fidel7 29.06.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 No właśnie mam te rotametry.W sezonie grzewczym właśnie nimi regulowałem i w pokojach gdzie podłogówka i tak było zimno. Prawie maksymalnie pozamykane były te pętle gdzie płytki a te gdzie panele otwarte na maxa. Nie wiem właśnie czy nie powinienem regulować może tymi drugimi zaworami na rozdzielaczu-takie z dużym gwintem jak przy grzejniku. Zastanawiam się również, czy wina nie jest tego,że zastosowałem podkład pod panele (żeby wyjść równo z poziomem) nie do ogrzewania podłogowego (płyta pilśniowa 5,5mm) i całe ciepło kumuluje się pod podkładem lub idzie w grunt....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 01.07.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 No właśnie mam te rotametry.W sezonie grzewczym właśnie nimi regulowałem i w pokojach gdzie podłogówka i tak było zimno. Prawie maksymalnie pozamykane były te pętle gdzie płytki a te gdzie panele otwarte na maxa. Nie wiem właśnie czy nie powinienem regulować może tymi drugimi zaworami na rozdzielaczu-takie z dużym gwintem jak przy grzejniku. Zastanawiam się również, czy wina nie jest tego,że zastosowałem podkład pod panele (żeby wyjść równo z poziomem) nie do ogrzewania podłogowego (płyta pilśniowa 5,5mm) i całe ciepło kumuluje się pod podkładem lub idzie w grunt....? Ogrzewanie podłogowe jest najbardziej efektywnym i przyjemnym ogrzewaniem pod warunkiem że nad nim panujemy a to nie jest takie proste. Ogrzewanie podłogowe posiada dużą bezwładność oraz różne parametry pracy w zależności do tego co położyliśmy na podłodze. Rotometry nie służą do regulacji temperatury a do zrównoważenia instalacji pod względem hydraulicznym i powinno się raz je ustawić i nie ruszać .. Jeżeli mamy pomieszczenia gdzie jest wymagany odpowiedni komfort praktycznie nie jesteśmy wstanie ręcznie zapanować nad takim ogrzewanie. Jeżeli są to pomieszczenia mało wymagające jak łazienki czy ciągi komunikacyjne nie ma to wielkiego znaczenia chyba że jest zimno. Aby osiągnąć wysoki komfort i oszczędności eksploatacyjne należy wykonać system regulacji strefowej np. Evohome i problem zniknie. http://www.evohome.pl/evohome5.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 01.07.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 WOW. Jak zobaczyłem cenę tego co oferujesz to aż się przeraziłem, szczególnie jak się poczyta co to potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 WOW. Jak zobaczyłem cenę tego co oferujesz to aż się przeraziłem, szczególnie jak się poczyta co to potrafi. Nie przesadzaj, znam droższe, a gorsze w obsłudze i z doopnym wyświetlaczem choć nie popieram takiej "reklamy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 01.07.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Z tą płytą pilśniową trochę utrudniłeś zadanie podłogówce - powinna być pod panelami jedynie pianka i to także atestowana do podłogówki... Co do przepływomierzy/rotametrów to jak najbardziej zalecam powrót do ustawień wg projektu - jeżeli brak - wyreguluj wszędzie na ten sam poziom przepływu; Istnieje wiele innych systemów sterujących poszczególnymi strefami: http://pl.capricorn.pl/catalog/categories/512 Kupujesz siłowniki, montujesz je na te dolne zawory do tego termostaty pokojowe obsługujące pracę tych siłowników i za parę stówek masz dobry system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 01.07.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 Z tą płytą pilśniową trochę utrudniłeś zadanie podłogówce - powinna być pod panelami jedynie pianka i to także atestowana do podłogówki... Co do przepływomierzy/rotametrów to jak najbardziej zalecam powrót do ustawień wg projektu - jeżeli brak - wyreguluj wszędzie na ten sam poziom przepływu; Istnieje wiele innych systemów sterujących poszczególnymi strefami: http://pl.capricorn.pl/catalog/categories/512 Kupujesz siłowniki, montujesz je na te dolne zawory do tego termostaty pokojowe obsługujące pracę tych siłowników i za parę stówek masz dobry system Standardowa chooojnia i na pewno nie paręset złotych, nie rozśmieszaj bo zajadów dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 02.07.2013 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 gentoonx pomóż i poradź coś dobrego, bo to co tu zapodają nadaje się co najwyżej do.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.07.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Żeby utrzymać odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach trzeba zamontować czujniki temperatury(termostaty) i elementy wykonawcze na rozdzielaczach ( Siłowniki ) Każde inne rozwiązanie jest mało precyzyjne.ALEPodłogówka ma własność samoregulacji ( w pewnym zakresie)Najczęściej wystarczy ustawić przepływy (żeby były ) i zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 gentoonx pomóż i poradź coś dobrego, bo to co tu zapodają nadaje się co najwyżej do.... I to jest zabity ćwiek nie do wyjęcia Większość automatyk sterowania pomieszczeń tak wygląda jak wyżej, wszystkie działają tak samo, wyglądają podobnie, a jak trochę inaczej i troszeczkę inaczej działa (np. PURMO) to cena leci. @hydraulik dobrze napisał: dobre OZC i pod to projekt podłogówki w domu gdzie temp podłogi nie będzie przekraczać 25-26stC (bo i po co, skoro starcza), można spokojnie ustawić przepływy i będzie fajnie działać (efekt samoregulacji OP). Sterowanie zawsze potrzebne w domu o sporym lub zróżnicowanym obciążeniu (55 i wyżej W/m lub różnica między pomieszczeniami powyżej 10W/m - nie mówimy o łazienkach) no i jak podłogówka zrobiona "z głowy" czyli z niczego. systemy z wyświetlaczem 2,5" to porażka w obsłudze - wszystko w kodach, trza cokolwiek robić z instrukcją obsługi na 6 stron A4 (KISAN). No i weź coś poleć??? Najlepsza automatyka budynku, z panelem LCD i manipulatorami z wyświetlaczem LCD - tylko kogo na to stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 03.07.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 A co sądzisz o inteligentnej podłogówce firmy Salus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.07.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 a co w niej inteligentnego? nie miałem na nią zapotrzebowania Purmo robi tak samo - wygląd inny (wynika z opisu) "W związku z dużą bezwładnością ogrzewania podłogowego zastosowanie systemu PWM w sterownikach serii expert gwarantuje nam precyzyjne utrzymanie stałej temperatury w pomieszczeniach. System PWM kontroluje długość czasu pracy oraz częstotliwość otwarcia i zamknięcia użytych siłowników w odniesieniu do przyrostu temperatury w pomieszczeniu. Efektem tego jest dodatkowa oszczędność (30% - hahaha), komfort oraz brak przegrzania pomieszczenia." - z podłogówką z temperaturą podłogi powyżej 25stC - nieosiągalne - ergo: bełkot marketingowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.07.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 A co sądzisz o inteligentnej podłogówce firmy Salus? super ale szkoda kasy Zmiany temperatury podłogi wymuszone regulatorem nie są obojętne dla konstrukcji podłogi. To kawał betonu podgrzewanego asymetrycznie .To pracuje i napręża się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 09.07.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 super ale szkoda kasy Zmiany temperatury podłogi wymuszone regulatorem nie są obojętne dla konstrukcji podłogi. To kawał betonu podgrzewanego asymetrycznie .To pracuje i napręża się. Można wykonać podłogę z anhydrytu np. Knauf podobna cena a dla podłogówki super A poza tym przy zachowaniu technologii (odpowiednia grubość wylewki , dylatacje itd.) nie będzie problemu. Najczęstszy błąd to brak dylatacji w otworach drzwiowych , wtedy mogą pojawić się pęknięcia przy regulacji strefowej. Ale to są błędy wykonawcze przy laniu posadzek a nie wada regulacji strefowej.. Jeżeli wykonujemy ogrzewanie podłogowe w całym domu to regulacja strefowa powinna być podstawą ale nie na bazie termostatów on/off , to jest nieporozumienie .Takie rozwiązanie na pewno będzie prowadziło do dyskomfortu a w niektórych przypadkach może prowadzić do pęknięcia posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.07.2013 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Jeżeli wykonujemy ogrzewanie podłogowe w całym domu to regulacja strefowa powinna być podstawą ale nie na bazie termostatów on/off , to jest nieporozumienie .Takie rozwiązanie na pewno będzie prowadziło do dyskomfortu a w niektórych przypadkach może prowadzić do pęknięcia posadzki. Człowieku, co za głupoty piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 09.07.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Człowieku, co za głupoty piszesz. Może mniej zacietrzewienia a bardziej merytorycznie z pożytkiem dla wszystkich Najpierw trzeba poznać problematykę a potem komentarz, spokojny. Niestety jest to ogólny problem w Polsce, mała wiedza (ogólnikowa)na temat systemów ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.07.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Merytorycznie głupoty piszesz.Chyba w życiu nie mieszkałeś w domu po całości z OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikadil 09.07.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Merytorycznie głupoty piszesz. Chyba w życiu nie mieszkałeś w domu po całości z OP. A merytorycznie? Co do domu to w pierwszym miałem ogrzewanie podłogowe "po całości" na poziomie minimum tak jak to niektórzy tutaj opisują. Ale w drugim który wybudowałem już tego błędu nie popełniłem, ale mam ogrzewanie podłogowe "po całości" i teraz wiem co to znaczy i jak powinno być. Oczywiście problem jest w pieniądzach , niestety za 1000 zł nie da się tego zrobić dobrze, Jak nie wie się jak powinno być to trzeba uwierzyć w to że jest dobrze bez regulacji strefowej, Jak się nie zastosuje dobrej regulacji strefowej lepiej wykonać ogrzewanie grzejnikowe lub mieszane (ogrzewanie podłogowe w mniej wymagających pomieszczeniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 09.07.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 (edytowane) Daj fotki swojej instalacji z kotłownią, i jak masz zrobione te strefy? rozdzielacz, centralka, umiejscowienie czujników, rozkład rurek w wylewce?. Zobaczymy czy jesteś wiarygodny. Edytowane 9 Lipca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlinaMariusz 10.07.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Zyzolek tu ludzie chcą się czegoś dowiedzieć a nie czytać Twoje posty, które nic nie wnoszą. Przenieś się na inny temat jeśli nie masz nic do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 10.07.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Zyzolek tu ludzie chcą się czegoś dowiedzieć a nie czytać Twoje posty, które nic nie wnoszą. Przenieś się na inny temat jeśli nie masz nic do powiedzenia. Fotki instalacji OP ze sterowaniem z siłownikami i termostatami pokojowymi sztuk 5. Pogodówka jest w kotle i raczej każdy sterownik kotła taką posiada. Moim zdaniem przy OP słabo się sprawdza, lepsze sterowanie temperaturą wewnętrzną. Strefy czasowe również na kotle. Strefy pomieszczeń: czujniki z nastawą temperatur dla poszczególnych pomieszczeń, sterowane siłownikami pętli. Generalnie w praktyce takie sterowanie służy tylko jako kaganiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts