy na klej, czy jeszcze inaczej?

Na dziś wygląda na to, że do sterowania wykorzystam jakiś PLC, może Fatek, jeden centralny wyświetlacz do sterowania i czujki temperatury na 1-Wire, ale minus tego rozwiązania jest taki, że jak PLC się zepsuje, to ogrzewania w całym domu nie będzie...

No ale coś za coś... Fateka da się bez problemu pogonić sygnałami z centralki alarmowej.

Edytowane przez kroles
ort.

Ja nie będę na razie w nowym domu mieszkał na stałe, więc sobie wymyśliłem, że ogrzewanie powinno normalnie chodzić w trybie przeciw zamrożeniowym, ale jak mu wyślę SMSa to ma mi zagrzać dom przed przyjazdem.

Nie mam nic przeciwko sterownikowi w każdym pokoju, nawet bym tak wolał, tylko żeby się je dało z centralki załączyć i wyłączyć - a to już zdaje się przekracza wyobrażnię projektantów takich sterowników.

Gość Arturo72
Na to bym nie liczył że sie tutaj nie pojawią :)

Co ty byś bez nich zrobił...

Jak tam pompa ciepła ?

Zerknijcie na devilinka:

http://devi.danfoss.com/Poland/Consumer/For_New_Build/Postings+for+New+Build/Devilink+wireless.htm

Reklamują się,że jest mocno do rozbudowy to może akurat sms-y można mu puszczać ;)

Gość Arturo72
Do Devilinka można, tylko w takiej konfiguracji kosztuje absurdalne pieniądze, centralka która zarządza resztą to kilka tys PLN (>5kPLN jeśli mnie pamięć nie myli). Ma to sens w hotelu, ale nie w domku jednorodzinnym.

Wivaldiemu się przyda,on nie patrzy na kasę bo ma być jedynie komfortowo ;)

Sterownika do kabli z sms-ami nie znam chociaż mój Tybox po dokupieniu dodatkowej "części" także potrafi otrzymywać sms-y z poleceniami,prawdopodobnie do kabli też się nada :)

Kospel do wodnej podłogówki ma chyba możliwość sterowania przez telefon w standarcie...

Edytowane przez Arturo72

mój Tybox po dokupieniu dodatkowej "części" także potrafi otrzymywać sms-y z poleceniami,prawdopodobnie do kabli też się nada :)

Możesz rzucić jakiegoś linka? Pracuje z czujnikiem podłogowym i powietrznym?

Na wodne się raczej nie zdecyduję, bo dom będzie szkieletowy i trochę na zadupiu, w dodatku używany od czasu do czasu i wykrycie przecieku moze być bardzo bolesne. W rurkach jednak może woda zamarznąć, jak parę dni prądu nie będzie. Kablom się nic nie stanie.

Dla potomności - na stronie egniazdka.pl mają sterownik LTD4-1, da się podłączyć programator czasowy i załączyć przez kabelek tryb przeciw zamarzaniu, do tego 2 czujniki temperatury na strefę - tyle, że wychodzi >500PLN na strefę, ja stref mam 11, trochę bez sensu.

Gość Arturo72
Możesz rzucić jakiegoś linka? Pracuje z czujnikiem podłogowym i powietrznym?

Prawdopodobnie tak ale nie jestem pewien,jest to coś podobnego do devilinka czyli główny sterownik zarządzający poszczególnymi sterownikami:

http://www.deltadore-sklep.pl/124-bramka-internetowa-tydom1000.html