Ollivka 06.12.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Witam serdecznie, to mój pierwszy post tutaj. do rzeczy. mam ogromny problem z ogrzaniem mojego domu, a dokladniej pietra. sprawa wyglada nastepujaco. Mieszkam w duzym domu, kazde pietro ma 96 m2, na dole mieszkaja rodzice ktorzy maja zainstalowane grzejniki żeliwne starego typu u mnie na pietrze zamontowalismy nowe aluminiowe. i problem mam taki ze u mnie zimno a u nich sauna. Na wiosne napewno zalozymy im na dole regulatory bo poki co nie ma, druga sprawa jest taka ze nademna jest poddasze z cienka wylewka wiec moze cieplo i tam ucieka, dach nie jest niczym ocieplony i po 3 salon z kuchnia ktore sa najzimniejsze ma 50 m2 sa tutaj zainstalowane 2 grzejniki po 25 żeberek. Jestem laikiem w tym temacie, prosze o jakas porade. Dodam jeszcze ze piec jest odpowiedniej mocy i ma ta cala pompke zainstalowana. Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Ollivka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 06.12.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 - grzejniki są ciepłe? może są zapowietrzone?- jak są ciepłe to mogą być po prostu za słabe- jak sufit nie zaizolowany to może całe ciepło ucieka do góry - na dole rodzice nie mają tego problemu. Wcześniej (przed wymianą grzejników) na tym piętrze było ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ollivka 06.12.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 grzejniki sa cieple byly odpowietrzane, wczesniej to pietro nie bylo zamieszkiwane i nie grzalo sie tam wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 06.12.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) hehe miałem podobnie. Przez nie ocieplony strop ucieka bardzo ale to bardzo dużo ciepła i przy takiej stracie takie grzejniki będą za małe. Zainewstuj w ocieplenie stropu lub podasza. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez cysiokysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.12.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Jak nie jest dostatecznie ocieplone to już wiesz co się dzieje z ciepłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.12.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Dobre ocieplenie to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 06.12.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Instalacja może też być źle wyregulowana i prawie cały przepływ wody następuje przez mieszkanie rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.12.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Na wiosne napewno zalozymy im na dole regulatory bo poki co nie ma Oczywiście izolacja, ale tak na szybko to zainstalowałbym dodatkową pompkę obiegową na piętro, sterowaną pokojowym programatorem na górze - to musi pomóc. Skoro system na dole nie jest regulowany to oczywiście może pobierać więcej ciepła niż góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts