Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sugerowałem się gazem bo kolega prawdopodobnie o tym myślał tyle ze dostępu nie było. Własny zbiornik jest dobry o tyle, że jestem panem własnego losu, nie płacisz opłat przesyłowych i stałych zmiennych i jakie tam jeszcze są.

Oczywiście przy podłogówce PC p-w jest idealnym rozwiązaniem i sam żałuję , że wyszło jak wyszło. Co nie zmienia faktu że w przyszłości zmienię bo mam takie możliwości instalacyjne.

Analizowałem ten temat dogłębnie. Dlatego między innymi robię podłogówkę po całości, żeby w przyszłości zamontować gaz bądź pompę. W tej chwili koszty pompy są za duże dla mnie. Pellet wg mnie bez sensu. Koszty ogrzewania podobne do gazu a dobre piece drogie. Inwestycyjnie wyjdzie podobnie do gazu z własnej butli a gaz bezobsługowy.

Rozsądnie myślisz z tym przygotowaniem się do pc

Nie do końca. Na etapie projektu można by było zrezygnować z kotłowni i komina na rzecz mniejszego pomieszczenia gospodarczego na np. pralnię i suszarnie. m2 kotłowni + komin + kocioł na groch i inwestycja wychodzi na podobnym poziomie co PC. A jak dołożymy do tego jakiś program np. "Prosument", to może wyjść nawet taniej. Szkoda wyrzucać pieniądze na dodatkowe metry, komin i kocioł, żeby za kilka lat przejść na PC.

Pewnie już stoją, dlatego sprawa moim zdaniem nie była od początku dobrze przemyślana.

Stoją, a jakże :) Ale to nie ten temat, żeby o tym dyskutować. Chciałem się coś dowiedzieć o jakimś rozsądnym sterowaniu podłogówką w połączeniu z piecem na ekogroszek. W tej chwili liczę sobie OZC, także zakładam, że pętle będą dobrze dobrane.

Gość Arturo72
Stoją, a jakże :) Ale to nie ten temat, żeby o tym dyskutować. Chciałem się coś dowiedzieć o jakimś rozsądnym sterowaniu podłogówką w połączeniu z piecem na ekogroszek. W tej chwili liczę sobie OZC, także zakładam, że pętle będą dobrze dobrane.

Czyli robisz wszystko od d.... strony i nie mów,że temat dogłębnie analizowales ;)

OZC robi się przed budową a nie po,o stawianiu kominów i kotłowni decyduje się przed budową a nie po o wyborze systemu grzewczego decyduje sie przed budową właśnie na podstawie OZC a nie po :)

Po budowie masz za to problem raz że z archaicznym i drogim systemem grzewczym a dwa z podlogowka :)

Oleju więcej do głowy...

A żeby było w temacie,sterownik pokojowy po dobrze wyregulowanej podlogowce wystarczy.

On będzie odcinal grzanie jak stwierdzi ze temp.w pomieszczeniach jest wystarczająca.

Czy wygasi Ci ognisko w kotle a potem sam rozpali zapytaj się jaskiniowcow jak to u siebie robili ;)

Edytowane przez Arturo72

A żeby było w temacie,sterownik pokojowy po dobrze wyregulowanej podlogowce wystarczy.

On będzie odcinal grzanie jak stwierdzi ze temp.w pomieszczeniach jest wystarczająca.

Czy wygasi Ci ognisko w kotle a potem sam rozpali zapytaj się jaskiniowcow jak to u siebie robili ;)

O taką odpowiedź mi chodziło :)

Czyli robisz wszystko od d.... strony i nie mów,że temat dogłębnie analizowales ;)

OZC robi się przed budową a nie po,o stawianiu kominów i kotłowni decyduje się przed budową a nie po o wyborze systemu grzewczego decyduje sie przed budową właśnie na podstawie OZC a nie po :)

Nie mów, że nie warto robić OZC pod kątem podłogówki, której jeszcze nie mam położonej.

Gość Arturo72
Nie mów, że nie warto robić OZC pod kątem podłogówki, której jeszcze nie mam położonej.

Nie warto.

OZC jest głównie potrzebne przed budową żeby dowiedzieć się jakie straty ciepła ma dom i ile zuzyje energii na ogrzewanie po to żeby decydować czy o ile zmniejszyć te straty i jaki wybrać optymalny system grzewczy wiedząc ile energii potrzebuje dom.

Oraz żeby wiedzieć jaką maksymalna moc potrzebujemy urządzenia grzewczego.

Dla samej podlogowki nie warto.

Podlogowke można wyregulowac na rotametrach organoleptycznie.

Edytowane przez Arturo72

Nie warto.

OZC jest głównie potrzebne przed budową żeby dowiedzieć się jakie straty ciepła ma dom i ile zuzyje energii na ogrzewanie po to żeby decydować czy o ile zmniejszyć te straty i jaki wybrać optymalny system grzewczy wiedząc ile energii potrzebuje dom.

Czyli rozstaw 15 cm i heja? Jaki jest sens przewymiarowywać podłogówkę, której metr kabla kosztuje 3 zł i potem dusić przepływy rotamertami generując dodatkowe straty na oporach przepływu?

Nie warto.

Moze i nie warto gdy sie wszedzie da rozstaw 10 cm ( co nie jest optymalnym inwestycyjnie rozwiażaniem), w innych przypadkach warto

Gość Arturo72
Czyli rozstaw 15 cm i heja? Jaki jest sens przewymiarowywać podłogówkę, której metr kabla kosztuje 3 zł i potem dusić przepływy rotamertami generując dodatkowe straty na oporach przepływu?

Daj co 20cm a w łazience co 10cm i będzie git i mb kabla zaoszczędzisz ;)

Jeśli myślisz w przyszłości o niskotemperaturowym zrodle ciepła daj co 10cm wszędzie.

Daj co 20cm a w łazience co 10cm i będzie git i mb kabla zaoszczędzisz ;)

Jeśli myślisz w przyszłości o niskotemperaturowym zrodle ciepła daj co 10cm wszędzie.

Tyle ze przy niskotemperaturowym nie wszystkie pomieszczenia wymagają 10 cm, a tego bez OZC i obliczen podłgówki nie dobierzemy

Mam dom o pow. użytkowej ok. 130m2, po podłogach ok. 140m2. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe i kocioł na ekogroszek (niestety brak gazu). Koszty wypasionego sterowania każdym pomieszczeniem mnie przerażają i napewno w to nie pójdę. Mam pytania:

1. Jak najrozsądniej dobrać sterowanie podłogówką do takiego układu?

2. Czy jedna pompa obsłuży całą podłogówkę, czy lepiej dać dwie.

3. Jeden hydraulik zaproponował mi zamontować jeden termostat pokojowy, który będzie ustawiony w wybranym miejscu w domu, który będzie połączony z pompą. Po uzyskaniu zadanej temperatury będzie wyłączał/włączał pompę. Czy taki układ będzie dobrym rozwiązaniem?

4. Jaki zawór zastosować: czterodrożny czy trzydrożny termostatyczny?

Jak wybierzesz dobry sterownik do pieca ekogroszkowego to sterownik pieca "załatwi" ci całe sterowanie ogrzewaniem CO i CWU w domu (np. ecoal u mnie steruje całością). Przy rozstawach co 15cm jedna pompa 25/60 spokojnie sobie poradzi oczywiście jak będziesz miał odpowiednio dużą średnicę doprowadzenia wody do pompy i pętle nie większe niż 100mb. Ja u siebie mam i zawór 4D i 3D-termostatyczny i bawiłem się obydwoma rozwiązaniami i dokładniejsze temperatury w pomieszczeniach miałem na 3D (przez cały okres grzewczy +/- 0.5C), przy w miarę dobrze ocieplonym domu sterowanie krzywymi grzewczymi pogodówki za bardzo się nie sprawdzało bo dom za wolno się wychładzał przy spadkach zewnętrznych temperatur i był wtedy przegrzewany (może jakbym bardziej pobawił się krzywymi to może udało się to lepiej ustawić), natomiast przy 3D termostatycznych temperatura jest stabilna tylko trzeba z 3 razy w zimie je przestawić. Ja masz jeszcze możliwość to nie zapomnij puścić kabli do czujników wewnętrznych ( ja mam 2szt. parter i 1p. i przez to 2 pompy aby każdy poziom był osobno regulowany) i zewnętrznych (1szt. jakbym chciał sterować pogodowo), zasilanie pomp jak będą w rozdzielaczach i internetu do sterownika w kotłowni.

OZC warto robić pod projekt przed rozpoczęciem budowy, pod podłogówkę niejako przy okazji. Ja zrobiłem OZC, wyszło mi ~10 MWh/rok, teraz zmiany są nanoszone na projekt. OZC zostanie siłą rzeczy wykorzystane także do projektu podłogówki. To o tyle ważne, że pomieszczeń stycznych z garażem czy "kotłownią" nie będę izolować (chyba, jeszcze się waham -- bo grzać garażu nie chcę, ale chcę mieć tam choć powyżej zera) i wypada te ew. straty uwzględnić w rurach na podłodze (szczególnie że jedna styczna to łazienka).