Tomek0 05.12.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Witam serdecznie i ponownie. Dzięki kilku cennym radą i informacją od forumowiczów udało mi się podłączyć kominek z kominem. Niestety przy rozpalaniu dym wydostaje się dość intensywnie do pomieszczenia, co nie miało miejsca przy tym samym wkładzie ( marketówka za 2,5k z obudową marmurową ). ale innym kominem. Otóż wcześniej komin szedł cały czas pionowo od kominka na wysokość około 6m wraz z strażakiem. Obecnie wkład ma 3 kolanka ( dwa - 45s widoczne na zdjęciu ) oraz jedno 90s ceramiczne ( pomyłkowo wysłane przez sklep zamiast 45s ). Obecna wysokość komina od samego paleniska jest wyższa o jakieś 30cm i również jest zakończona strażakiem. Różni się średnica - poprzedni komin miał w całości fi180 a obecnie jest przejście z 180 na ceramike200. Teraz wykorzystam słowa Pana PIotra Batury z innego wątku i może będzie wstanie doradzić co zrobić przy takiej konfiguracji kominowej "Ja już gdzieś pisałem , powtórzę . Dajcie mi największego oszołoma , któremu dymi , brudzi , kopci, po dwóch dniach zapomni o problemie. Oczywiście , zakładając skłonność do dymienia z powodów konstrukcyjnych, Pama jest na nią najmniej narażona." Dodam, że czasami jest dobrze, i nie dymi albo tylko trochę, a czasami jest tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 05.12.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Co do dymienia nie mogę nic doradzić sam nie umiem sobie z tym poradzić . U mnie jest tak ,że jak otwieram pomału drzwi nie dymi jak otworzę zbyt szybko a jest nie dopalone drewno - przydymi . Gdzieś coś kiedyś wyczytałem na tym forum ,że przy otwieraniu dobrze jest zamknąć ( na czas otwierania ) wszystkie doloty powietrza . Czy ja dobrze widzę ,że nad wkładem i rurą masz płytę OSB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Czy ja dobrze widzę ,że nad wkładem i rurą masz płytę OSB ? Ja też widzę płytę OSB.... TAKOWYCH RAD TU NA FORUM CI KTOŚ UDZIELIŁ? To, że Ci dymi z kominka to według mnie w tej sytuacji bardzo super dobrze, może zniechęci Cię to do palenia w nim. Bo tak bedzie bezpieczniej... No Ty masz prawo ryzykować, ale na swoje konto. Nie obarczaj swoim ryzykanctwem pozostałych domowników. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 06.12.2012 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Bohusz jak zwykle na temat - dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. Doceniam sarkazm ale ile można ? Wszystkie 2.6k Twoich postów tak wygląda ?. Uspokoję Cię, i pewnie w sumie zmartwię bo nie będzie sensacji i pastwienia się. Płyta była na czas remontu bo móc stanąć tam i spokojnie wykańczać ściany i sufit. Teraz jest tam wełna i karton gips. Dodatkowo jest tam kratka wylotowa by ciepłe powietrze wylatywało na górę. Butynski - dziękuję za radę, spróbuję dzisiaj podjechać na działkę i sprawdzę ten sposób z dolotem powietrza ( jedyny mam przez popielnik ). P.S. Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat komina ? czy to może być wina wielu załamań? Jak tak to jak sobie z tym poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.12.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 http://kominki.org/blogi/niepokorny_o_kominkach/art1,niepokorny-o-kominkach-czy-mozna-palic-do-gory-nogami.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 06.12.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 http://kominki.org/blogi/niepokorny_o_kominkach/art1,niepokorny-o-kominkach-czy-mozna-palic-do-gory-nogami.html Myślę że w tym krótkim opisie masz swoja odpowiedź. Co do tych załamań to przy długości komina 6 m chyba tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.12.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Też palę od góry ale gdy się wypali i dokładam "klasycznie" na żar który zostaje czasami zadymi . Zazwyczaj dzieje się wtedy kiedy pomimo otwartych dolotów drewno nie pali się samym ogniem ( możliwe ,że nie dosuszone ) wtedy chcąc uzyskać ogien dodaję brykiet i otwierając szybko zazwyczaj zadymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.12.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Bohusz jak zwykle na temat - dziękuję za odpowiedź na moje pytanie. Doceniam sarkazm ale ile można ? Wszystkie 2.6k Twoich postów tak wygląda ?.. Myślę ,że Bohusz nie zrobił tego złośliwie :no:Lepiej zostać op..... niż stracić chałupę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 07.12.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 A już myślałem że coś ciekawego wyczytam ale może też napiszę coś nie na temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richirich 07.12.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Wkład ten sam ale komin inny więc na mój gust może byc za niski komin od kalenicy U mnie tak było i po mimo że komin szeroki i wysoki jak trzeba to i tak musiałem go wydłużyc rurą z kwasówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 08.12.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Dodam, że czasami jest dobrze, i nie dymi albo tylko trochę, a czasami jest tragedia. [ATTACH=CONFIG]152543[/ATTACH] Połączenie z kominem jest OK. Jeżeli czasem dymi a czasem nie, to szukałbym problemu po stronie komina. Ściślej mówiąc jego zakończenia. np. usytuowanie względem połaci dachu, kalenicy, wykuszy okiennych itd. W niesprzyjających warunkach atmosferycznych (wiatr, niż) czynniki te mają istotny wpływ na odprowadzenie spalin, np. silny wiatr może "odbijać się" od połaci dachu i "wciskać" dym do komina. Wezwij dobrego kominiarza i niech oceni Twój komin. ps. Pozbądź się tej płyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 09.12.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Dach jest plaski, sam komin wystaje z 30cm ponad dach. plus jeszcze 1,30m strażaka dochodzi. Poza tym pisałem, że komin wystaje nawet o 30cm więcej niż w poprzedniej wersji gdzie nie dymiło Edytowane 9 Grudnia 2012 przez Tomek0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 09.12.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Podziękuj panu „strażakowi” na wylocie, a poczujesz się bezpieczniej i dymić nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0 09.12.2012 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Skąd taka teoria? zawsze słyszałem, że strażak zapobiega cofką dymu. Dodatkowo stwarza zagrożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 09.12.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Słuchaj kominiarza dobrze prawi. Wyjdź na dach i sprawdź, czy "strażak" kręci się leciutko, czy aby coś go nie blokuje? To coś to zazwyczaj smoła, kreozot, szklista sadza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 09.12.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Dach jest plaski, sam komin wystaje z 30cm ponad dach. plus jeszcze 1,30m strażaka dochodzi. Poza tym pisałem, że komin wystaje nawet o 30cm więcej niż w poprzedniej wersji gdzie nie dymiło Za mało danych, ale tez sobie postrzelam:D Problemem może być owe przedłużenie komina - jak mniemam za pomocą stalowej, nieizolowanej rury ( ok. 1m ) , w której przy schłodzeniu przez zimny wiaterek powstaje korek z zimnego powietrza. Sprawdzić można łatwo- okręć nieizolowaną przedłużkę byle jaką wełną i zobacz czy nastąpiła poprawa. Jeżeli będzie lepiej , poszukaj odpowiedniej wełny i zrób to porządnie. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts