YoteZ 06.12.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam, jako że zakończyłem prace budowlane wewnątrz budynku, wziąłem się w tym roku za doprowadzenie ładu na zewnątrz. Właśnie skończyłem schody wejściowe i tu pojawił się problem. Do tej pory miałem wbity gruby drut zbrojeniowy, który zapobiegał nadmiernemu otwarciu (uszkodzeniu) drzwi zewnętrznych (Urzędowski DZ Premium 419) Teraz gdy schody wejście zrobione są na tip-top nie chciał bym montować w nich typowego ogranicznika, jako że powierzchni schodów jest spora i nie dość że szpecił by cały wygląd, to jeszcze mógłby stwarzać ryzyko potknięcia (komunikacja na taras) Podróżując kiedyś po świecie, widziałem w jednym z domów (konkretnie Szwecja) coś, co było zamontowane jednym końcem na framudze a drugim na drzwiach. Wyglądało to jak teleskop/amortyzator samochodowy a pełniło funkcje właśnie ogranicznika otwarcia. W miarę otwierania drzwi coraz mocniej przyhamowywało je, jednocześnie nie pozwalając im się otworzyć bardziej, niż ustawiono. Szukałem czegoś takiego u handlarza, gdzie kupiłem drzwi, ale tylko wybałuszył oczy i odszedłem z niczym. Przeglądając ALLEDROGO natknąłem się na samozamykacze, ale to chyba nie to. Moje pytanie, to czy ktoś z was montował, lub widział coś co pomogło by rozwiązać mój problem. Jako że w domu są dzieci, które nie zwracają uwagę na takie pierdoły jak bezpieczne otwieranie drzwi, boje się że kiedyś wrócę do domu a skrzydło będzie już tylko wisiało na wyłamanych zawiasach, lub po prostu ich nie będzie - proszę o pomoc i jakieś sugestie, lub ewentualne namiary - może ktoś już coś takiego przerabiał.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej_w 16.12.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Mam ten sam problem i również szukam rozwiązania. Znalazłem takie coś: http://www.dictator-polska.pl/files/file/02_Wyposazenie_drzwi/02_06_Ustalacze_i_ograniczniki_drzwi.pdf od strony 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 26.08.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Niestety link i cała strona nie działa A ja mam identyczny problem. Wygląda na to że nie ma żadnych rozsądnych rozwiązań. Jedyne co znalazłem to szyna ślizgowa GEZE T-STOP i do tego samo mocowanie (łożysko) samozamykacza. Tak mi doradził przedstawiciel GEZE. PS. Znalazłem nową stronę Dictatora http://www.dictatorshop.pl/pl/c/Ograniczniki-drzwiowe/94 - tyle, że ceny są kosmiczne Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez pawel_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.08.2013 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Cyfry mocno wysokie jak na polskie warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalbuk 22.10.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) A nie masz czasami na myśli ogranicznika otwarcia drzwi? Ja mam coś takiego u siebie[moderowano] i drzwi mam jeszcze całe Kwotowo nie jest źle w porównaniu do tego ile kosztowały same drzwi. Edytowane 23 Listopada 2015 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.10.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jeśli juz ten temat został odgrzebany... Wydaje mi się, że mowa o odboju/ograniczniku/chwytaku magnetycznym do drzwi. Nie jestem dobrym handlowcem, anie tym bardziej handlarzem, ale coś takiego widywałem "po ludziach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.10.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Mi znowu wydaje się, że mowa o samozamykaczu, ale ciężko będzie go dodać do drzwi do tego nie przystosowanych. W drewniane od biedy można wkręcić i zrobić samoróbkę, ale w drzwiach stalowych potrzebne jest wzmocnienie (ramiaka) pod samozamykacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.01.2016 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Mowa jest o ograniczniku otwarcia drzwi (nie o samozamykaczu) ewentualnie może to być konstrukcja podobna do samozamykacza ale bez "samozamykania" Temat dalej (u mnie) nierozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts