inż. Mamoń 05.12.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Witam Zastanawiam się czy nie za dużo gazu wychodzi w moim domu, chciałbym uzyskać odpowiedź czy opisane elementy mojej instalacji nie są przypadkiem powodem problemów (czyli dużych rachunków za gaz). Dom z poddaszem 150 m kw licząc na podłodze w tym niewielki nieogrzewany garaż w bryle budynku.Ściany pustak U220 + 12 cm styropianu, skosy 20 cm wełny, strop 25 cm wełny. Dom zbudowany 2004/2005. Kocioł Vaillant VU PL 242/2-5Programator pokojowy VRT 390 Grzejniki normalne z głowicami termostatycznymi, podłogówki brak. Instalacja jest bezrozdzielaczowa. Temperatura ustawiona w dzień 21 noc 19.Zużycie gazu GZ50 w okresie 8/10 - 4/12 około 360 m3, 57 dni czyli 6,3 m3/doba z tego ok 1,0 m3 na c.w.u.Wczoraj przy temp -1 ... -3 stopnie 12 m3/doba wydaje mi się, że to już za dużo.Mam kominek, ale w tym czasie raczej prawie nie był używany. Wydaje mi się, że być może mam w instalacji błędy i proszę o rady osoby czujące się na siłach. 1) W jednym miejscu na parterze rury c.o. przechodzą przez ścianę do garażu gdzie miał być grzejnik. Ostatecznie zrezygnowałem z jego montażu (garaż jest nieogrzewany). Jednak w garażu pozostało połączenie rurką obu przewodów tzn. zasilania i powrotu czyli część ciepłej wody, która tu dopływa natychmiast wraca do przewodu powrotnego. 2) Mam w domu pokój, który ma praktycznie ze wszystkich stron ściany zewnętrzne (z wyjątkiem jednej), a pod spodem nieogrzewany garaż. Pomieszczenie trudno dogrzać, grzejnik jest chyba za mały. Na pewno to najzimniejsze pomieszczenie w całym domu. To właśnie tam jest zlokalizowany programator z czujnikiem temperatury. W tym pokoju regulator grzejnika jest otwarty na max, a w pozostałych jest tylko około 2-3. Mam podejrzenie, że kocioł często pracuje z niewielkim obciążeniem nieomal na ten jeden grzejnik bo pozostałe są zamknięte przez regulatory. Kocioł pracując z tak małym obciążeniem jest nieefektywny bo zakres regulacji mocy nie zaczyna się od 2 kW. Z instrukcji kotła wyczytałem minimalne obciążenie cieplne 10,6 kW, a zakres modulacyjnej mocy cieplnej 8,9 - 24kW 3) Jakie powinno być ustawienie funkcji d.00 czyli tryb obciążenia częściowego przy ogrzewaniu? Możliwe ustawienia to liczby 0, 1, 2, ... 15 (nastawa fabryczna = 15 = maksymalna moc). U mnie jest ustawione 6 pytanie ile to jest kW oraz czy jest to dobry parametr? Co zmieni się w działaniu instalacji jeżeli ustawi się np. liczbę 3 albo 12? Może jeszcze jakieś inne uwagi co można sprawdzić, poprawić lub zmienić i na jaką oszczędność można w związku z tym liczyć. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez inż. Mamoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 05.12.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 popiersze co bym zrobił.....1) ociepliłbym sciany garażu od wewnatrz 10 cm styro od podłogi do sufitu, gdyż poprzez ściany i strop mocno wyziebia ci pomieszczenia które z tymi ścianami i stropem maja do czynienia.....i to nie tylko przez ściany tego samego poziomu lecz również chłód poprzez pionowe rozejscie się ze scian z parteru gdzie jest garaż wpływa na wychłodzenie się niższych parti scian powyżej....2 ) ociepliłbym równiez sufit....też co najmniej 10 Cm styro....każde otwarcie bramy w garażu ma wpływ na temparature w nim a równiez póxniej na temperature konstrukcji budynku w najblizszym otoczeniu tego pomieszczenia.....myśle że wtedy zuzycie spadnie....u mnie spadło....bo garaż mam w piwnicy....a nad nim łazienka i pokoik i zawsze przed ociepleniem w tych pomieszczeniach odczuwało się nizszą temperature niż w innych...po ociepleniu scian i stropu od środka.....już nie wystepuje problem...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.12.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Jak się ma kocioł dobre 2-3x za duży do zapotrzebowania budynku na ciepło, zawsze się z tego biorą problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 06.12.2012 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 bigrw - pomysł na pewno dobry, ale zastanawiam się czy odczucie zimna w tym pokoju będzie ZAUWAŻALNIE mniejsze... w każdym razie jest to do rozważenia. KrzysztofLis2 - kocioł służy też do c.w.u. i chyba najlepszy doradca na tym forum wie, że duża moc jest tylko w tym celu. Wydaje mi się, że prawie wszyscy tak mają. Twoja odpowiedź to chyba tylko nabijanie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franiel 06.12.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 wg danych widzę, że twój kocioł moduluje moc w zakresie 8,9-22 kW, patrząc na parametry domu wydaje mi się, ze KrzysztofLis2 ma trochę racji. Ja właśnie z tego powodu wymieniłem kocioł z 24kW (bez modulacji) na 20kW (modulacja 4,7-20kW) i mimo starego budownictwa oraz średniego ocieplenia, mam spalanie niższe średnio o 25% (porównując dni o podobnych temperaturach na nowym i na starym piecu; dodatkowo teraz w domu mieszka więcej ludzi). Co do grzania CWU, to moc zawsze się dobiera większą na ten cel, ale bez przesady. Niektóre kotły mają coś jak funkcja turbo na cele cwu, dzięki czemu można wziąć kocioł o niższej mocy na cele co. Po kilku tygodniach mrozów, założę w ogóle osobny temat na forum porównujący ilość spalanego gazu w starym kotle żeliwnym i nowym kondensacyjnym, w starym zmodernizowanym budynki przy instalacji tylko grzejnikowej, oraz powiem ile mniej więcej mocy pieca zostało wykorzystane (obecnie póki co, mój kocioł pracuje maksymalnie na 32% czyli ok 6,4kW mocy, przy -4 st na zewnątrz).Osobiście proponowałbym w twojej sytuacji zrobić to, o czym pisał bigrw oraz wyłączyć sterowanie wg temp pokojowej, a korzystać tylko z temp zewnętrznej i ustawić odpowiednio krzywą grzewczą. Możesz też zmienić miejsce programatora, na jakiś inny pokój i zobaczyć co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts