Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlew i płyta na półwyspie , jak rozmieścić bo się zastanawiam

Recommended Posts

Zdecydowanie tak bym zrobił - swoją drogą bałbym się jednak, że mało będzie miejsca na blat roboczy.

BTW - ja mam podobny układ i nie wiem czy potrzebowałbym drugiego zlewu (nawet więcej - mam duży jednokomorowy i spokojnie daje radę). Od płyty do końca półwyspu mam 60 cm i to spokojnie wystarcza (z 2 strony mam jakieś 120 cm - i tu nie pogardziłbym dodatkowym miejscem.

ta kuchnia nie jest znowu taka mała, ciąg pod oknem ma 374 cm a wyspa 280 . o strefach w kuchni coś tam wiem. mikrofala w słupku po lewej , piekarnik jeszcze nie zdecydowałam , albo też w słupku, albo pod płytą na wyspie ( mało go używamy ) ten zlew pod oknem to nie będzie zlewik tylko normalny duży 60 albo więcej

zrzut kuchni.jpg

Wiesz, ja sobie myślę, że jeśli masz dobrą odległość między ciągami (czyli nie więcej niż 120 cm), to łatwiej Ci będzie odwrócić się na pięcie i wrzucić brudną łyżkę do zlewu pod oknem, czy tam coś odcedzić, niż latać na drugi koniec blatu do małego zlewu. Po prostu bliżej i zlew większy. Ale Ty jesteś oryginał ;), więc może widzisz to zupełnie inaczej.

Wiesz, ja sobie myślę, że jeśli masz dobrą odległość między ciągami (czyli nie więcej niż 120 cm), to łatwiej Ci będzie odwrócić się na pięcie i wrzucić brudną łyżkę do zlewu pod oknem, czy tam coś odcedzić, niż latać na drugi koniec blatu do małego zlewu. Po prostu bliżej i zlew większy. Ale Ty jesteś oryginał ;), więc może widzisz to zupełnie inaczej.

Zdecydowanie tak - u mnie jest ok. metra pomiędzy ciągami (tak w sam raz) - i zdecydowanie wolę się odwracać :)

A piekarnik - jak dla mnie zdecydowanie w słupku - u mnie pod płytą wszelkiego rodzaju garnki i talerze (okazuje się, że wszystkie garnki spokojnie mieszczą się w szufladzie 90-tce).

teraz się nie robi zlewów wielokomorowych (znaczy w epoce zmywarek nie mają sensu), więc 1komorowa 60 spokojnie daje radę, i pomyśl czy nie zostawić zlewu tylko na wyspie (ale ja bym zamienił miejscami zlew z płytą, płyta przy ścianie jest bezpieczniejsza trudniej zawadzić o gary, a i można dać okap jakiś ze ściany wystający wiec 3x tanszy niż te wolnowiszące).

Sławek , jak jeden zlew i tylko na wyspie to tam też i zmywarka , a jakoś nie chcę mieć zmywarki w wyspie , chyba będzie ją za bardzo słychać ( chociaż one teraz są ciche , ale nawet jak będzie najcichsza to lepiej żeby była jak najdalej

szczerze mówiąc, nie wiem czy zmywarka przy zlewie to takie wygodne- naprzeciw zlewu byłoby chyba bardziej poręcznie; jak się otworzy drzwi zmywarki to one mają 60-65cm więc jakby blisko do wyspy.

Jak wejdziesz na bluma 5 stref, to układ z wyspą masz akurat taki że na wprost piekarnika płyta jest na końcu wyspy, a zlewik tu gdzie teraz masz płytę. Poza tym jeśli nie masz spiżarni blisko to zaplanuj jakąś dużą szafę na przechowanie i to właśnie wysoką. A zabudowa będzie z jakiegoś systemu czy robiona indywidualnie?