Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Od dłuższego czasu w Polsce (21-08-2012) obowiązuje norma EN PN 303:5 2012.

Do nowo budowanego domu poszukuję kotła na paliwo stałe, który spełnia wymogi tej normy.

Producenci nie podają charakterystyk sprawnościowo emisyjnych kotłów, a jeśli już to powołują się na nieobowiązujące normy.

Czy ktoś z Państwa wie który z producentów ma taki certyfikat zgodności z aktualnie obowiązującą normą?

Proszę o informacje i z góry dziękuję za jakiś trop :rolleyes:

Tomasz

https://forum.murator.pl/topic/174273-kt%C3%B3re-kot%C5%82y-spe%C5%82niaj%C4%85-norm%C4%99-pn-3035-2012/

• 2 weeks później...
Witam

Do nowo budowanego domu poszukuję kotła na paliwo stałe, który spełnia wymogi tej normy.

Producenci nie podają charakterystyk sprawnościowo emisyjnych kotłów, a jeśli już to powołują się na nieobowiązujące normy.

Czy ktoś z Państwa wie który z producentów ma taki certyfikat zgodności z aktualnie obowiązującą normą?

Tomasz

Kotły firmy TEKLA spełniają podaną normę i mają stosowne certyfikaty z akredytowanego laboratorium z Łodzi (draco duo, draco duo versa)

• 1 month później...

z tego co wiem to jedyną firmą Polską która przebadała kotły na ta normę - EN 303:5 2012 (nie mylić ze starą normą EN 303:5 z 2002 roku) jest firma GREŃ z Pszczyny, mają certyfikat z laboratorium z Brna - Europejski na cały typoszereg kotłów peletowych EG-PELLET.

QUOTE=Tom66;5666556]Witam

Tomasz

z tego co wiem to jedyną firmą Polską która przebadała kotły na ta normę - EN 303:5 2012 (nie mylić ze starą normą EN 303:5 z 2002 roku) jest firma GREŃ z Pszczyny, mają certyfikat z laboratorium z Brna - Europejski na cały typoszereg kotłów peletowych EG-PELLET.

Nawet jeśli powyższe firmy mają wspomniany certyfikat, to faktycznie ciężko jest znaleźć o tym jakąś informację.

Znalazłem natomiast skan certyfikatu, wydanego kotłom firmy Galmet z Głubczyc:

http://www.galmet.com.pl/uploads/files/wiadectwo_bada%C5%84_na_znak_bezpiecze%C5%84stwa_ekologicznego.pdf

tak, ale to co pokazujesz dotyczy kotłów na węgiel i to do tego normy 303:5 , nie 303:5-2012 bo po pierwsze w lutym 2012 roku to jeszcze tej normy nie było a po drugie zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni; co do powyższej co pisałem spróbuję Wam ten certyfikat załatwić.

Nawet jeśli powyższe firmy mają wspomniany certyfikat, to faktycznie ciężko jest znaleźć o tym jakąś informację.

Znalazłem natomiast skan certyfikatu, wydanego kotłom firmy Galmet z Głubczyc:

http://www.galmet.com.pl/uploads/files/wiadectwo_bada%C5%84_na_znak_bezpiecze%C5%84stwa_ekologicznego.pdf

tak, ale to co pokazujesz dotyczy kotłów na węgiel i to do tego normy 303:5 , nie 303:5-2012 bo po pierwsze w lutym 2012 roku to jeszcze tej normy nie było a po drugie zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni; co do powyższej co pisałem spróbuję Wam ten certyfikat załatwić.

Nie masz racji.

Wszystkie kotły, które spełniają kryteria emisyjne badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" według IChPW, spełniają również kryteria emisyjne klasy 3 normy EN 303-5:2012.

Tylko pojedyncze przypadki kotłów z zasypem ręcznym nie spełnią kryterium emisji pyłu (kryteria EN 303-5:2012 klasa 3 = 150mg/m3; kryteria IChPW = 200mg/m3).

patrz: http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h01/index

Nie masz racji.

Wszystkie kotły, które spełniają kryteria emisyjne badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego" według IChPW, spełniają również kryteria emisyjne klasy 3 normy EN 303-5:2012.

Tylko pojedyncze przypadki kotłów z zasypem ręcznym nie spełnią kryterium emisji pyłu (kryteria EN 303-5:2012 klasa 3 = 150mg/m3; kryteria IChPW = 200mg/m3).

patrz: http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=pl/menu/h/h01/index

Czyli wystarczy skorzystać z wyszukiwarki, by się dowiedzieć, który kocioł spełnia normę. Pozdrawiam:cool:

Czyli wystarczy skorzystać z wyszukiwarki, by się dowiedzieć, który kocioł spełnia normę. Pozdrawiam:cool:

A dlaczego Ty, jako użytkownik, martwisz się o spełnianie wymogów normy? Przecież u Ciebie nikt nie będzie tego mierzył. To producent musi uzyskać świadectwo o spełnianiu wymogów normy, aby mógł taki kocioł sprzedawać. Grożą mu różne kontrole (od pewnego czasu takie kontrole sa już wykonywane, więc raczej nie będzie ryzykował.

A dlaczego Ty, jako użytkownik, martwisz się o spełnianie wymogów normy? Przecież u Ciebie nikt nie będzie tego mierzył. To producent musi uzyskać świadectwo o spełnianiu wymogów normy, aby mógł taki kocioł sprzedawać. Grożą mu różne kontrole (od pewnego czasu takie kontrole sa już wykonywane, więc raczej nie będzie ryzykował.

Nie martwię się. Ważna w tym przypadku jest sama świadomość ekologiczna, uważam że dobrze jest wiedzieć. Druga sprawa - ma to znaczenie sprzedażowe. Firmy zdobywają certyfikaty (patrz Galmet, Rafako itd.) i chwalą się nimi na swoich stronach po to, by trafić do klientów, którym nie jest wszystko jedno.

Po ostatnich "przepychankach" w np Krakowie , to człowiek obawia się czy wogóle będzie można spalać "eko" - groszek ...

• 2 weeks później...
tak, tak , zawijan.....dalej działaj lobbując dla swojego kochanego ICHPW, które notabene nie ma żadnej akredytacji na en303-5 2012 więc mówienie że kotły z papierem ICHPW cośkolwiek spełniają w związku z tą normą...kończy się na mówieniu ..........

,,,, więc mówienie że kotły z papierem ICHPW cośkolwiek spełniają w związku z tą normą...kończy się na mówieniu ..........

Jeżeli o mówieniu mowa, to z ciekawości nastawiłem ucho by usłyszeć co w trawie piszczy i znalazłem http://www.ichpw.zabrze.pl/?p=/pl/133

tak, tak , zawijan.....dalej działaj lobbując dla swojego kochanego ICHPW...

Czytaj dokładnie. Dobra?

Udzieliłem Ci odpowiedzi technicznej, na Twoje stwierdzenie dot. normy EN 303-5:2012 - "zapomnij że jakikolwiek kocioł na węgiel ją spełni".

Metodyka badań wg normy EN 303-5:2012 nie różni się zasadniczo od metodyki badań wg normy PN EN 303-5:2002, więc kotły, które spełniały określone kryteria wcześniej, nadal będą je spełniać. Co, owszem, nie znaczy, że nie będą musiały przejść nowych badań, właśnie zgodnie z wymaganiami normy EN 303-5:2012. Niemniej jednak te kotły spełnią wymagania klasy 3 tej normy. Bez względu na to, kto te badania będzie wykonywał. Kryteriów klas 4 i 5 - nie spełni obecnie chyba żaden z kotłów węglowych obecnych na rybku (napisałem "chyba", bo nie chce mi się dokładnie sprawdzać parametrów uzyskanych przez kilkaset badanych u nas kotłów). Tych kryteriów nie spełnią także występujące aktualnie na naszym rynku kotły na pelet. Ale - póki co - klasa 3 jeszcze w tej normie jest.

Zrozumiałeś to dobrze, czy dalej będziesz się mądrzył?

nie rzucaj stwierdzeń co do których nie jesteś pewny:

"tych kryteriów nie spełnią także występujące aktualnie na naszym rynku kotły na pelet."

właśnie że spełnią, wszak pelet ma lepsze wyniki emisyjne niż węglówki prawda ?

ale po co o tym mówić, jak trzeba lobbować branży węglowej , prawda ICHP(węgla)?

jeden z producentów już spełnił- o czym pisałem wyżej - wysłać Ci skan certyfikatu ?

kocioł 25kw w klasie V, kotły 10,15,40,60kw w klasie IV. Chcesz zobaczyć ? NIe wierzysz ?

wierz mi, są firmy które certyfikują się także w innych miejscach niż ICHPW, także za granicą.

przykro mi nie jesteś w temacie niestety.

poza tym:

"Metodyka badań wg normy EN 303-5:2012 nie różni się zasadniczo od metodyki badań wg normy PN EN 303-5:2002, "

tak ? na pewno ? a widziałes metodykę badań np. z Brna ? słyszałeś ile doszło dodatkowych testów ? nie ? nie dziwię się.

poza tym miałeś przestać nauczać i podobno pożegnałeś się na forum.

jasne..............

jeden z producentów już spełnił- o czym pisałem wyżej - wysłać Ci skan certyfikatu ?

kocioł 25kw w klasie V, kotły 10,15,40,60kw w klasie IV. Chcesz zobaczyć ? NIe wierzysz ?

...poza tym miałeś przestać nauczać i podobno pożegnałeś się na forum.

Co do pierwszej części cytatu.

Rzeczywiście, wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodziło mi o kotły badane u nas. Nie wątpię, że takie kotły mogą być. Tu - zgoda.

Co do drugiej części cytatu.

Coś Cię boli?

• 2 weeks później...
Ciężko uwierzyć, by przy takim tempie rozwoju technologicznego oraz "mody na eko" badania z 2002 roku były podobne do tych z 2012 roku. Trzeba iść do przodu i firmy o tym wiedzą. Jak widać, wybierając kocioł, uwagę na normy zwraca coraz więcej użytkowników.

,,,, Trzeba iść do przodu i firmy o tym wiedzą. Jak widać, wybierając kocioł, uwagę na normy zwraca coraz więcej użytkowników.

Odbiegnę nieco od tematu.

Wojtek, czy mógłbyś wyjaśnić nam zwykłym użytkownikom kotłów, co zasadniczo zmieniło się w okresie od 2002r do 2013r w kotłach na paliwo stałe Galmetu.

Oczywiście pomijając nowy certyfikat.

Witam

Wśród informacji o certyfikacji kotłów na normę EN 303:5- 2012 zabrakło bardzo ciekawej informacji o tym, że aktualizacja tej normy wprowadza możliwość instalacji kotłów na paliwa stałe w układach zamkniętych, zabezpieczonych naczyniami ciśnieniowymi o mocy do 500 kW. To ważna dla rynku instalacyjnego zmiana, ważna dla inwestorów modernizujących swoje kotłownie, gdyż obniży koszty inwestycji, i dla instalatorów bo dzięki temu będzie szansa na większą ilość instalacji.

Oczywiście czekamy teraz na szybką reakcję Ministerstwa dla nowelizacji odpowiedniego rozporządzenia.

Pzdr.

• 6 months później...
Objaśnienie co to jest norma 303:5 2012 i listę kotłów spełniających klasę 5 czyli najwyższą znajdziecie na http://www.kostrzewa.com.pl, mają 7 kotłów w klasie 5, chyba najwięcej z Polskich producentów