algodon 05.12.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam;w swojej centrali Ekozefir mam nagrzewnicę elektryczną. Pytanie, czy warto ją uaktywniać, tak aby nawiewane powietrze było cieplejsze? Jak to jest z kosztami takiego dogrzania? Opłaca się. Na razie dom ogrzewam z butli 30k propanu i wspomagam się kominkiem bez rozprowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.12.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 podgrzewając powietrze przed wymiennikiem obniżasz sprawność centrali. generalnie grzania prądem nie jest tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
algodon 05.12.2012 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Czujnik temp. jest na wylocie z centrali. Nagrzewnica (wg. schematu) jest na wywiewie z centrali, tak więc już po ogrzaniu powietrza na wymienniku. Nie jest to zatem nagrzewnica tzw. wstępna. No i dlatego nie wiem czy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 05.12.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 przepraszam za zamieszanie nagrzewnica wtórna ma sens, ale tylko wtedy, kiedy powietrze nawiewane do pomieszczeń jest niekomfortowo chłodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.12.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Kosztowo będzie porównywalne z propanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
algodon 07.12.2012 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 No to, zważywszy że propan mam z podłączanych butli 30kg a prąd z sieci, oszczędzę na przekładkach i manewrowaniu butlami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts