kulca 05.12.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam, mam pytanie do osób znających się na sterowaniu ogrzewaniem. Mianowicie mam zamontowny regulator Calormatic 430 i moduł vr61 do którego podpięta jest pompa z rozdzielacza (docelowo także pompa cwu). Do rozdzielacza podpiętych jest 6 obiegów podłogówki i 3 grzejnikowe. Nie mam zamontowanego zaworu trzydrogowego- przez co -wiem juz, ze podłogłowka nie jest całkiem niezależna od grzejników. PYTANIE: czy zawór ten jest niezbędny przy założeniu że wystarczy mi w sypialniach sterować termostatami przy grezjnikach i na rotametrach ustawić przepływy by np. w łazience było cieplej? Czy mogę włączyć podłogówkę i po zakręceniu grzejników grzać tylko nią? Bardzo proszę o poradę bo nie wiem czy juz dzwonić za instalatorem czy może pomieszkać trochę i sprawdzić czy to zadziała- o ile to możliwe masz VR61, do tego najlepiej kupić zawór z siłownikiem, ESBE ma coś takiego, i sterujesz tym z calormatica i modułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 07.12.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Skoro zapytałam to czuję się zobowiązana do zdradzenia ciągu dalszego Ku przestrodze, że niewiedza gubi.. Otóż okazało się...że ja mam rozdzielacz z mieszaczem i nie potrzebuję już osobno zaworu trójdrogowego,kolejnej pompy i siłownika. Niestety, ale serwisant kotła zna tylko schematy z ksiązki instruktażowej, gdzie występuje zawór 3-drog a jak jest rozdzielacz który ma go wbudowanego to już się gubi... Niestety historia będzie miec dalszy ciąg. Mam ok rozdzielacz, ale bardzo możliwe że źle pospinany i będzie wymagał przeróbki...No i udany serwisant ustawił mi kocioł na 1 obieg w związku z czym pompa do połogówki chodzi tylko w tedy gdy chodzi pompa w kotle..Mój instalator mówi, że umie to ustawić na 2 obiegi, tylko pytanie czy potem się ktoś nie przypimpa w sprawie gwarancji (serwisant zapisuje ustawienia których dokonał).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 27.01.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nie ufajcie serwisantom- oto finał historii. Okazało się że,1) instalator wszystko lux pospinał, - dwa obiegi - rozdzielacz z mieszaczem Multyrama działa aż miło.2) serwisant nie widział mieszacza ale...ustawił jednak 2 obiegi - tylko mu chyba głupio było po takim wstępie sie przyznać. a ja od dwóch miesięcy żyłam w przekonaniu że mam 1 obieg3)instalator wytłumaczył mi wszystkie funkcje calormatica 430 - teraz już sobie moge "optymalnie sterować podłogówką" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 27.01.2011 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Nie ufajcie serwisantom- oto finał historii. Okazało się że, 1) instalator wszystko lux pospinał, - dwa obiegi - rozdzielacz z mieszaczem Multyrama działa aż miło. 2) serwisant nie widział mieszacza ale...ustawił jednak 2 obiegi - tylko mu chyba głupio było po takim wstępie sie przyznać. a ja od dwóch miesięcy żyłam w przekonaniu że mam 1 obieg 3)instalator wytłumaczył mi wszystkie funkcje calormatica 430 - teraz już sobie moge "optymalnie sterować podłogówką" Pozdrawiam To się podziel doświadczeniem. Jaką masz krzywą na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.01.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 3)instalator wytłumaczył mi wszystkie funkcje calormatica 430 - teraz już sobie moge "optymalnie sterować podłogówką" Pozdrawiam a ja prosze o wyjaśnienie: ustawiam na CM430 temp grzania 19, tryb auto, okienek czasowych nie mam ustawionych żadnych, a po nocy CM przestawia temperaturę na 20, dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 15.02.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 witam. Prosze o porade. Mam kociol na ekogroszek. Dol podlogowka, gora grzejniki. Na dole w salonie jest termosta i o niego chcilabym zapytac. Przy moim typie ogrzewania jakie jest najbardziej ekonomiczne ustawienie termostatu i zarazem pracy co. Czy : stala tempaeratura np 21st przez cala dobe, czy np noc 18 stopnie, dzien po powrocie 21, czy zmiana temp noc/dzien co np 2 godziny i zmniejszenie roznicy tych temperatur Jak sie wam wydaje, przy jakich ustawieniach termostatu bedzie najnizsze spalanie i zadoowolenie z temperatury Jak już pisalem moim ( i nie tylko) zdaniem obniżenie nocne przynosi tylko pozorne oszczędności. Zaoszczędzony opał trzeba potem "oddać" na podniesienie temperatury. Zgadzam sie całkowicie stała temperatura w domu oszędności i komfort użytkowania Czy ktoś z was sprawdził to doświadczalnie, czy to tylko zasłyszana teoria (która de facto wydaje się logiczna)? Pytam bo głowię się z tym samym problemem co Krzyżak74. Wszyscy piszą bo im się wydaje, a nie znalazłem jasnej opinii potwierdzonej faktami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 15.02.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 I jeszcze jedno pytanie:Jak ustawić poszczególne rotametry? Jest na nich skala przepływu (l/min)? Aktualnie mam ustawione na 1-1,5. Podłoga ciepła.Pompa na mieszaczu na 1 bieguTermostat (ręczny, taki jak na grzejnikach) daje aktualnie jakieś 36st. na wyjściu, na powrocie jest prawie 32st. Co daje zwiększenie przepływu na rotametrach i zwiększenie na 2 lub 3 bieg na pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 15.02.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Siema.Mam zamiar ogrzewać dom piecem elektrycznym (Kospel 12kW) tylko w drugiej taryfie, Jakie sterowanie zastosować (ręcznie, automat), aby piec grzał tylko w II taryfie i temp. w pomieszczeniach była w miarę stała? Czy są jakieś sterowniki na tzw. "siłę"?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.02.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Pytasz o dwie rzeczy:- sterownik czasowy- regulator temperaturySterownik czasowy odpowiada za to, żeby piec pobierał energię elektryczną tylko w II taryfie. Tutaj musisz uważać, bo taryfa nocna obowiązuje w różnych godzinach u różnych dostawców. Musisz też uważać na czas letni <=> zimowy. Więc, piec się nagrzewa = akumuluje ciepło. Potem przez kilkanaście godzin może oddawać ciepło (w czasie gdy jest taryfa dzienna).Za oddawanie ciepła odpowiedzialny jest drugi sterownik - regulator temperatury. On z kolei uruchamia wentylator, który wydmuchuje ciepłe powietrze do pomieszczenia wtedy gdy trzeba. Ściągnij sobie instrukcje do tego pieca, wszystko będzie rozpisane.Jeśli utkniesz w czymś to podepnij link do konkretnego pieca, żebyśmy rozmawiali o konkretach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 15.02.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 (edytowane) WItam mam prosbe o ekspertyze mojej instalacji CO , moze podam co i jak : Na dole cały doł okolo 70m2 7 petli podlogowka , + garaz 1 petla , na gorze 4 petle podgłogowki i 5 grzejnikow w 3 pokojach (podłogówka 2 lazienki i holl i garderoba) Mam piec na pellet - zawor 3dr (ESBE) z silownikiem automatycznym , sterownik do pieca MANUET ...i sterownik pokojowy Euroster + sterowanie pogodowe. Zaczne od tego ze mam ustawiona stałą temp 21 przez 24h - bawilem sie z 19 ja jestem w pracy 21 po 16 ale piec podnosil sie pare godzin z tych 19 na 21 wiec zrezygnowalem z zabawy tak jak ktos pisal moze na gazowym to daje oszczednosci ale na kotłach z paliwem stalym nie bardzo ....moze kwestia tez ogrzania i akumulacji domu...ok do sedna , temp w salonie na dole jest 21 i jest ok sterownik mam własnie na barku osłoniety zeby slonce na niego nie padalo itd...ale mam na dole kafle i one nie sa cieple .(ale tez nie zimne)..moze i dobrze ale...czy nie powinna pompa dzialac cały czas przy poglogowce u mnie załacza sie wtedy kiedy sterownik pieca ja wlacza , czyli mam ustwiona np 55st wlacz pompe CO i ok dziala ...ale potem jak piec jest w podtrzymaniu to zalacza sie co 10min na 30sek...i tyle , chyba ze temp spadnie w salonie na 20,5 pompy wtedy sie właczaja i cala zimna woda wtlaczana jest do pieca z 62-65st obniza mi sie wtedy temp do 42...wiem ze to ma wplym na zywotnosc kotła ale tak mam , to w zasadzie 1 moja zima wiec ekperymentuje ale wszedzie czytam ze pompa powinna dzialac czesciej ale ja nie mam bufora zadnego ani wymiennika plytowego zwykle rozdzielacze Kan osobny jeden w garazu do dol i na gorze osobny do grzejnikow i podlogowki czy to tak ma dzialac czy mozna jakos osobno ustawic sterownie podlogowke ..( acha mam termostaty na rozdzielaczach podlogowki Herz z + kapilara zeby nie szlo wiecej niz 50st na podlogowke) co mozna tu poprawic , w zasadzie mam problem z gorna lazienka bo niemoge jej nagrzac wiecej niz 20st. Moje obserwcje sa tekie ze woda po poprostu sie wychladza jesli pompa nie dziala caly czas i wtedy tyle schlodzonej wody wpada na piec ) ale czy stale miesznie wody nie wplynie na to ze piec bedzie caly czas dzialał i zwiekszy to zuzycie paliwa ???? prosze o jakies podpowiedzi moge podeslac zdjecia jak mi sie uda ...pozdrawiam i dziekuje za pomoc ktora nadejdzie Moze jakis terownik jest osobny potrzebny sam niewiem , pozatym bylo podejzenie ze zawor 3dr jest zle zalozony ale ostatnio bylo 2 nie zaleznych hydraulikow i podobno jest ok Edytowane 15 Lutego 2011 przez benik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 15.02.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Wydaje mi się, że chyba nie do końca się zrozumieliśmy... Ja pytam o piec elektryczny i podłogówkę wodną, a Ty chyba piszesz, o piecu akumulacyjnym... Ja pytałem o sterownik czasowy, który można zastosować do zasilania trójfazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam1719507347 15.02.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Sposób w jaki masz podłączoną pompę do sterowania zdałby egzamin przy samych kaloryferach. Euroster po osiągnięciu 21 st w salonie przełącza pompę na pracę cykliczną (tak mi się wydaje), przy kaloryferach jest to chyba ok. ale podłogówka w tym momencie stoi i wychładza się. Na Twoim miejscu odłączyłbym pompę i podpiął bezpośrednio pod zasilanie, żeby chodziła non stop. To jest rozwiązanie na już, a prawidłowe pospinanie to zadanie, dla tego, który wziął za to pieniądze. Robiąc próbe z bezpośrednim zasilaniem będziesz wiedział czego potrzebujesz. Podpinając pompę zwróć uwagę na przewody, odpowiednie połączenie. Pozdrawiam@dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.02.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Potrzebujesz sterownik czasowy i stycznik.Sterownik np: PCZ-521 - http://fif.com.pl/lista_produktow/38Stycznik dobrany do mocy z pewnym zapasem (+30-50%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 15.02.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Sposób w jaki masz podłączoną pompę do sterowania zdałby egzamin przy samych kaloryferach. Euroster po osiągnięciu 21 st w salonie przełącza pompę na pracę cykliczną (tak mi się wydaje), przy kaloryferach jest to chyba ok. ale podłogówka w tym momencie stoi i wychładza się. Na Twoim miejscu odłączyłbym pompę i podpiął bezpośrednio pod zasilanie, żeby chodziła non stop. To jest rozwiązanie na już, a prawidłowe pospinanie to zadanie, dla tego, który wziął za to pieniądze. Robiąc próbe z bezpośrednim zasilaniem będziesz wiedział czego potrzebujesz. Podpinając pompę zwróć uwagę na przewody, odpowiednie połączenie. Pozdrawiam @dam Dzieki za podpowiedzi - w sumie wczoraj zrobilem test zamknalem sobie na gorze 3 petle zostawilem jedna od lazienki i podlaczylem przez przedluzacz pompe na 24godziny temp45 szybkosci 3 na pompie bo normalnie mam 1 i z 19 stopni w lazience po 24h zrobilo sie 23 ( no rozumiem ze moglbym sobie tym termostatem zmniejszac temp z np 45 na 35 i moze bylo by ok ) ale nie mialem mozliwosci przez 24h sprawdzic jak przelozy sie to na zuzycie paliwa w kotle ....w sumie jeszcze pomyslałem o odpowietrzeniu podlogowki a nie robilem tego dlugo ale objawow zapowietrzenia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam1719507347 16.02.2011 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Myślę, że na początek kocioł będzie palił więcej- dopóki nie ustabilizujesz temp. podłogi, póżniej spalanie zależeć będzie od aury. Kombinujesz w dobrym kierunku, tylko nie popadaj z skrajności w skrajność. Ja zacząłbym od 1 biegu i temp. 30st, poczekać dzień, poobserwować i ewentualnie podnieść temp. o 2 może 3 st, i znów obserwować. Na rozdzielaczach masz rotametry lub zawory, możesz nimi dokładnie wyregulować temperaturę w pomieszczeniach, ale zanim zaczniesz nimi kręcić, poczytaj o tym. Są chyba dwa wątki na ten temat. No i przede wszystkim dojdź do ładu z pompą. Swoją podłączyłem pod moduł pogodowy, po ustaleniu temperatur: lato, zima i jeszcze kilku parametrów, jest to praktycznie bezobsługowe. Pogodówka jeszcze dba latem o "niezastanie się " pompy. Pozdrawiam@dam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benik 16.02.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Myślę, że na początek kocioł będzie palił więcej- dopóki nie ustabilizujesz temp. podłogi, póżniej spalanie zależeć będzie od aury. Kombinujesz w dobrym kierunku, tylko nie popadaj z skrajności w skrajność. Ja zacząłbym od 1 biegu i temp. 30st, poczekać dzień, poobserwować i ewentualnie podnieść temp. o 2 może 3 st, i znów obserwować. Na rozdzielaczach masz rotametry lub zawory, możesz nimi dokładnie wyregulować temperaturę w pomieszczeniach, ale zanim zaczniesz nimi kręcić, poczytaj o tym. Są chyba dwa wątki na ten temat. No i przede wszystkim dojdź do ładu z pompą. Swoją podłączyłem pod moduł pogodowy, po ustaleniu temperatur: lato, zima i jeszcze kilku parametrów, jest to praktycznie bezobsługowe. Pogodówka jeszcze dba latem o "niezastanie się " pompy. Pozdrawiam @dam Hej wiem wiem ja dalem na 3 bieg pompe zeby przy okazji przegonic jakby byla zapowietrzona , ale poeksperymentuje dzieki podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarBudowlaniec 03.04.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam, powiedzcie mi proszę który zawór lepszy 3- czy 4-drogowy i czy fakt, że ogrzewanie jest mieszane (podłogóka i grzejniki) ma tutaj znaczenie. Mam też pytanie o sterowanie temperaturą. Jaki czujnik sugerujecie, aby zapewnić komfortową temperaturę. Wiele osób chwali czujnik pogodowy, ja póki co jestem za czujnikiem wewnętrznym, który chce umieścić na parterze w gabinecie. Tak, aby nie dochodziło tam powietrze z salonu ogrzane przez kominek i nie było w pomieszczeniu z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aromurek 15.12.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 WitamProszę o pomoc w ustawieniu kotła na pellet Heiztechnik Q Pellet Duo 15 KW. Mam nowy domek 150m2 powierzchni w całości z ogrzewaniem podłogowym. Do sterowania temperaturą mam podłączony termostat pokojowy Euroster 2026, woda płynie z kotła przez wymiennik do zaworu 3 drożnego sterowanego pogodowo przez kocioł/ sam kocioł ma wyłączone sterowanie pogodowe/ Zauważyłem, że termostat powoduje wychłodzenie podłogi choć temperatura tak jak dziś wewnątrz utrzymuje się na 22stC. Kocioł ma długie przestoje wychładza się do 30 stopni i później długo się nagrzewa. Możę ktoś pomoże laikowi. Dodam, że budynek dobrze docieplony po 15cm styropianu na podłogach i ścianach, 25 cm dobrej wełny na poddaszu , okna 3 szybowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.12.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Witam Dodam, że budynek dobrze docieplony po 15cm styropianu na podłogach i ścianach, 25 cm dobrej wełny na poddaszu , okna 3 szybowe. Budynek jest słabo ocieplony Jeśli w domu utrzymuje się temperatura zadana na sterowniku to jest ok.Podłoga nie może być gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavier 19.12.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam Nie rozgrzewa sie podłogówka, jest to 2 sezon grzewczy.. Podłogówka jak na zdjęciu - http://images35.fotosik.pl/338/66b153ef4136079bm.jpg Kocioł Vitodens 200, pogodówka + grzejniki w sypialniach.Podłogówki 8 obiegów, około 80m. Uruchomiona wczoraj wieczorem, temperatura na piecu 50 stopni, na zaworze termostatycznym ustawione na 40 stopni, pompa na 2 biegu do rana ( 8 h ) wszystko zimne. ! Nie wiem jakim cudem, sąsiad podsunął mi myśl że zapowietrzona instalacja.. Pozamykałem poszczególne obiegi i otwierałem! Niby gra, Rozdzielacze robią się ciepłe, a na obiegi nie idzie [; Pompa na ustawieniu 1 - wszystko ciepłe Pompa na ustawieniu 2 - nagle wszystko robi sie zimne! a woda niby krąży.. Czy to możliwe aby przez 24 godziny rozgrzewała sie podłoga?I nadal było zimno?Temperatura nie wzrasta, a spada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts