Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie wieszaka

_Tarzan_

Recommended Posts

Witam,

Mam prośbę o poradę, otóż zakupiłem wieszak taki jak na zdjięciu (ten wiszący):

http://imgur.com/zPM3M

i zastanawiam się jak przymocować go do ściany. Niestety nie są w nim nawiercone żadne otwory, zresztą sama rama jest właściwie zbyt cienka (może z 5-7mm). Pytanie jak przymocować to do ściany? Może jakieś obejmy? Będę wdzięczny za pomysły, jakby co do dyspozycji mam wiertarkę udar.

Pozdrawiam,

Marcin

Thx, a wystarczy jedynie nawiercić otwory w jednym poziomie czy lepiej w dwoch liniach, tak, zeby haczyki trzymaly i z dolu i z gory? W sumie jakiegos wielkiego obciazenia tam nie bedzie, tylko nie chce, zeby sie ten wieszak obijal i sciane niszczyl, o ile dobrze to sobie wyobrazam :)

Hmm - w opcji z haczykami nie musisz w ogóle nawiercać wieszaka, poprostu wkręcasz haczyki i zawieszasz na nich wieszak. Fakt, nie będzie to wyjątkowo atrakcyjne wizualnie.

Natomiast być może optycznie lepszą opcją jest nawiercenie poziomych "belek" wieszaka na przestrzał i przykręcenie go na zwykłe wkręty. Niestety taka opcja ma jeden minus - otwory osłabią wieszak, po jakimś czasie w miejscu wiercenia może poprostu pęknąć od naprężeń (ubrania naprawdę sporo ważą). No chyba że wieszak jest z litego pręta a nie jak zakładam z rurki.

Hmm - w opcji z haczykami nie musisz w ogóle nawiercać wieszaka, poprostu wkręcasz haczyki i zawieszasz na nich wieszak. Fakt, nie będzie to wyjątkowo atrakcyjne wizualnie.

Natomiast być może optycznie lepszą opcją jest nawiercenie poziomych "belek" wieszaka na przestrzał i przykręcenie go na zwykłe wkręty. Niestety taka opcja ma jeden minus - otwory osłabią wieszak, po jakimś czasie w miejscu wiercenia może poprostu pęknąć od naprężeń (ubrania naprawdę sporo ważą). No chyba że wieszak jest z litego pręta a nie jak zakładam z rurki.

Fakt, trochę źle się wyraziłem, chodziło mi to, czy wkrety+haczyki umieszczac na scianie w jednej linii czy w dwoch (tak, zeby wieszak byl na nich oparty i z gory i z dolu)?