perfdom 04.04.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Jest gdzieś czujnik pokojowy? Sterowanie pokojowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebkac1 04.04.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Nie, zadnego czujnika czy sterowania pokojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perfdom 05.04.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Skoro nie ma Pan żadnej z tych 2 rzeczy to raczej ciężko będzie sterować ogrzewaniem. Pozostanie za każdym razem zmiana temperatury na piecu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.04.2012 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Pogodówka jest po to abyś nie musiał kręcić zaworem czterodrożnym. Płynnie steruje ona siłownikiem na zaworze i dopasowuje temperaturę wody w obiegi do temperatury zewnętrznej. Bez pogodówki nie ma szansy abyś uzyskał stabilną temperaturę w domu przez cały okres grzania.Pompa do podłogówki musi działać nonstop.Temp. wody CWU. Zbyt niska temperatura powoduje pojawianie się niebezpiecznych bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 13.09.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam,Czy jest sens montować do podłogówki termostaty do każdego pokoju?Jak bardzo jest to kosztowne i jakie korzyści może przynieść?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 13.09.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 jak uruchomisz to zobaczysz czy potrzeba.A ile kosztuję - to zależy jaki masz system tej podłogówki .Są różne wynalazki.Ale jeśli jest tak jak trzeba tzn rozdzielacze do podłogówki to napęd do jednego obwody to 70 zł a termostat (kablowy ) około 100 złA radiowy 300 złZ reguły wystarcza jeden taki system na obiekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 01.11.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 WitamMam taki przypadek mianowicie mam w domu w łazienkach i kuchni ogrzewanie podłogowe pętle o długości 30, 50 i 70 metrów. Połaczone na rozdzielaczu, sterowane zaworem rtl każda osobno. Zasilanie pochodzi z kominka z płaszczem wodnym. Przy dłuższym grzaniu pojawia problem związany z nierównomiernym nagrzewaniem się powierzchni tzn podłoga jest cieplejsza od strony wejścia wody a im bliżej zaworu rtl tym zimniejsza. Wynika to pewnie z dość wysokiej temperatury zasilania (około 60 stopni) i zbyt długo zalegającej wody w początkowych metrach pętli przez to w tym miejscu się nagrzewa.Da się coś z tym fantem zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 A co ciebie dziwi.Tłoczysz w podłogę wodę o temperaturze 60 C.A wypływa ustawiona na RTL np 35 CTak zrobiłeś tak masz.W czym problem?Możesz oczywiście otworzyć RTL i cała będzie miała równą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Jak masz rozłożoną podłogówkę, szeregowo czy spiralnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 02.11.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 a to można w rury podłogwe wpuszczać wodę o temperaturze 60 stopni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 02.11.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 wszystko można tylko czasami ino raz albo bardzo krótko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 dobre rury wytrzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 02.11.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 wytrzymają tyle że żywotność jest odwrotnie proporcjonalna do temperatury i zamiast 50 lat może być 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.11.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 kisan daje 50 lat gwarancji dla pxala przy parametrach 90 C 6 bar (albo coś koło tego) Podłogówkę to można zrobić z węża ogrodowego:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 02.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Zobacz do instrukcji projektowania i montażu systemu Kisan: przy 100oC tylko 100h, przy 80oC 1 rok, przy podłogowym nie deklarują więcej niż 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.11.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 o której rurze piszesz?Ja z pexalu wykonuje ogrzewanie grzejnikowe w blokach .Wyższe ciśnienie i temperatury do 80C.Te same rury w podłogówce i domku ,to trudno powiedzieć ,że pracują.To tak jakby leżały w ogrzewanym magazynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 03.11.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 ty jesteś profesjonalistą a ja amatorem - chodzi mi o tą tabelkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 05.11.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam Ja mam taki sam problem mam podłogówkę na części dołu reszta to grzejniki. Podłogówka im dalej od rozdzielacza tym chłodniejsza w kuchni to prawie nic nie grzeje, marznę normalnie, podobnie jest z grzejnikiem w salonie bardzo słabo grzeje pomieszczenia są niedogrzane. I teraz nie wiem czy podłogówka jest źle wykonana dodam, że nie mam żadnej pompy tak jak ktoś tutaj na zdjęciach załączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.11.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 i_ska ale pompy obiegowe jakieś tam chyba masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 05.11.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 i_ska ale pompy obiegowe jakieś tam chyba masz? Tylko ta w kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts