Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubośćm ściany nośnej w domu parter+poddasze

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Jestem na etapie budowy domu Terezjasz. Daszech dwuspadowy, bardzo miła dla oka konstrukcja - która została dodatkowo przez nas zmodyfikowana. Dom ma z założenia być tani w budowie, wygodny, ciepły i energooszczędny.

Po rozpoczęciu współpracy z BP otrzymałem przewymiarowany domek. A więc po krótce.

Ściany zewnętrze i wewnętrzne nośne 30 cm. Plus symboliczne ocieplenie.

Ławy fundamentowe jak pod kościół mimo że grunt to bardzo twarda skalista ziemia.

Każdorazowo przy wizycie godzina prelekcji o zaletach żelbetowych skosów na poddaszu i stropu nad poddaszem.

A teraz pytania:

1) minimalna grubość zewnętrznej i wewnętrznej ściany nośnej. Osobiście wolałbym 19cmMAX lub 24cm gazobeton (bo akurat mi się trochę trafiło za tzw flaszkę) a zaoszczędzone pieniążki przeksięgować na grubszy styropian.

2) sugestię co do lekkich fundamentów. Jakie powinny mieć wymiary minimalne żeby zachować przyzwoity poziom wytrzymałości. Budynek ma stać 150 lat i nigdy nie będzie rozbudowany o kolejne 6 pięter;)

Witam serdecznie,

Jestem na etapie budowy domu Terezjasz. Daszech dwuspadowy, bardzo miła dla oka konstrukcja - która została dodatkowo przez nas zmodyfikowana. Dom ma z założenia być tani w budowie, wygodny, ciepły i energooszczędny.

Po rozpoczęciu współpracy z BP otrzymałem przewymiarowany domek. A więc po krótce.

Ściany zewnętrze i wewnętrzne nośne 30 cm. Plus symboliczne ocieplenie.

Ławy fundamentowe jak pod kościół mimo że grunt to bardzo twarda skalista ziemia.

Każdorazowo przy wizycie godzina prelekcji o zaletach żelbetowych skosów na poddaszu i stropu nad poddaszem.

A teraz pytania:

1) minimalna grubość zewnętrznej i wewnętrznej ściany nośnej. Osobiście wolałbym 19cmMAX lub 24cm gazobeton (bo akurat mi się trochę trafiło za tzw flaszkę) a zaoszczędzone pieniążki przeksięgować na grubszy styropian.

2) sugestię co do lekkich fundamentów. Jakie powinny mieć wymiary minimalne żeby zachować przyzwoity poziom wytrzymałości. Budynek ma stać 150 lat i nigdy nie będzie rozbudowany o kolejne 6 pięter;)

Banalnie proste. Bierzesz projekt, ew. badania geotechniczne, idziesz do pierwszego z brzegu konstruktora, płacisz i masz informację czy dom jest przewymiarowany czy nie.

Na forum nikt odpowiedzialny nie udzieli wiążącej odpowiedzi, a nawet jeśli, to skąd wiesz kto Ci jej udzielił.

Z doświadczenia wiem iż 99% domów z poddaszem użytkowym jest murowane ze ściany o grubości 24cm.

Co rozumiesz przez przewymiarowane ławy?

Zazwyczaj ławy w Polskim budownictwie mają 60cmx40cm, zbrojone 4 prętami fi 12 bądź fi 16.

Owszem czasami zdarzają się szersze ale to przy domach z kilkoma stropami i piętrami.

To tyle z mojej strony, najlepiej pogadaj z KB.

Pozdrawiam. Janek

Z doświadczenia wiem iż 99% domów z poddaszem użytkowym jest murowane ze ściany o grubości 24cm.

Zazwyczaj ławy w Polskim budownictwie mają 60cmx40cm, zbrojone 4 prętami fi 12 bądź fi 16.

Owszem czasami zdarzają się szersze ale to przy domach z kilkoma stropami i piętrami.

Pozdrawiam. Janek

A z mojego doświadczenia ławy mogą mieć szerokość od 40cm do nawet 2m i mimośrodowo umieszczoną ścianę i to w domku parterowym(sytuacja skrajna ale wzięta z praktyki).

Bez znajomości konkretów można sobie gdybać

Pozdrawiam. Janek

KB może się wypowiedzieć ale on jest od realizacji zgodnie z projektem a nie od zmian w projekcie i tego się trzymajmy chyba,że lubimy prokuraturę bo to temat na czasie.

Dzięki za odpowiedzi, po dyskusji z KB okazało się, że wystarczy ściana 19cm max lub 24cm gazobeton. I jest to przy tym budynku OK. Zmiana w projekcie już wprowadzona. Okazało się, że ściana miała mieć taką grubość bo tak wszyscy robią bo dom jest cichy.

Wg mnie jeśli zamiast robić bardzo grubą scianę wykonam grubsze ocieplenie styropianowe niż założone 12cm wyjdę na tym korzystniej (mniejsze straty ciepła. Chciałbym upchnąć około 20cm izolacji ścian i 25cm wełny na poddaszu.

Pozdrawiam i dziękuje za Wasze rady