Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Liwko, to dotyczy troche innej sytuacji - instalacja grzejnikowa i dodatkowo przewymiarowany kocioł o dużej mocy startowej

z takim przewymiarowaniem, to zawsze będzie problem....

w przypadku podłogówki i przewymiarowanego kotła o dużej mocy startowej problem będzie podobny, bo znajoma też narzeka na te start/stopy (wszędzie ogrzewanie płaszczyznowe + sterownik w każdym pomieszczeniu)

Zdaje sobie sprawę, że idzie przez to więcej gazu, ale nie opłaca jej się wymieniać tylko z tego powodu kotła. Jak kocioł padnie to da nowy z minimalną mocą startową lub zainstaluje PC :)

Ja sobie zdaję sprawę, że tamta instalacja nie jest idealna, ale daje jakiś obraz sytuacji, co się dzieje gdy dokładamy kolejne zabawki do instalacji.

U gp69 będzie to występowało w dużo mniejszym stopniu, ale na bank będzie. Kocioł musi przecież taktować doprowadzając energię do różnych pomieszczeń w różnym czasie.

W takim domu w zupełności można wyznaczyć dwie, góra trzy strefy żeby i komfort nie ucierpiał i zminimalizować ilość startów.

No chyba że jeszcze asolt zaproponuje bufor do tego układu :)

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U gp69 będzie to występowało w dużo mniejszym stopniu, ale na bank będzie. Kocioł musi przecież taktować doprowadzając energię do różnych pomieszczeń w różnym czasie.

Pomimo, że dyskusja ta wydaje się mocno bezsensowna (bo i tak nikt swojego zdania nie zmieni), ja jednak wyciągnę z tego jakieś wnioski i sprawdzę ustawienia kotła dotyczące taktowania. Mam Junkers Cerapur Modul 14kW (moc minimalna = 3,3 kW przy temperaturze wyjściowej 40 stopni) i jeśli dobrze pamiętam, coś tam w tym zakresie można ustawić.

Ale przyznasz, że taki układ pracowałby wtedy najlepiej :p Tyle że bufor to znowu koszt i miejsce. W dodatku trzeba go grzać do wyższych temperatur.

Przyznam to ze bufor to koszt i to nieuzasadniony w tym konkretnym przypadku, kazdy przypadek jest inny, ale pomysł bufora do gazu to twoja radosna twórczosc

Pomimo, że dyskusja ta wydaje się mocno bezsensowna (bo i tak nikt swojego zdania nie zmieni), ja jednak wyciągnę z tego jakieś wnioski i sprawdzę ustawienia kotła dotyczące taktowania. Mam Junkers Cerapur Modul 14kW (moc minimalna = 3,3 kW przy temperaturze wyjściowej 40 stopni) i jeśli dobrze pamiętam, coś tam w tym zakresie można ustawić.

Niestety mocy minimalnej nie mozna zmienic, to parametr charakterystyczny kazdego kotła ale nie ustawialny

Żeby zmniejszyć taktowanie dobrze mieć dodatkowy bufor, który będzie odbierał energię w dłuższym czasie i przekazywał ją po trochu do pomieszczeń. Wiesz co jest takim buforem? :)

Jeżeli posiadasz kocioł z modulacją mocy, to może on pracować u ciebie w bardzo długich cyklach, ale musi być też miejsce na odbiór tej energii. Po co co chwilę puszczać do każdego pokoju z osobna wyższą temperaturę w krótszym czasie, skoro można niższą w dłuższym? Zapewniam cię, że przy akumulacyjnej podłogówce różnicy nie odczujesz, bo to bardzo mułowaty system.

Funkcja serwisowa 3.A: automatyczna blokada taktowania

Przy pomocy funkcji serwisowej 3.A można załączyć

automatyczne dostosowanie blokady taktowania. Może

to być wymagane przy instalacjach grzewczych z

niekorzystnie dobranymi rozmiarami (parametrami).

Przy wyłączonym dostosowaniu blokady taktowania

blokada ta musi być ustawiona przy pomocy funkcji

serwisowej 3.b (.. strona 51).

Ustawienie podstawowe to 0 (wyłączone).

Funkcja serwisowa 3.b: blokada taktowania

Funkcja ta jest aktywna tylko jeżeli wyłączona jest

automatyczna blokada taktowania (funkcja serwisowa 3.A).

Blokada taktowania może być ustawiona od 00 do 15

(0 do 15 minut).

Ustawienie podstawowe wynosi 3 minuty.

Dla 0 blokada taktowania jest wyłączona.

Najmniejsza różnica załączeń wynosi 1 minutę (zalecana

dla instalacji jednorurowych i instalacji ogrzewania

powietrzem).

Funkcja serwisowa 3.C: różnica załączania

Funkcja ta jest aktywna tylko jeżeli wyłączona jest

automatyczna blokada taktowania (funkcja serwisowa 3.A).

Histereza to dopuszczalne odchylenie od zadanej

temperatury na zasilaniu. Wartość ta może być

ustawiana co 1 K. Minimalna temperatura na zasilaniu

wynosi 35 °C.

Histereza może być ustawiona na wartość od 0 do 30 K.

Nastawa podstawowa to 10 K.

Poniżej porównanie pracy dwóch kotłowni:

A)

Kocioł Broetje WHBS 14, zbiornik ciepłej wody 300l, zbiornik buforowy 200l

Dom ~250mk, 8,9kW, ~16000kWh/a

DomA.jpg

B)

Kocioł Broetje WBS 14, zbiornik ciepłej wody 300l, sprzęgło hydrauliczne

Dom ~300mk, 10,1kW, ~19000kWh/a

DomC.jpg

Ogrzewanie podłogowe w obu domach, we wszystkich pomieszczeniach + klima konwektory kanałowe w wybranych pomieszczeniach.

Edytowane przez RAPczyn

Witajcie,

Kwestia wyboru sterowania podlogowka jest wlasnie przedemna i przyznam ze jak malo z czym, mam tu spory metlik w glowie.

W sumie to dyskutujecie o istniejacych systemach, a co byscie mi doradzili ?! :)

Laczna powierznia podlogowki okolo 220m2 (pietrowy dom gdzie 80m2 salonu to wlasciwie jedna powierzchnia z kuchnia, holem, salonem ; pietro natomiast podzielone na 3 pokoje 20m3 2 x lazienka 10m2 i 6m2, reszta to hol i garderoby).

Zwlaszcza na gorze zastanawiam sie nad sensem sterowania oddzielnymi pomieszczeniami.

Spotkalem sie ostatnio w sumie z bardzo sensownym hydraulikiem. Rozmawialismy o mozliwosci sterowania elektrozaworami. Ewektem czego wyliczyl ponizszy zestaw. Wychodzi 15500 tys PLN, czy to nie za duzo?

Kocioł gazowy 20 z zasobnikiem 150 , regulatorem VAILLANT

Sprzęgło hydrauliczne 40 kw - FLAMCO

Zawór 3 dr. Z siłownikiem Afriso x 2 sztuki

Pompa cyrkulacyjna GRUNDFOS

Termostat przylgowy x 2 sztuki

Regulator 630 Vaillant

Pompa obiegowa Grundfos do podłogówki x 2 szt

Regulator do sterowania piętrem vaillant

Rury do komina system Vaillant + nasada

Rurki zaworki , do podłączenia w kotłowoni

Do tego - Regulatory do sterowania pokojami - jeszcze do podliczenia.

Edytowane przez Mikolaj5

Witajcie,

Kwestia wyboru sterowania podlogowka jest wlasnie przedemna i przyznam ze jak malo z czym, mam tu spory metlik w glowie.

W sumie to dyskutujecie o istniejacych systemach, a co byscie mi doradzili ?! :)

Laczna powierznia podlogowki okolo 220m2 (pietrowy dom gdzie 80m2 salonu to wlasciwie jedna powierzchnia z kuchnia, holem, salonem ; pietro natomiast podzielone na 3 pokoje 20m3 2 x lazienka 10m2 i 6m2, reszta to hol i garderoby).

Zwlaszcza na gorze zastanawiam sie nad sensem sterowania oddzielnymi pomieszczeniami.

Spotkalem sie ostatnio w sumie z bardzo sensownym hydraulikiem. Rozmawialismy o mozliwosci sterowania elektrozaworami. Ewektem czego wyliczyl ponizszy zestaw. Wychodzi 15500 tys PLN, czy to nie za duzo?

Kocioł gazowy 20 z zasobnikiem 150 , regulatorem VAILLANT

Sprzęgło hydrauliczne 40 kw - FLAMCO

Zawór 3 dr. Z siłownikiem Afriso x 2 sztuki

Pompa cyrkulacyjna GRUNDFOS

Termostat przylgowy x 2 sztuki

Regulator 630 Vaillant

Pompa obiegowa Grundfos do podłogówki x 2 szt

Regulator do sterowania piętrem vaillant

Rury do komina system Vaillant + nasada

Rurki zaworki , do podłączenia w kotłowoni

Do tego - Regulatory do sterowania pokojami - jeszcze do podliczenia.

Moim zdaniem warto zainstalować sterowanie termostatyczne. Możemy np. dla każdego pomieszczenia ustalić osobny kalendarz tygodniowy i temperaturowy, możemy "idealnie" zadać temperaturę zasilania kotła dla "najgorszego" przypadku w danym momencie, możemy zgrać do tego wentylację mechaniczną.

Przy zastosowaniu automatyki PLC można robić różne ciekawe rzeczy - koszty są podobne do rozwiązań "gotowych" a nie mamy ograniczeń sprzętowych czy komunikacyjnych.

Co do kotłowni, to widziałbym raczej kocioł kondensacyjny bez pompy i zaworu 3-drogowego przełączającego ale z osobną grupą pompową dla podłogówki (z zaworem 3dr. mieszającym) i osobną do ładowania zbiornika ciepłej wody użytkowej.

• 1 month później...

Mam dom o pow. użytkowej ok. 130m2, po podłogach ok. 140m2. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe i kocioł na ekogroszek (niestety brak gazu). Koszty wypasionego sterowania każdym pomieszczeniem mnie przerażają i napewno w to nie pójdę. Mam pytania:

1. Jak najrozsądniej dobrać sterowanie podłogówką do takiego układu?

2. Czy jedna pompa obsłuży całą podłogówkę, czy lepiej dać dwie.

3. Jeden hydraulik zaproponował mi zamontować jeden termostat pokojowy, który będzie ustawiony w wybranym miejscu w domu, który będzie połączony z pompą. Po uzyskaniu zadanej temperatury będzie wyłączał/włączał pompę. Czy taki układ będzie dobrym rozwiązaniem?

4. Jaki zawór zastosować: czterodrożny czy trzydrożny termostatyczny?