Radiowiec 05.12.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witajcie, mam pewien dylemat W domu mieszkamy od 3 tygodni, parterówka z poddaszem użytkowym. Śpimy w górnych pokojach. Temperatura w domu na regulatorze pokojowym w hallu ustawiona na 21. Problem w tym, że w górnych pokojach nie mogę takiej temperatury osiągnąć, jest zimniej niż na dole. Rano temperatura w pokoju córki spada do 19... Dlaczego poddasze się tak wychładza? Od razu uprzedzę ewentualne wątpliwości. Dach ocieplony wełną Toprock 30cm w skosach i dodatkowo 50 cm nad jętkami, czyli chyba naprawdę dobrze. Ściany szczytowe jak w całym domu - 15cm szarego styro. Wentylacja mechaniczna z reku. Wilgotność w domu 36% obecnie. Okna dachowe Velux 2 szybowe co prawda, ale od nich nie czuć tak zimna. Może ktoś mnie uspokoi stwierdzeniem, że dom się musi po prostu wygrzać? Na dole bez trudu osiągam 22 stopnie. Jeszcze jedna obserwacja - dom traci temperaturę w dość szybkim tempie (moim zdaniem). Wczoraj o 15 21,4 na dole, zmniejszyłem temp na 20,5, po powrocie do domu o 19 w pomieszczeniu z termometrem 19,4... Nie za duża strata? W całym domu okna MS termo. Pozdrowienia, Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.12.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Bzdurą jest montaż w domu jednego regulatora pokojowego.Każdy pokój ma inny zapotrzebowanie na ciepło ... Jeśli w pokojach są grzejniki zamontuj na każdym głowice termostatyczną, ustaw odpowiednią temp. i to wszystko ... Regulator pokojowy to w domu bezsensowny gadżet ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Wentylacja mechaniczna z reku. Wilgotność w domu 36% obecnie. a po co tak intensywnie wentylujesz ...? czym grzejesz ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 05.12.2012 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Nie wiem, czy intensywnie, reku na 1 biegu, dziś skręciłem jeszcze obroty na centrali (Itho) na minimum i wilgotność wzrosła do 41%. Grzeję gazem z własnej butelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Grzeję gazem z własnej butelki. kaloryferki czy podłogóweczka ? termostacik to gdzie...? w saloniku tam gdzie ciepełko czy w zimnym pokoiku na pięterku ? czy może sterowanko na zasadzie jak zimko to włączyć piecyk a jak ciepełko to wyłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radiowiec 05.12.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Przyjemne zdrobnienia:) W domu tylko kaloryfery, sterownik tygodniowy oryginalny od kotła, tak jak pisałem - w korytarzu na dole. Nie ma tam grzejnika. Na grzejnikach mam głowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Przyjemne zdrobnienia:) W domu tylko kaloryfery, sterownik tygodniowy oryginalny od kotła, tak jak pisałem - w korytarzu na dole. Nie ma tam grzejnika. Na grzejnikach mam głowice. trzeba by pobawić się w regulacje tak aby znacznie bardziej grzały te pomieszczenia najzimniejsze, odkręć całkiem głowice... czy histereza na sterowniku jest dobrze ustawiona? sprawdź jaka jest temp. załączenia i wyłączenia ( skoro jest 19* to dlaczego nie grzeje? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 06.12.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 sterownik tygodniowy oryginalny od kotła, tak jak pisałem - w korytarzu na dole. Nie ma tam grzejnika. I to może być główny problem Twojej instalacji. Zastanów się na zmianą sterownika na taki, który ma bezprzewodowy czujnik temperatury. Ewentualnie zajrzyj do instrukcji od sterownika - niektóre z nich mają opcje ustawienia lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.12.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Jak mieszkasz od 3 tygodni to rozkład temparatury może być jeszcze nietypowy, nagrzewasz ściany i stąd spadek temperatury po wyłączneniu grzania.Na poddaszu masz mniejszą masę akunulująca ciepło. Jak możesz to w ustawieniach kotła zmniejsz wpływ programatora pokojowego na prace kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts