Tom66 06.12.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam Od dłuższego czasu w Polsce (21-08-2012) obowiązuje norma EN PN 303:5 2012. Do nowo budowanego domu poszukuję kotła na paliwo stałe, który spełnia wymogi tej normy. Producenci nie podają charakterystyk sprawnościowo emisyjnych kotłów, a jeśli już to powołują się na nieobowiązujące normy. Czy ktoś z Państwa wie który z producentów ma taki certyfikat zgodności z aktualnie obowiązującą normą? Proszę o informacje i z góry dziękuję za jakiś trop Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman501 18.12.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witam Od dłuższego czasu w Polsce (21-08-2012) obowiązuje norma EN PN 303:5 2012. Do nowo budowanego domu poszukuję kotła na paliwo stałe, który spełnia wymogi tej normy. Producenci nie podają charakterystyk sprawnościowo emisyjnych kotłów, a jeśli już to powołują się na nieobowiązujące normy. Czy ktoś z Państwa wie który z producentów ma taki certyfikat zgodności z aktualnie obowiązującą normą? Proszę o informacje i z góry dziękuję za jakiś trop Tomasz Kotły firmy TEKLA spełniają podaną normę i mają stosowne certyfikaty z akredytowanego laboratorium z Łodzi (draco duo, draco duo versa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike82pl 18.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 z tego co wiem to jedyną firmą Polską która przebadała kotły na ta normę - EN 303:5 2012 (nie mylić ze starą normą EN 303:5 z 2002 roku) jest firma GREŃ z Pszczyny, mają certyfikat z laboratorium z Brna - Europejski na cały typoszereg kotłów peletowych EG-PELLET. QUOTE=Tom66;5666556]Witam Od dłuższego czasu w Polsce (21-08-2012) obowiązuje norma EN PN 303:5 2012. Do nowo budowanego domu poszukuję kotła na paliwo stałe, który spełnia wymogi tej normy. Producenci nie podają charakterystyk sprawnościowo emisyjnych kotłów, a jeśli już to powołują się na nieobowiązujące normy. Czy ktoś z Państwa wie który z producentów ma taki certyfikat zgodności z aktualnie obowiązującą normą? Proszę o informacje i z góry dziękuję za jakiś trop Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_janisz 19.02.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 z tego co wiem to jedyną firmą Polską która przebadała kotły na ta normę - EN 303:5 2012 (nie mylić ze starą normą EN 303:5 z 2002 roku) jest firma GREŃ z Pszczyny, mają certyfikat z laboratorium z Brna - Europejski na cały typoszereg kotłów peletowych EG-PELLET. Nawet jeśli powyższe firmy mają wspomniany certyfikat, to faktycznie ciężko jest znaleźć o tym jakąś informację. Znalazłem natomiast skan certyfikatu, wydanego kotłom firmy Galmet z Głubczyc: http://www.galmet.com.pl/uploads/files/wiadectwo_bada%C5%84_na_znak_bezpiecze%C5%84stwa_ekologicznego.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike82pl 20.02.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 tak, ale to co pokazujesz dotyczy kotłów na węgiel i to do tego normy 303:5 , nie 303:5-2012 bo po pierwsze w lutym 2012 roku to jeszcze tej normy nie było a po drugie zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni; co do powyższej co pisałem spróbuję Wam ten certyfikat załatwić. Nawet jeśli powyższe firmy mają wspomniany certyfikat, to faktycznie ciężko jest znaleźć o tym jakąś informację. Znalazłem natomiast skan certyfikatu, wydanego kotłom firmy Galmet z Głubczyc: http://www.galmet.com.pl/uploads/files/wiadectwo_bada%C5%84_na_znak_bezpiecze%C5%84stwa_ekologicznego.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 20.02.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 tak, ale to co pokazujesz dotyczy kotłów na węgiel i to do tego normy 303:5 , nie 303:5-2012 bo po pierwsze w lutym 2012 roku to jeszcze tej normy nie było a po drugie zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni; co do powyższej co pisałem spróbuję Wam ten certyfikat załatwić. Nie masz racji. Wszystkie kotły, które spełniają kryteria emisyjne badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" według IChPW, spełniają również kryteria emisyjne klasy 3 normy EN 303-5:2012. Tylko pojedyncze przypadki kotłów z zasypem ręcznym nie spełnią kryterium emisji pyłu (kryteria EN 303-5:2012 klasa 3 = 150mg/m3; kryteria IChPW = 200mg/m3). patrz: http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h01/index Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_janisz 22.02.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nie masz racji. Wszystkie kotły, które spełniają kryteria emisyjne badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" według IChPW, spełniają również kryteria emisyjne klasy 3 normy EN 303-5:2012. Tylko pojedyncze przypadki kotłów z zasypem ręcznym nie spełnią kryterium emisji pyłu (kryteria EN 303-5:2012 klasa 3 = 150mg/m3; kryteria IChPW = 200mg/m3). patrz: http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h01/index Czyli wystarczy skorzystać z wyszukiwarki, by się dowiedzieć, który kocioł spełnia normę. Pozdrawiam:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 22.02.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Czyli wystarczy skorzystać z wyszukiwarki, by się dowiedzieć, który kocioł spełnia normę. Pozdrawiam:cool: A dlaczego Ty, jako użytkownik, martwisz się o spełnianie wymogów normy? Przecież u Ciebie nikt nie będzie tego mierzył. To producent musi uzyskać świadectwo o spełnianiu wymogów normy, aby mógł taki kocioł sprzedawać. Grożą mu różne kontrole (od pewnego czasu takie kontrole sa już wykonywane, więc raczej nie będzie ryzykował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_janisz 25.02.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A dlaczego Ty, jako użytkownik, martwisz się o spełnianie wymogów normy? Przecież u Ciebie nikt nie będzie tego mierzył. To producent musi uzyskać świadectwo o spełnianiu wymogów normy, aby mógł taki kocioł sprzedawać. Grożą mu różne kontrole (od pewnego czasu takie kontrole sa już wykonywane, więc raczej nie będzie ryzykował. Nie martwię się. Ważna w tym przypadku jest sama świadomość ekologiczna, uważam że dobrze jest wiedzieć. Druga sprawa - ma to znaczenie sprzedażowe. Firmy zdobywają certyfikaty (patrz Galmet, Rafako itd.) i chwalą się nimi na swoich stronach po to, by trafić do klientów, którym nie jest wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 25.02.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 A dlaczego Ty, jako użytkownik, martwisz się o spełnianie wymogów normy? Przecież u Ciebie nikt nie będzie tego mierzył. To producent musi uzyskać świadectwo o spełnianiu wymogów normy, aby mógł taki kocioł sprzedawać. Grożą mu różne kontrole (od pewnego czasu takie kontrole sa już wykonywane, więc raczej nie będzie ryzykował. Po ostatnich "przepychankach" w np Krakowie , to człowiek obawia się czy wogóle będzie można spalać "eko" - groszek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike82pl 11.03.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 tak, tak , zawijan.....dalej działaj lobbując dla swojego kochanego ICHPW, które notabene nie ma żadnej akredytacji na en303-5 2012 więc mówienie że kotły z papierem ICHPW cośkolwiek spełniają w związku z tą normą...kończy się na mówieniu .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 12.03.2013 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 ,,,, więc mówienie że kotły z papierem ICHPW cośkolwiek spełniają w związku z tą normą...kończy się na mówieniu .......... Jeżeli o mówieniu mowa, to z ciekawości nastawiłem ucho by usłyszeć co w trawie piszczy i znalazłem http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=/pl/133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.03.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 tak, tak , zawijan.....dalej działaj lobbując dla swojego kochanego ICHPW... Czytaj dokładnie. Dobra? Udzieliłem Ci odpowiedzi technicznej, na Twoje stwierdzenie dot. normy EN 303-5:2012 - "zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni". Metodyka badań wg normy EN 303-5:2012 nie różni się zasadniczo od metodyki badań wg normy PN EN 303-5:2002, więc kotły, które spełniały określone kryteria wcześniej, nadal będą je spełniać. Co, owszem, nie znaczy, że nie będą musiały przejść nowych badań, właśnie zgodnie z wymaganiami normy EN 303-5:2012. Niemniej jednak te kotły spełnią wymagania klasy 3 tej normy. Bez względu na to, kto te badania będzie wykonywał. Kryteriów klas 4 i 5 - nie spełni obecnie chyba żaden z kotłów węglowych obecnych na rybku (napisałem "chyba", bo nie chce mi się dokładnie sprawdzać parametrów uzyskanych przez kilkaset badanych u nas kotłów). Tych kryteriów nie spełnią także występujące aktualnie na naszym rynku kotły na pelet. Ale - póki co - klasa 3 jeszcze w tej normie jest. Zrozumiałeś to dobrze, czy dalej będziesz się mądrzył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike82pl 12.03.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 nie rzucaj stwierdzeń co do których nie jesteś pewny: "tych kryteriów nie spełnią także występujące aktualnie na naszym rynku kotły na pelet."właśnie że spełnią, wszak pelet ma lepsze wyniki emisyjne niż węglówki prawda ? ale po co o tym mówić, jak trzeba lobbować branży węglowej , prawda ICHP(węgla)? jeden z producentów już spełnił- o czym pisałem wyżej - wysłać Ci skan certyfikatu ?kocioł 25kw w klasie V, kotły 10,15,40,60kw w klasie IV. Chcesz zobaczyć ? NIe wierzysz ? wierz mi, są firmy które certyfikują się także w innych miejscach niż ICHPW, także za granicą.przykro mi nie jesteś w temacie niestety. poza tym:"Metodyka badań wg normy EN 303-5:2012 nie różni się zasadniczo od metodyki badań wg normy PN EN 303-5:2002, "tak ? na pewno ? a widziałes metodykę badań np. z Brna ? słyszałeś ile doszło dodatkowych testów ? nie ? nie dziwię się. poza tym miałeś przestać nauczać i podobno pożegnałeś się na forum.jasne.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 12.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 jeden z producentów już spełnił- o czym pisałem wyżej - wysłać Ci skan certyfikatu ? kocioł 25kw w klasie V, kotły 10,15,40,60kw w klasie IV. Chcesz zobaczyć ? NIe wierzysz ? ...poza tym miałeś przestać nauczać i podobno pożegnałeś się na forum. Co do pierwszej części cytatu. Rzeczywiście, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o kotły badane u nas. Nie wątpię, że takie kotły mogą być. Tu - zgoda. Co do drugiej części cytatu. Coś Cię boli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek_janisz 21.03.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ciężko uwierzyć, by przy takim tempie rozwoju technologicznego oraz "mody na eko" badania z 2002 roku były podobne do tych z 2012 roku. Trzeba iść do przodu i firmy o tym wiedzą. Jak widać, wybierając kocioł, uwagę na normy zwraca coraz więcej użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 21.03.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ,,,, Trzeba iść do przodu i firmy o tym wiedzą. Jak widać, wybierając kocioł, uwagę na normy zwraca coraz więcej użytkowników. Odbiegnę nieco od tematu. Wojtek, czy mógłbyś wyjaśnić nam zwykłym użytkownikom kotłów, co zasadniczo zmieniło się w okresie od 2002r do 2013r w kotłach na paliwo stałe Galmetu. Oczywiście pomijając nowy certyfikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 24.03.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 WitamWśród informacji o certyfikacji kotłów na normę EN 303:5- 2012 zabrakło bardzo ciekawej informacji o tym, że aktualizacja tej normy wprowadza możliwość instalacji kotłów na paliwa stałe w układach zamkniętych, zabezpieczonych naczyniami ciśnieniowymi o mocy do 500 kW. To ważna dla rynku instalacyjnego zmiana, ważna dla inwestorów modernizujących swoje kotłownie, gdyż obniży koszty inwestycji, i dla instalatorów bo dzięki temu będzie szansa na większą ilość instalacji.Oczywiście czekamy teraz na szybką reakcję Ministerstwa dla nowelizacji odpowiedniego rozporządzenia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
napelet 21.10.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Objaśnienie co to jest norma 303:5 2012 i listę kotłów spełniających klasę 5 czyli najwyższą znajdziecie na http://www.kostrzewa.com.pl, mają 7 kotłów w klasie 5, chyba najwięcej z Polskich producentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts