Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - zbyt głeboki wykop

jaro4

Recommended Posts

beton zbrojony = żelbet

tak to się nazywa a inna to sprawa jakiej jakości

Bzdura. ławy zbrojone podłużnie są ławami betonowymi a nie żelbetowymi.

http://img1.budownictwopolskie.pl/img/00101920913.png

Ławy żelbetowe

http://img1.budownictwopolskie.pl/img/00101920912.png

Ławy betonowe.

Radziłbym najpierw cokolwiek poczytac zanim się coś zacznie opowiadać...

Edytowane przez Aedifico

Ja u siebie jak wykopane było głębiej to po prostu wylałem beton więc ława w tym miejscu jest większa ale na gruncie stabilnym. Było to 4 lata temu a drugi rok już mieszkam i nie ma żadnych pęknięć i osiadań budynku.

Jeśli jest zrobione tak jak napisane, że bez zagęszczenia (choć nawet jak by było zagęszczone to i tak nie czułbym się spokojnie) to raczej na pewno będzie osiadać budynek. Może nie od razu, ale osiądzie i będzie problem z posadzkami i pęknięciami ścian i sufitów, a jeszcze jak budynek piętrowy.....

Witam jak w temacie podczas kopania fundamentu operator koparki w paru miejscach zbyt głęboko podebrał łyżką. Podczas wyrównywania dna wykopu trzeba było w paru miejscach podsypać piaskiem. W jednym miejscu było to 0cm w innym 10cm a na kilku metrach 30cm. Zastanawiam się czy takie podsypywanie będzie miało jakiś negatywny wpływ na wytrzymałość ławy. Ławy wylane w sierpniu, fundamenty wymurowane we wrześniu, całość ocieplona, zaizolowana i zasypana piaskiem w środku i na zewnątrz oczywiście warstwami i zagęszczane. Zastanawiam się czy fundamenty nie będą osiadać na razie jest wszystko ok. Mury i chudziak na wiosnę

Pogadaj z projektantem. Ja bym na Twoim miejscu zamiast chudziaka wylał zbrojoną dołem i górą płytę betonową, a warstwę ocieplenia i instalacje dał w miejscu chudego betonu.

Ewentualnie możesz zdjąć ostatnią warstwę bloczków i wylać porządny wieniec na ścianie fundamentowej.

Edytowane przez alek_w

W przypadkach głębszych wykopów, robi się często ławy schodkowe i na części położonej niżej wmurowuje się więcej bloczków betonowych.

Sam miałem podobną sytuację, lecz wynikającą z nierówności terenu i gruntu wzruszonego przez koparkę. Bezpieczniej wydać parę $ więcej na tym etapie niż później ratować się półśrodkami.