masmisza 06.12.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam, po raz pierwszy na forum więc proszę o wyrozumiałość, od kilku lat mam problem niedogrzanymi mieszkaniem. Mimo regulacji termostatów na 21-22 stopnie (głowice elektroniczne Danfoss living Eco) w zimie nie jestem w stanie uzyskać w mieszkaniu temperatury większej niż 19 stopni a za ogrzewanie płacę ok. 3000 zł za sezon. Mieszkanie znajduje się w bloku na 4 - ostatnim piętrze. Blok ocieplony. Ponad mieszkaniem znajduje się pusta przestrzeń o wysokości ok. 0,5 metra potem dopiero jest dach kryty papą. Przy wejściu do mieszkania znajduje się właz dachowy. Domowym sposobem pomierzyłem temperaturę ścian w różnych miejscach i różnica jest od 19 do 16 stopni w najzimniejszym miejscu. Próbuję w jakikolwiek sposób zwiększyć komfort cieplny w mieszkaniu. Nie chcę robić docieplenia wewnętrznego coby nie zaburzyć wentylacji gdyż już teraz po nocy na całej szerokości okien w dolnej części skrapla mi się woda. Doradzono mi położenie 15 cm warstwy wełny mineralnej powyżej sufitu w opisanej wyżej szczelinie (między sufitem a samym dachem). Teraz proszę o ocenę czy taki zabieg coś da. Jeżeli nie czy macie jakieś inne sposoby na wybrnięcie z sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 06.12.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 jeżeli strop nie jest ocieplony (lub bardzo skompo ocieplony) to da i to bardzo dużo. ja bym pomyślał o paru cm wiecej nawet najtańszej wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masmisza 06.12.2012 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 jeżeli strop nie jest ocieplony (lub bardzo skompo ocieplony) to da i to bardzo dużo. ja bym pomyślał o paru cm wiecej nawet najtańszej wełny. nie jest ocieplony.....to tylko w zasadzie kilka warstw papy i może niewiele wełny pamiętającej lata 80 bo z dachem w bloku nic nie było robione.......a czy taki zabieg wpłynie na wilgotność w mieszkaniu....???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ollivka 06.12.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Masmisza ja dzisiaj tez praktycznie z tym samym problemem, cale zimno ucieka przez cienki strop, czeka mnie ocieplanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 06.12.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 nie jest ocieplony.....to tylko w zasadzie kilka warstw papy i może niewiele wełny pamiętającej lata 80 bo z dachem w bloku nic nie było robione.......a czy taki zabieg wpłynie na wilgotność w mieszkaniu....???? nie wpłynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masmisza 06.12.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 czy przy takiej "instalacji" należy stosować folie paroprzepuszczalne pod i na wełnę.... wełna wypełni szczelinę tylko częściowo, po jej ułożeniu do krawędzi dachu pozostanie +- 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 07.12.2012 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 pod nie, nad tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masmisza 07.12.2012 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 ok, dzięki wielkie za pomoc....nie pozostaje nic innego jak wziąć się do roboty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 07.12.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Nie baw się w wełnę i folie.Zamów usługę wdmuchnięcia 20-30cm ekofibru i zapomnisz o problemie. 10m2 z warstwą 20cm kosztuje ok. 300zł z robocizną. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 07.12.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 dla porównania 10m2 wełny 20 cm kosztuje ok 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 07.12.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Cena została podana informacyjnie, aby pokazać że nie jest jakaś super wysoka.Jeśli kogoś nie przekonuje przewaga zaproponowanej metody, może się babrać w układanie waty. Generalnie w tym wypadku można powiedzieć jaka cena takie ocieplenie. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts