zyzolek 25.07.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Sadzisz, ze temperatura powrotu a co za tym idzie delta nie jest zalezna od aktualnej mocy odbiranej z podlogi? Ma do tego jakis "nielinowy" przebieg? Cholera to wie, W praktyce wiem tylko tyle, że im delta mniejsza, tym bardziej efektywnie i ekonomicznie w rachunkach chodzi cały system CO. W Twoim przypadku jest inaczej, bo korzystasz z akumulacji, czyli 2 taryfa. Brak ciągłej pracy systemu i musi nadrabiać straty Edytowane 25 Lipca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Cholera to wie, W praktyce wiem tylko tyle, że im delta mniejsza, tym bardziej efektywnie i ekonomicznie w rachunkach chodzi cały system CO. W Twoim przypadku jest inaczej, bo korzystasz z akumulacji, czyli 2 taryfa. Literatura zaleca jako optymalna dla ogrzewania podlogowego wodnego delte na poziomie 6K. Przy duzo mniejszej niepotrzebnie tracimy energie na przetloczenie cieczy a nie na faktyczne grzanie. W moim przypadku jest dokladnie tak samo, bo ilosc dostarczonej do podlogi energii jest regulowana czasem pracy ogrzewania a nie temperatura zasilania (wzglednie stala moc urzadzenia zasilajacego CO). Akumulacja i tani prad nie ma tu nic do rzeczy. Wszelkie dlawienie przeplywu w instalacji, a juz szczegolnie przy zasilaniu niskotemperaturowym, pogarsza sprawnosc i jako takie powinno byc eliminowane. Pchanie sie w drogie sterowanie przy podlogowce to juz zupelnie bez sensu. Chyba po to, zeby instalatorowi nabic kabze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 25.07.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Cześć, pytałem już w wątku o odgrzewaniu elektrycznym, ale chyba tu jest bardziej na miejscu. Czy możecie polecić jakiś sterownik do ogrzewania podłogowego elektrycznego? Potrzebuję oprócz dość popularnego programu tygodniowego i trybu urlopowego, załączenie i wyłączenie ogrzewania z centrali alarmowej. Nie bardzo potrafię znaleźć nic taniego. Sterowników takich będę potrzebował chyba 11 sztuk. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Ogrzewanie wodne, czy kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 26.07.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Kable, w domu i tak wszystko będzie grzena prądem więc uznałem, że nie warto dawać rurek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 26.07.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Naprawdę nikt nie potrafi nic polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.07.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Kable, w domu i tak wszystko będzie grzena prądem więc uznałem, że nie warto dawać rurek.. Dajac kable zamykasz sobie droge do innego zrodla ciepla na zawsze. Troche ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 26.07.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Dajac kable zamykasz sobie droge do innego zrodla ciepla na zawsze. Troche ryzykowne. Gazu nie ma w okolicy, miejsca na kotłownię ani komina również nie przewidziałem - więc jakoś będę musiał z tym żyć Tylko nie bardzo potrafię znaleźć sterowniki spełniające moje wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.07.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Nie znam się na kablach.W tym temacie szybciej Ci pomogą http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!Jest tam dużo kablarzy.Ewentualnie załóż nowy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 26.07.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Naprawdę nikt nie potrafi nic polecić? Nie zawsze chodzi o to, aby zrobić coś jak najmniejszym kosztem, ale o to żeby uzyskać jak największy komfort. Skoro ustawiam 22 stopnie to tyle chcę mieć, a nie rozbieżność 21-26 i chciałbym się dowiedzieć jak to zrobić. Wystarczy sterowac czasem pracy kociolka.Do podłogówki czym prostsze sterowanie tym lepsze ...A tak się pobawiłem cytując. Alina&Mariusz możesz pooglądać wykresy temp. podłogi w okresie zimowym na moim sterowniku jest to zarejestrowane i zapisane. Jeżeli cię to interesuje to tam jest około 90m2 podłogówki sterowanej przez ten sterownik. W układzie podłogowym jest tylko zawór 3D i rotametry. Jak dobrze poszukacie to zdjęcia też znajdziecie. Czy aż takie wahania temp. dla ciebie są do przyjęcia? Ja się tym nie bawię, robi to sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 29.07.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Cześć, będę robił u siebie ogrzewanie podłogowe elektryczne (kablami). Kable pewno Warmup, albo podobne - ale nie mogę znaleźć właściwego sterownika. W okolicy nie ma gazu, a w moim projekcie (szkielet drewniany) nie ma komina - więc zdecydowałem się na kable w podłodze. Czy możecie polecić jakiś sterownik do ogrzewania podłogowego elektrycznego? Potrzebuję, oprócz dość popularnego programu tygodniowego i trybu urlopowego, załączenie i wyłączenie ogrzewania z centrali alarmowej (z pozostawieniem aktywnej funkcji przeciw zamrażaniu). Nie bardzo potrafię znaleźć nic taniego. Sterowników takich będę potrzebował chyba 11 sztuk. PozdrawiamKrzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 30.07.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Podnoszę, może ktoś ma jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 30.07.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Dzięki za odpowiedź!Ja też pewno kupię kable z warmup, ale przeczytałem instrukcję i ten 3iE nie da mi możliwości zdalnego załączenia ogrzewania. Podobnie zresztą jak ST-300. Kładłeś kable samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 31.07.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 (edytowane) Używałeś jakiejś taśmy mocującej, czy na klej, czy jeszcze inaczej? Na dziś wygląda na to, że do sterowania wykorzystam jakiś PLC, może Fatek, jeden centralny wyświetlacz do sterowania i czujki temperatury na 1-Wire, ale minus tego rozwiązania jest taki, że jak PLC się zepsuje, to ogrzewania w całym domu nie będzie...No ale coś za coś... Fateka da się bez problemu pogonić sygnałami z centralki alarmowej. Edytowane 31 Lipca 2013 przez kroles ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 01.08.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Ja nie będę na razie w nowym domu mieszkał na stałe, więc sobie wymyśliłem, że ogrzewanie powinno normalnie chodzić w trybie przeciw zamrożeniowym, ale jak mu wyślę SMSa to ma mi zagrzać dom przed przyjazdem. Nie mam nic przeciwko sterownikowi w każdym pokoju, nawet bym tak wolał, tylko żeby się je dało z centralki załączyć i wyłączyć - a to już zdaje się przekracza wyobrażnię projektantów takich sterowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Na to bym nie liczył że sie tutaj nie pojawią Co ty byś bez nich zrobił... Jak tam pompa ciepła ? Zerknijcie na devilinka: http://devi.danfoss.com/Poland/Consumer/For_New_Build/Postings+for+New+Build/Devilink+wireless.htm Reklamują się,że jest mocno do rozbudowy to może akurat sms-y można mu puszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 01.08.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Do Devilinka można, tylko w takiej konfiguracji kosztuje absurdalne pieniądze, centralka która zarządza resztą to kilka tys PLN (>5kPLN jeśli mnie pamięć nie myli). Ma to sens w hotelu, ale nie w domku jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Do Devilinka można, tylko w takiej konfiguracji kosztuje absurdalne pieniądze, centralka która zarządza resztą to kilka tys PLN (>5kPLN jeśli mnie pamięć nie myli). Ma to sens w hotelu, ale nie w domku jednorodzinnym. Wivaldiemu się przyda,on nie patrzy na kasę bo ma być jedynie komfortowo Sterownika do kabli z sms-ami nie znam chociaż mój Tybox po dokupieniu dodatkowej "części" także potrafi otrzymywać sms-y z poleceniami,prawdopodobnie do kabli też się nada Kospel do wodnej podłogówki ma chyba możliwość sterowania przez telefon w standarcie... Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 01.08.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 mój Tybox po dokupieniu dodatkowej "części" także potrafi otrzymywać sms-y z poleceniami,prawdopodobnie do kabli też się nada Możesz rzucić jakiegoś linka? Pracuje z czujnikiem podłogowym i powietrznym? Na wodne się raczej nie zdecyduję, bo dom będzie szkieletowy i trochę na zadupiu, w dodatku używany od czasu do czasu i wykrycie przecieku moze być bardzo bolesne. W rurkach jednak może woda zamarznąć, jak parę dni prądu nie będzie. Kablom się nic nie stanie. Dla potomności - na stronie egniazdka.pl mają sterownik LTD4-1, da się podłączyć programator czasowy i załączyć przez kabelek tryb przeciw zamarzaniu, do tego 2 czujniki temperatury na strefę - tyle, że wychodzi >500PLN na strefę, ja stref mam 11, trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Możesz rzucić jakiegoś linka? Pracuje z czujnikiem podłogowym i powietrznym? Prawdopodobnie tak ale nie jestem pewien,jest to coś podobnego do devilinka czyli główny sterownik zarządzający poszczególnymi sterownikami: http://www.deltadore-sklep.pl/124-bramka-internetowa-tydom1000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts