Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 399
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pogodówka jest po to abyś nie musiał kręcić zaworem czterodrożnym. Płynnie steruje ona siłownikiem na zaworze i dopasowuje temperaturę wody w obiegi do temperatury zewnętrznej. Bez pogodówki nie ma szansy abyś uzyskał stabilną temperaturę w domu przez cały okres grzania.

Pompa do podłogówki musi działać nonstop.

Temp. wody CWU. Zbyt niska temperatura powoduje pojawianie się niebezpiecznych bakterii.

• 5 months później...

jak uruchomisz to zobaczysz czy potrzeba.

A ile kosztuję - to zależy jaki masz system tej podłogówki .Są różne wynalazki.

Ale jeśli jest tak jak trzeba tzn rozdzielacze do podłogówki to napęd do jednego obwody to 70 zł a termostat (kablowy ) około 100 zł

A radiowy 300 zł

Z reguły wystarcza jeden taki system na obiekt

• 1 month później...

Witam

Mam taki przypadek mianowicie mam w domu w łazienkach i kuchni ogrzewanie podłogowe pętle o długości 30, 50 i 70 metrów. Połaczone na rozdzielaczu, sterowane zaworem rtl każda osobno. Zasilanie pochodzi z kominka z płaszczem wodnym. Przy dłuższym grzaniu pojawia problem związany z nierównomiernym nagrzewaniem się powierzchni tzn podłoga jest cieplejsza od strony wejścia wody a im bliżej zaworu rtl tym zimniejsza. Wynika to pewnie z dość wysokiej temperatury zasilania (około 60 stopni) i zbyt długo zalegającej wody w początkowych metrach pętli przez to w tym miejscu się nagrzewa.

Da się coś z tym fantem zrobić?

Witam

Ja mam taki sam problem mam podłogówkę na części dołu reszta to grzejniki. Podłogówka im dalej od rozdzielacza tym chłodniejsza w kuchni to prawie nic nie grzeje, marznę normalnie, podobnie jest z grzejnikiem w salonie bardzo słabo grzeje pomieszczenia są niedogrzane. I teraz nie wiem czy podłogówka jest źle wykonana dodam, że nie mam żadnej pompy tak jak ktoś tutaj na zdjęciach załączył.