autorus 09.02.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam, Chciałbym trochę odświeżyć temat i poprosić o podpowiedź w kwestii optymalnego sterownia podłogówką. Posiadam kocioł gazowy kondensacyjny, który poprzez sprzęgło hydrauliczne zasila dwa niezależne obiegi ogrzewania podłogowego. Pytanie brzmi czy lepiej (bardziej ekonomiczne) będzie sterować temp zasilania za pomocą pogodówki czy ustawiając stałą temp zasilania i np. wyłączać piec na noc? Mam dokładnie tą samą konfigurację Ja na tą chwilę steruję pogodówką. Sterowanie to takie poważne słowo. Na piecu dla obu obiegów ustawiłem tylko krzywe grzania i tyle. Obecnie temperatura jaka jest na wejściach obiegów to ok 20stC. Ale ogrzewanie zostało dopiero odpalone wiec pierwsze spostrzeżenia będą pewnie za miesiąc. Ale.. też myślałem aby dać stała temperaturę na obiegi niezależna od temperatury zewnętrznej. Ale to jeszcze IMO za wcześnie na takie eksperymenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 09.02.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam Jestem po 3 sezonach grzania ale dopiero pierwszy sezon mieszkam wiec mogę coś napisać o mojej podłogówce. 2 strefy parter-piętro podłączone bezpośrednio do kotła, wiele się śmieje że archaiczna instalacja żadnych dodatkowych pomp i mieszaczy tylko kocioł kondensacyjny sterowany sterownikiem open therm z rególacją PID. Nie mam pogodówki i muszę powiedzieć że nie jest tak źle jak to niektórzy piszą że bez pogodówki niebędzie działać. PID też się doskonale sprawdza, ale będę za niedługo przerabiał mój układ i rozdzielę strefy góra-dół na osobnych pompach i dołożę sprzęgło ale zaryzykuje bez mieszacza. Problem w tym że mam sporo przeszkleń na parterze i jak tylko jest słoneczny dzień to temp mi sie podnosi a piętro przez cały dzień się wychładza, dlatego chcę sterować pompą parteru załącz wyłącz przez dodatkowy regulator PID do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejM123 10.02.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 W takim razie na ten moment zostaje przy pogodówce. Mam jeszcze w planach dołożyć 2 czujniki pokojowe (po jednym na każdy obieg) zamontowane w najczęściej używanych pomieszczeniach. Niestety do mojego kotła jest to dość spory koszt (ok 700 zł/szt) Czy warto inwestować takie rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam Jestem po 3 sezonach grzania ale dopiero pierwszy sezon mieszkam wiec mogę coś napisać o mojej podłogówce. 2 strefy parter-piętro podłączone bezpośrednio do kotła, wiele się śmieje że archaiczna instalacja żadnych dodatkowych pomp i mieszaczy tylko kocioł kondensacyjny sterowany sterownikiem open therm z rególacją PID. Nie mam pogodówki i muszę powiedzieć że nie jest tak źle jak to niektórzy piszą że bez pogodówki niebędzie działać. PID też się doskonale sprawdza, ale będę za niedługo przerabiał mój układ i rozdzielę strefy góra-dół na osobnych pompach i dołożę sprzęgło ale zaryzykuje bez mieszacza. Problem w tym że mam sporo przeszkleń na parterze i jak tylko jest słoneczny dzień to temp mi sie podnosi a piętro przez cały dzień się wychładza, dlatego chcę sterować pompą parteru załącz wyłącz przez dodatkowy regulator PID do niej. Jaką temperaturę ma twoja podłoga, 24-25 stopni? Jak ci słoneczko zagrzeje parter to ile ciepła odda podłoga? Powiem ci, prawie nic. Problem polega na tym, że tego ciepła nie odbierze i w tym momencie robi się ciepło. Ale wystarczy że słonko zajdzie i wszystko szybko wraca do normy. Twoje dwa obiegi niewiele ci pomogą, jeżeli z dużym wyprzedzeniem nie będziesz wiedział czy słonko będzie czy nie. Puść same obiegówki, niech ci trochę tego ciepła porozprowadzają po domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 11.02.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Jaką temperaturę ma twoja podłoga, 24-25 stopni? Jak ci słoneczko zagrzeje parter to ile ciepła odda podłoga? Powiem ci, prawie nic. Problem polega na tym, że tego ciepła nie odbierze i w tym momencie robi się ciepło. Ale wystarczy że słonko zajdzie i wszystko szybko wraca do normy. Twoje dwa obiegi niewiele ci pomogą, jeżeli z dużym wyprzedzeniem nie będziesz wiedział czy słonko będzie czy nie. Puść same obiegówki, niech ci trochę tego ciepła porozprowadzają po domu Normalna temp podłogi to ok 24 a w słoneczny dzień w sumie nie sprawdzalem Liwko - wiem że ty masz pompę. Jak ty masz to rozwiązane u siebie całe sterowanie? Też masz chyba parter i piętro, masz jakiś mieszacz, serowniki 2 czy jak? Masz tylko 2 duże obiegi podłączone pod pompę czy idzie przez zasobnik? Czy pompa, pompy obiegowe chodzą u ciebie 24/h?? Też myślałem już żeby same obiegówki włączyć i niech latają ale jedni mówią że to nic nie da i nie przeniosą tego ciepełka, ale muszę najpierw sprzęgło zamontować i kupić te 2 pompy;) Widzisz z obserwacji wynika ze w słoneczy nawet zimny dzień jak pisałem nagrzewa mi się parter a kocioł włączy się dopiero po całym dniu kolo 22 a w tym czasie piętro zdąży się dość wychłodzić. To jest mój główny problem. Dlatego wpadłem na pomysł z przeniesieniem sterownika od kotła na górę i na parterze dodatkowy ze sterowaniem PID do pompy z parteru. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Mr_Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iek84 13.08.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam,odświeżam trochę tematprzebrnąłem przez cały temat ale nadal mam mętlik w głowie. Czy przy pompie ciepła PW i wodnej podłogówce jest sens montować regulatory pokojowe ? Czy w zupełności wystarczy regulator który jest w pompie?Jak to jest, pytam ponieważ jeden hydraulik poleca regulatory, drugi mówi że można ale niekoniecznie, trzeci natomiast twierdzi że to zbędny wydatek bo ten który jest w pompie wystarczy. Przebrnąłem przez cały temat ale nadal mam mętlik w głowie. Pozdrawiam mi5iek84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.08.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Witam, odświeżam trochę temat przebrnąłem przez cały temat ale nadal mam mętlik w głowie. Czy przy pompie ciepła PW i wodnej podłogówce jest sens montować regulatory pokojowe ? Czy w zupełności wystarczy regulator który jest w pompie? Jak to jest, pytam ponieważ jeden hydraulik poleca regulatory, drugi mówi że można ale niekoniecznie, trzeci natomiast twierdzi że to zbędny wydatek bo ten który jest w pompie wystarczy. Przebrnąłem przez cały temat ale nadal mam mętlik w głowie. Pozdrawiam mi5iek84 Regulatory przy wodnej podlogowce to zbędny wydatek,w przypadku pompy ciepła wręcz szkodliwy. Jeśli żaden Ci nie odradzil to nie mają pojęcia o co chodzi. Raz dobrze wyregulowana podlogowka zapewnia komfort użytkowania w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iek84 15.08.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Regulatory przy wodnej podlogowce to zbędny wydatek,w przypadku pompy ciepła wręcz szkodliwy. Jeśli żaden Ci nie odradzil to nie mają pojęcia o co chodzi. Raz dobrze wyregulowana podlogowka zapewnia komfort użytkowania w całym domu. Czyli co? w ofercie od hydraulika mam jako dodatkowe wyposażenie zaproponowane listwy el z układem pompowym, siłowniki elektryczne do rozdzielacza oraz regulatory pokojowe - rozumiem że jest to zbędne? A pod jakim względem szkodliwe dla pompy? i jeszcze jedno czy na każdym rozdzielaczu można ręcznie wyregulować przepływy? czy są takie nieregulowane? Być może pytania banalne ale liczę na waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2015 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Czyli co? w ofercie od hydraulika mam jako dodatkowe wyposażenie zaproponowane listwy el z układem pompowym, siłowniki elektryczne do rozdzielacza oraz regulatory pokojowe - rozumiem że jest to zbędne? A pod jakim względem szkodliwe dla pompy? i jeszcze jedno czy na każdym rozdzielaczu można ręcznie wyregulować przepływy? czy są takie nieregulowane? Być może pytania banalne ale liczę na waszą pomoc. Dokładnie tak,siłowniki i inne bajery elektroniczne na wodnej podlogowce to zbędne gadzety i wyrzucenie kasy W błoto. Dlatego taka propozycja ze strony hydraulika jest typową próba naciagniecia inwestora i zrobienie z niego jelenia. Raz a dobrze wyregulowana na rotametrach podlogowka wystarczy na zawsze. Tym bardziej przy pompie ciepła. Poczytaj o taktowaniu,czemu i z jakiej przyczyny jedt to szkodliwe. Wodna podlogowka jest grzejnikiem akumulacyjnym i totalnym bezsensem jest pakować do każdego obwodu siłownik bo na reakcję sterownika czy też silownika będziemy czekali kilkanascie godzin. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 ........ bo na reakcję sterownika czy też silownika będziemy czekali kilkanascie godzin. Bzdura http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233760-Sterowanie-ogrzewaniem-przyk%C5%82ad-dzia%C5%82ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.08.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Bzdura http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233760-Sterowanie-ogrzewaniem-przyk%C5%82ad-dzia%C5%82ania Bzdury to Ty piszesz i wyszukujesz: Zwróć uwagę ile czasu zajęło zejście o jeden stopień. Ok. 4 godziny. Żeby zejść o dwa stopnie musiałbym albo zmodyfikować mocno harmonogram lub zacząć ZBIJAĆ temperaturę w inny sposób (klima/rekuperacja/otwarcie okna). Z ekonomicznego punktu widzenia byłoby to skrajnym kretynizmem. Też z podanego przez Ciebie linka... I to nie wiadomo nic o domu tego,który pisze coś takiego a po swoich doswiadczeniach z wahaniami temp.może to nie być dom dobrze izolowany. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Bzdury to Ty piszesz i wyszukujesz: Też z podanego przez Ciebie linka... I to nie wiadomo nic o domu tego,który pisze coś takiego a po swoich doswiadczeniach z wahaniami temp.może to nie być dom dobrze izolowany. Utrzymywanie stałej stemperatury, bo o to chodzi, nie wymaga reakcji regulatora i siłownika po klikunastu godzinach, są to minuty. Zapraszałem Ciebie juz nieraz abys przyjachal i obejrzał działanie regulacji strefowej w podłogowce wodnej. Dalczego dla Ciebie regulacja to ciągłe obnizanie i podwyzszanie temperatury??. Regulacja temperatury to głownie utrzymwanie jej na stałym zadanymym poziomie. I to najlepiej i najdokładniej jest realizowane zestawem regulator strefowy i siłownik. Nie widziałes tego zestawu w praktyce, ale do błednych opinii jestes pierwszy. Niestety kol. homelogic nie pokazał czastotliwosci załaczenia sie siłownika na swoim przykładzie, ale na pewno nie były godziny przerwy w załączaniu siłownika, ale pojedyncze minuty, dokładnie tak jak tych wszystkich którzy mają takie sterowanie zainstalowane, chociaz moze z nie az tak zaawansowanymi sterownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.08.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale ja utrzymuje stała temperaturę w domu,nawet w taryfie G12 bez zbędnych silownikow i sterownikow.Co Ty na taką "bzdurę" ? Dlatego uważam,że sterowanie elektroniczne wodną podlogowka to głupota i wyrzucenie kasy w błoto. Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Ale ja utrzymuje stała temperaturę w domu,nawet w taryfie G12 bez zbędnych silownikow i sterownikow. Co Ty na taką "bzdurę" ? Dlatego uważam,że sterowanie elektroniczne wodną podlogowka to głupota i wyrzucenie kasy w błoto. Bo inaczej sterowac nie mozesz, a stałej temperatury przy G12 nie masz, zawsze jakies wahania bedą. To czy one są odczuwalne czy nie to inna sprawa. Odnisłem sie do czasu reakcji podłogówki kilkanascie godzin i to jest bzdura, kilka kilkanascie minut to rzecz sprawdzona i do sprawdzenia w dowolnym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iek84 16.08.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Jeden głos za, jeden przeciw i bądź tu mądry :/Pompa ciepła PW też ma pewnie jakąś możliwość regulacji + regulatory pokojowe - cze takie "podwójne" sterowanie nie będzie w jakiś sposób "kłóciło" się z sobą. Dodam że nie zleży mi na tym żeby wachlować temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach w krótkim czasie - bo o to czy podłogowym wodnym ciężko zapewne. Czy bez regulatorów temperatura w pomieszczeniach będzie się utrzymywała? Czy będą wahania? a jeśli będą to czy będą odczuwalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.08.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Mam podłogówkę 5 lat i pompę ciepła PW od dwóch lat, bez regulacji automatycznej, jedynie rotametry. Raz ustawione działają przez cały rok a maksymalne wahania temp to 0,5st (zresztą wynikające z korzystania z taniej taryfy). Jak dla mnie całkowicie zbędny wydatek i komplikator. Oczywiście sprzedawcy pewnie mają inne zdanie, ale prawda jest taka, że w większości typowych domów jest to zbędny gadget. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Mam podłogówkę 5 lat i pompę ciepła PW od dwóch lat, bez regulacji automatycznej, jedynie rotametry. Raz ustawione działają przez cały rok a maksymalne wahania temp to 0,5st (zresztą wynikające z korzystania z taniej taryfy). Jak dla mnie całkowicie zbędny wydatek i komplikator. Oczywiście sprzedawcy pewnie mają inne zdanie, ale prawda jest taka, że w większości typowych domów jest to zbędny gadget. Gdybys jeszcze dodał ze nie mozesz takiego sterowania załozyc z powodów czysto technicznych to było wszytko na ten temat. Bardzo łatwo sie mówi ze nie ma potrzeby lub zbedny gagdet mając na uwadze fakt ze i tak takiego sterowania nie mozna zainstalowac. Co do sprzedawców to oni mają dokładnie takie same zdanie jezeli chodzi o mozliwosc, a raczej niemozliwosc sterowania strefowego przy pompie ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.08.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Pompa ciepła PW też ma pewnie jakąś możliwość regulacji + regulatory pokojowe - cze takie "podwójne" sterowanie nie będzie w jakiś sposób "kłóciło" się z sobą. Nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.08.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Jeden głos za, jeden przeciw i bądź tu mądry :/ Pompa ciepła PW też ma pewnie jakąś możliwość regulacji + regulatory pokojowe - cze takie "podwójne" sterowanie nie będzie w jakiś sposób "kłóciło" się z sobą. Dodam że nie zleży mi na tym żeby wachlować temperaturą w poszczególnych pomieszczeniach w krótkim czasie - bo o to czy podłogowym wodnym ciężko zapewne. Czy bez regulatorów temperatura w pomieszczeniach będzie się utrzymywała? Czy będą wahania? a jeśli będą to czy będą odczuwalne? Proszę: Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Ok.godz.19-20 czuć wyraźnie że ogrzewanie nie chodzi. Dlatego uważam,że siłowniki i sterowniki na podłogówce to zbędny gadżet i wyrzucenie kasy w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.08.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Jak się boisz to pociągnij kabelki i po roku czy dwóch, zadecydujesz czy potrzebne są ci do czegoś te siłowniki. Nie sądzę byś je po tym czasie kiedykolwiek założył. Im dom lepiej zaizolowany, tym mniej są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts