Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - zbyt głeboki wykop

jaro4

Recommended Posts

Witam jak w temacie podczas kopania fundamentu operator koparki w paru miejscach zbyt głęboko podebrał łyżką. Podczas wyrównywania dna wykopu trzeba było w paru miejscach podsypać piaskiem. W jednym miejscu było to 0cm w innym 10cm a na kilku metrach 30cm. Zastanawiam się czy takie podsypywanie będzie miało jakiś negatywny wpływ na wytrzymałość ławy. Ławy wylane w sierpniu, fundamenty wymurowane we wrześniu, całość ocieplona, zaizolowana i zasypana piaskiem w środku i na zewnątrz oczywiście warstwami i zagęszczane. Zastanawiam się czy fundamenty nie będą osiadać na razie jest wszystko ok. Mury i chudziak na wiosnę

Właśnie że nie zagęszczałem. Czy ktoś z was też podsypywał wykop i ma już chałpe wybudowaną i czy coś się działo.

Nic się nie dzieje pod warunkiem ,że się zagęści podsypkę z gruntu niespoistego albo zastosuje grubszy podkład betonowy. Podsypanie piachu luzem to nie najlepszy pomysł.

Minęły już trzy miesiące i jak by się miało coś dziać to byłoby to już widać. Chcę się zapytać czy ktoś tak zrobił i czy coś się z fundamentami działo.

A co ma się niby dziać skoro fundamenty na tym etapie dostają ułamek docelowych obciążeń?

Zrobione niezgodnie ze sztuką budowlaną, współczuję kierownikowi, bo w razie czego to on może za to odpowiedzieć

Spokojnie, nie powinno nic się z tym dziać. Generalnie dno wykopu, w sytuacji, gdy z jakichś powodów odwleka się betonowanie fundamentu powinno się zabezpieczyć chudziakiem. Zabezpiecza to przed rozspojeniem się gruntu. Myślę, że tutaj nic wielkiego się nie stanie. To nie te czasy, że waliło się w wykop gruz, bez zbrojenia i zalewało mieszaną w betoniarce breją.

Spokojnie, nie powinno nic się z tym dziać. Generalnie dno wykopu, w sytuacji, gdy z jakichś powodów odwleka się betonowanie fundamentu powinno się zabezpieczyć chudziakiem. Zabezpiecza to przed rozspojeniem się gruntu. Myślę, że tutaj nic wielkiego się nie stanie. To nie te czasy, że waliło się w wykop gruz, bez zbrojenia i zalewało mieszaną w betoniarce breją.

Nie tak do końca, skoro zasypujemy tym samym materiałem, luźnym w jednym miejscu 10 cm a w drugim 30 cm to załóżmy ten materiał "siądzie" o 1/3 to w jednym miejscu siądzie ponad 3 cm a w drugim 10 cm to chyba gdzieś ta ława nierównomiernie osiądzie ,prawda ?

Ale lawy już wylane i fundament wybudowany. No właśnie kiedyś się w fundament ładowało kamienie, sam w wakacje jako młodzieniec pomagałem przy takiej budowie i chałpa stoi do dziś. Tego zasypania nie było dużo, na 75mb ław może z 7mb. Co się może dziać z domem w przyszłości

Edytowane przez jaro4

Ale lawy już wylane i fundament wybudowany. No właśnie kiedyś się w fundament ładowało kamienie, sam w wakacje jako młodzieniec pomagałem przy takiej budowie i chałpa stoi do dziś. Tego zasypania nie było dużo, na 75mb ław może z 7mb.

Kiedyś się chałupy stawiało 5 lat i nikomu drobne rysy nie przeszkadzały. Teraz stawia sie w rok , ukłąda gładzie, maluje drogimi farbami i układa płyteczki bezspoinowo a to wszystko tak bardzo kocha pękać jak dom osiada oj kocha bardzo.

Przerabiam ostatnio temat domu gdzie ławy były od 70 do 120 cm szer.,żelbetowe (nie zbrojone tylko żelbetowe!), grunt był zabezpieczony zaraz po wykonaniu wykopu, nie był zniszczony podczas kopania, nie było podsypek w dnie wykopu, były wykonywane badania geotechniczne gruntu i rysy włosowate na tynkach się pojawiają ot taki grunt, którego żaden beton ani żadne zbrojenie nie zmieni.

Mój plan budowy też jest przewidziany na 5lat, teraz mam zrobione ławy i wymurowane fundamenty na wiosnę SSZ i będzie budynek stał z rok może dwa i dopiero wykończeniówka. Myślę że przez ten czas się grunt ustabilizuje pod ławami i nic nie będzie pękać. I jeszcze pytanko jak się się robi takie cytaty z niebieskim tłem. Edytowane przez jaro4

Przerabiam ostatnio temat domu gdzie ławy były od 70 do 120 cm szer.,żelbetowe (nie zbrojone tylko żelbetowe!), .

Co masz na myśli pisząc żelbet nie zbrojony? Żelbet zawsze jest zbrojony, w rożny sposób, ale zawsze.

jaro4 u dołu posta, który chcesz zacytować masz opcję "Odpowiedź z Cytatem"