Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylematy na temat temperatury w domu

Recommended Posts

Witajcie, mam pewien dylemat

W domu mieszkamy od 3 tygodni, parterówka z poddaszem użytkowym. Śpimy w górnych pokojach. Temperatura w domu na regulatorze pokojowym w hallu ustawiona na 21. Problem w tym, że w górnych pokojach nie mogę takiej temperatury osiągnąć, jest zimniej niż na dole. Rano temperatura w pokoju córki spada do 19... Dlaczego poddasze się tak wychładza?

Od razu uprzedzę ewentualne wątpliwości. Dach ocieplony wełną Toprock 30cm w skosach i dodatkowo 50 cm nad jętkami, czyli chyba naprawdę dobrze.

Ściany szczytowe jak w całym domu - 15cm szarego styro. Wentylacja mechaniczna z reku. Wilgotność w domu 36% obecnie.

Okna dachowe Velux 2 szybowe co prawda, ale od nich nie czuć tak zimna.

Może ktoś mnie uspokoi stwierdzeniem, że dom się musi po prostu wygrzać? :) Na dole bez trudu osiągam 22 stopnie.

Jeszcze jedna obserwacja - dom traci temperaturę w dość szybkim tempie (moim zdaniem). Wczoraj o 15 21,4 na dole, zmniejszyłem temp na 20,5, po powrocie do domu o 19 w pomieszczeniu z termometrem 19,4... Nie za duża strata? W całym domu okna MS termo.

Pozdrowienia, Michał.

Przyjemne zdrobnienia:)

W domu tylko kaloryfery, sterownik tygodniowy oryginalny od kotła, tak jak pisałem - w korytarzu na dole. Nie ma tam grzejnika. Na grzejnikach mam głowice.

trzeba by pobawić się w regulacje tak aby znacznie bardziej grzały te pomieszczenia najzimniejsze, odkręć całkiem głowice...

czy histereza na sterowniku jest dobrze ustawiona?

sprawdź jaka jest temp. załączenia i wyłączenia ( skoro jest 19* to dlaczego nie grzeje? )

sterownik tygodniowy oryginalny od kotła, tak jak pisałem - w korytarzu na dole. Nie ma tam grzejnika.

I to może być główny problem Twojej instalacji. Zastanów się na zmianą sterownika na taki, który ma bezprzewodowy czujnik temperatury. Ewentualnie zajrzyj do instrukcji od sterownika - niektóre z nich mają opcje ustawienia lokalizacji.

Jak mieszkasz od 3 tygodni to rozkład temparatury może być jeszcze nietypowy, nagrzewasz ściany i stąd spadek temperatury po wyłączneniu grzania.

Na poddaszu masz mniejszą masę akunulująca ciepło. Jak możesz to w ustawieniach kotła zmniejsz wpływ programatora pokojowego na prace kotła.