rudy_stp 07.12.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Muszę postawić ściankę między łazienką a sypialnią stąd też zależy mi na tym żebym niekoniecznie słyszał na jakim etapie jest osoba w łazience:) Przeglądając systemy ścianek Knauf (nie jest to jakaś kryptoreklama po prostu mają ekologiczną wełnę i dalej poszedłem tym tropem) doszedłem do wniosku, że najlepiej zrobić ściankę z 60 mm wełny, obłożoną z każdej strony dwoma płytami Diamant (choć w sumie może tylko od strony sypialni a od strony łazienki jedna diamant a druga aquapanel)... Wszystko komplikują instalacje które w takiej ściance miały by biec (stelaże pod miskę i bidet oraz trochę rur) stąd też moje pytanie: Czy najlepiej jest zrobić ściankę bez tych instalacji żeby dobrze tłumiła dźwięki i do niej od strony łazienki dobudować niską ściankę z kartono-gipsu gdzie sobie wszystko ukryję czy też zrobić jedną grubą ściankę w której ukryję instalację po środku (niby Knauf podaje ,że izolacja akustyczna jest wtedy podobna do zwykłej ale raczej rury puszczone w środku będą dawały lepsze wrażenia akustyczne w sypialni). Jak wy byście zbudowali taką ściankę? Edytowane 8 Grudnia 2012 przez rudy_stp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 08.12.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Dobrze zrozumiałem że chcesz zrobić 60 cm ścianę ? Pomyśl może o wstawieniu ścianki z silikatów które same w sobie bardzo dobrze tłumią dźwięki a dodatkowo można je czymś obłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_stp 08.12.2012 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Dobrze zrozumiałem że chcesz zrobić 60 cm ścianę ?: Wkradł się błąd:/ Ścianka 125 mm rzecz jasna. : Pomyśl może o wstawieniu ścianki z silikatów które same w sobie bardzo dobrze tłumią dźwięki a dodatkowo można je czymś obłożyć. Kamienica by mi się zawaliła pod takim ciężarem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Truteń1719510061 09.12.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli chcesz zrobić tylko ściankę działową, to ja bym rury dał jednak osobno w zabudowie w łazience a ewentualnie od strony sypialni wygłuszył czymś takim jak na fotce tylko na całą ścianę. A w środek ścianki jeśli byś ją dobrze zabezpieczył przed wilgocią to można się pokusić o wstawienie opakowań na jajka (tych dużych ) to nie żart, bardzo dobrze wygłuszają dźwięki. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez Truteń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts