Liwko 12.11.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Liwko, to dotyczy troche innej sytuacji - instalacja grzejnikowa i dodatkowo przewymiarowany kocioł o dużej mocy startowej z takim przewymiarowaniem, to zawsze będzie problem.... w przypadku podłogówki i przewymiarowanego kotła o dużej mocy startowej problem będzie podobny, bo znajoma też narzeka na te start/stopy (wszędzie ogrzewanie płaszczyznowe + sterownik w każdym pomieszczeniu) Zdaje sobie sprawę, że idzie przez to więcej gazu, ale nie opłaca jej się wymieniać tylko z tego powodu kotła. Jak kocioł padnie to da nowy z minimalną mocą startową lub zainstaluje PC Ja sobie zdaję sprawę, że tamta instalacja nie jest idealna, ale daje jakiś obraz sytuacji, co się dzieje gdy dokładamy kolejne zabawki do instalacji. U gp69 będzie to występowało w dużo mniejszym stopniu, ale na bank będzie. Kocioł musi przecież taktować doprowadzając energię do różnych pomieszczeń w różnym czasie. W takim domu w zupełności można wyznaczyć dwie, góra trzy strefy żeby i komfort nie ucierpiał i zminimalizować ilość startów. No chyba że jeszcze asolt zaproponuje bufor do tego układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 do lustra popatrz Komu sie nie sprawdziło i zle działa?, łatwo rzucac pomówienia, gdy potrzeba konkretów to pomawiających jest jakby mniej. Podaj moze nicki uzytkowników forum którzy to potwierdzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 ... No chyba że jeszcze asolt zaproponuje bufor do tego układu Znowu domniemywania, gdzie proponowałem lub pisałem o takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.11.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 To że twoim przypadku było inaczej kompletnie o niczym nie świadczy Świadczy o tym, że życie jest bogate a przypadki są różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Znowu domniemywania, gdzie proponowałem lub pisałem o takiej sytuacji. Ale przyznasz, że taki układ pracowałby wtedy najlepiej Tyle że bufor to znowu koszt i miejsce. W dodatku trzeba go grzać do wyższych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.11.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 U gp69 będzie to występowało w dużo mniejszym stopniu, ale na bank będzie. Kocioł musi przecież taktować doprowadzając energię do różnych pomieszczeń w różnym czasie. Pomimo, że dyskusja ta wydaje się mocno bezsensowna (bo i tak nikt swojego zdania nie zmieni), ja jednak wyciągnę z tego jakieś wnioski i sprawdzę ustawienia kotła dotyczące taktowania. Mam Junkers Cerapur Modul 14kW (moc minimalna = 3,3 kW przy temperaturze wyjściowej 40 stopni) i jeśli dobrze pamiętam, coś tam w tym zakresie można ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Ale przyznasz, że taki układ pracowałby wtedy najlepiej Tyle że bufor to znowu koszt i miejsce. W dodatku trzeba go grzać do wyższych temperatur. Przyznam to ze bufor to koszt i to nieuzasadniony w tym konkretnym przypadku, kazdy przypadek jest inny, ale pomysł bufora do gazu to twoja radosna twórczosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Pomimo, że dyskusja ta wydaje się mocno bezsensowna (bo i tak nikt swojego zdania nie zmieni), ja jednak wyciągnę z tego jakieś wnioski i sprawdzę ustawienia kotła dotyczące taktowania. Mam Junkers Cerapur Modul 14kW (moc minimalna = 3,3 kW przy temperaturze wyjściowej 40 stopni) i jeśli dobrze pamiętam, coś tam w tym zakresie można ustawić. Niestety mocy minimalnej nie mozna zmienic, to parametr charakterystyczny kazdego kotła ale nie ustawialny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Pomimo, że dyskusja ta wydaje się mocno bezsensowna (bo i tak nikt swojego zdania nie zmieni), ja jednak wyciągnę z tego jakieś wnioski i sprawdzę ustawienia kotła dotyczące taktowania. Mam Junkers Cerapur Modul 14kW (moc minimalna = 3,3 kW przy temperaturze wyjściowej 40 stopni) i jeśli dobrze pamiętam, coś tam w tym zakresie można ustawić. Żeby zmniejszyć taktowanie dobrze mieć dodatkowy bufor, który będzie odbierał energię w dłuższym czasie i przekazywał ją po trochu do pomieszczeń. Wiesz co jest takim buforem? Jeżeli posiadasz kocioł z modulacją mocy, to może on pracować u ciebie w bardzo długich cyklach, ale musi być też miejsce na odbiór tej energii. Po co co chwilę puszczać do każdego pokoju z osobna wyższą temperaturę w krótszym czasie, skoro można niższą w dłuższym? Zapewniam cię, że przy akumulacyjnej podłogówce różnicy nie odczujesz, bo to bardzo mułowaty system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.11.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Niestety mocy minimalnej nie mozna zmienic, to parametr charakterystyczny kazdego kotła ale nie ustawialny Miałem na myśli ustawienie dotyczące taktowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Miałem na myśli ustawienie dotyczące taktowania Tak, ale to jest zwiazane z mocą minimalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 12.11.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Funkcja serwisowa 3.A: automatyczna blokada taktowaniaPrzy pomocy funkcji serwisowej 3.A można załączyćautomatyczne dostosowanie blokady taktowania. Możeto być wymagane przy instalacjach grzewczych zniekorzystnie dobranymi rozmiarami (parametrami).Przy wyłączonym dostosowaniu blokady taktowaniablokada ta musi być ustawiona przy pomocy funkcjiserwisowej 3.b (.. strona 51).Ustawienie podstawowe to 0 (wyłączone). Funkcja serwisowa 3.b: blokada taktowaniaFunkcja ta jest aktywna tylko jeżeli wyłączona jestautomatyczna blokada taktowania (funkcja serwisowa 3.A).Blokada taktowania może być ustawiona od 00 do 15(0 do 15 minut).Ustawienie podstawowe wynosi 3 minuty.Dla 0 blokada taktowania jest wyłączona.Najmniejsza różnica załączeń wynosi 1 minutę (zalecanadla instalacji jednorurowych i instalacji ogrzewaniapowietrzem). Funkcja serwisowa 3.C: różnica załączaniaFunkcja ta jest aktywna tylko jeżeli wyłączona jestautomatyczna blokada taktowania (funkcja serwisowa 3.A).Histereza to dopuszczalne odchylenie od zadanejtemperatury na zasilaniu. Wartość ta może byćustawiana co 1 K. Minimalna temperatura na zasilaniuwynosi 35 °C.Histereza może być ustawiona na wartość od 0 do 30 K.Nastawa podstawowa to 10 K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Blokada taktowania może być ustawiona od 00 do 15 (0 do 15 minut). Chodzi dokładnie o to. To może ograniczyć ilość start-stopów, ale może obniżyć też komfort. Ale ja bym spróbował ustawić na 15 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 13.11.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 A czym grzeje? Na 220m2 spokojnie można by było zastosować tylko dwie strefy. Pakowanie sterowników do każdego pomieszczenia to głupota. i PC oraz na wszelki wypadek kominek opalany drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.11.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 (edytowane) Poniżej porównanie pracy dwóch kotłowni: A) Kocioł Broetje WHBS 14, zbiornik ciepłej wody 300l, zbiornik buforowy 200l Dom ~250mk, 8,9kW, ~16000kWh/a B) Kocioł Broetje WBS 14, zbiornik ciepłej wody 300l, sprzęgło hydrauliczne Dom ~300mk, 10,1kW, ~19000kWh/a Ogrzewanie podłogowe w obu domach, we wszystkich pomieszczeniach + klima konwektory kanałowe w wybranych pomieszczeniach. Edytowane 14 Listopada 2015 przez RAPczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.11.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 200l to żaden bufor, to raz, a dwa to dziwi mnie tak duża ilość start-stopów mimo bufora. Diabeł pewnie tkwi w szczegółach,ale jestem pewny, że tutaj na forum znajdzie się sporo użytkowników, którzy nie mają bufora i mają mniej załączeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 15.11.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Witajcie, Kwestia wyboru sterowania podlogowka jest wlasnie przedemna i przyznam ze jak malo z czym, mam tu spory metlik w glowie. W sumie to dyskutujecie o istniejacych systemach, a co byscie mi doradzili ?! Laczna powierznia podlogowki okolo 220m2 (pietrowy dom gdzie 80m2 salonu to wlasciwie jedna powierzchnia z kuchnia, holem, salonem ; pietro natomiast podzielone na 3 pokoje 20m3 2 x lazienka 10m2 i 6m2, reszta to hol i garderoby). Zwlaszcza na gorze zastanawiam sie nad sensem sterowania oddzielnymi pomieszczeniami. Spotkalem sie ostatnio w sumie z bardzo sensownym hydraulikiem. Rozmawialismy o mozliwosci sterowania elektrozaworami. Ewektem czego wyliczyl ponizszy zestaw. Wychodzi 15500 tys PLN, czy to nie za duzo? Kocioł gazowy 20 z zasobnikiem 150 , regulatorem VAILLANT Sprzęgło hydrauliczne 40 kw - FLAMCO Zawór 3 dr. Z siłownikiem Afriso x 2 sztuki Pompa cyrkulacyjna GRUNDFOS Termostat przylgowy x 2 sztuki Regulator 630 Vaillant Pompa obiegowa Grundfos do podłogówki x 2 szt Regulator do sterowania piętrem vaillant Rury do komina system Vaillant + nasada Rurki zaworki , do podłączenia w kotłowoni Do tego - Regulatory do sterowania pokojami - jeszcze do podliczenia. Edytowane 15 Listopada 2015 przez Mikolaj5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 16.11.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Witajcie, Kwestia wyboru sterowania podlogowka jest wlasnie przedemna i przyznam ze jak malo z czym, mam tu spory metlik w glowie. W sumie to dyskutujecie o istniejacych systemach, a co byscie mi doradzili ?! Laczna powierznia podlogowki okolo 220m2 (pietrowy dom gdzie 80m2 salonu to wlasciwie jedna powierzchnia z kuchnia, holem, salonem ; pietro natomiast podzielone na 3 pokoje 20m3 2 x lazienka 10m2 i 6m2, reszta to hol i garderoby). Zwlaszcza na gorze zastanawiam sie nad sensem sterowania oddzielnymi pomieszczeniami. Spotkalem sie ostatnio w sumie z bardzo sensownym hydraulikiem. Rozmawialismy o mozliwosci sterowania elektrozaworami. Ewektem czego wyliczyl ponizszy zestaw. Wychodzi 15500 tys PLN, czy to nie za duzo? Kocioł gazowy 20 z zasobnikiem 150 , regulatorem VAILLANT Sprzęgło hydrauliczne 40 kw - FLAMCO Zawór 3 dr. Z siłownikiem Afriso x 2 sztuki Pompa cyrkulacyjna GRUNDFOS Termostat przylgowy x 2 sztuki Regulator 630 Vaillant Pompa obiegowa Grundfos do podłogówki x 2 szt Regulator do sterowania piętrem vaillant Rury do komina system Vaillant + nasada Rurki zaworki , do podłączenia w kotłowoni Do tego - Regulatory do sterowania pokojami - jeszcze do podliczenia. Moim zdaniem warto zainstalować sterowanie termostatyczne. Możemy np. dla każdego pomieszczenia ustalić osobny kalendarz tygodniowy i temperaturowy, możemy "idealnie" zadać temperaturę zasilania kotła dla "najgorszego" przypadku w danym momencie, możemy zgrać do tego wentylację mechaniczną. Przy zastosowaniu automatyki PLC można robić różne ciekawe rzeczy - koszty są podobne do rozwiązań "gotowych" a nie mamy ograniczeń sprzętowych czy komunikacyjnych. Co do kotłowni, to widziałbym raczej kocioł kondensacyjny bez pompy i zaworu 3-drogowego przełączającego ale z osobną grupą pompową dla podłogówki (z zaworem 3dr. mieszającym) i osobną do ładowania zbiornika ciepłej wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 13.01.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Mam dom o pow. użytkowej ok. 130m2, po podłogach ok. 140m2. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe i kocioł na ekogroszek (niestety brak gazu). Koszty wypasionego sterowania każdym pomieszczeniem mnie przerażają i napewno w to nie pójdę. Mam pytania:1. Jak najrozsądniej dobrać sterowanie podłogówką do takiego układu?2. Czy jedna pompa obsłuży całą podłogówkę, czy lepiej dać dwie.3. Jeden hydraulik zaproponował mi zamontować jeden termostat pokojowy, który będzie ustawiony w wybranym miejscu w domu, który będzie połączony z pompą. Po uzyskaniu zadanej temperatury będzie wyłączał/włączał pompę. Czy taki układ będzie dobrym rozwiązaniem?4. Jaki zawór zastosować: czterodrożny czy trzydrożny termostatyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 To ze nie ma gazu nie zmienia niczego. Można zakupić zbiornik. Na własność oczywiście. Tak kombinuje mój brat. Przemyśl sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts