bielaPL 08.12.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Witam Mam zamiar postawić jak najtaniej dom o powierzchni mieszkalnej około 70m2. Mam działkę, na razie rolna ale nie problemu ze zrobieniem jej budowlanej. Mediów brak. Do prądu i wody jakieś 30m. Szambo trzeba swoje mieć. Teren łatwy w zabudowie bez niespodzianek, suchy. Rejon podlaski. Dom ma być jak najtańszy i przetrwać 60 lat, potem może się zawalić . Nie mam upatrzonych materiałów i technologii budowania, dla mnie równie dobrze może być szkieletowiec z płytą osb i steropianem, byle to jako tako wytrzymało tyle lat ile napisałem. Może być piętrowy albo parterowy obojętnie byle taniej. Stan surowy zamknięty to będą robiły raczej jakieś ekipy. Elektryka i środek wykończenie ja. Wszystko co prostsze też ja. Aha dom ma być ogrzewany piecem na drewno/węgiel. Żadnych kominków salonowych. Bez gazu. Ile to może wynieść $$$??? Interesuje mnie tzw. koszt stanu developerskiego czyli taki gdzie wchodzimy i kładziemy już tylko podłogi/płytki i malujemy tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 08.12.2012 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 To czy dom może być parterowy czy z poddaszem trzeba sprawdzić w MPZP, ewentualnie w warunkach zabudowy , bo co z tego że forumowicze doradzą ci parterówkę, jeśli się okaże że nie możesz jej wybudować ? Jak już będziesz znał warunki wybierz projekt który ci najbardziej odpowiada a na końcu pytaj o koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielaPL 08.12.2012 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Tam nie ma MPZP, po okolicznych domach widać że mogą być parterówki jak i piętrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 08.12.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Jak nie ma MPZP to musisz wystąpić o warunki zabudowy i będziesz wszystko wiedział. Osobiście uważam że przy tak małym metrażu poddasze nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielaPL 08.12.2012 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 To weźmy taki projekt parterówkihttp://z500.pl/projekt/Z78,Projekt-domu-parterowego-z-kuchnia-i-salonem-od-ogrodu-takze-na-mala-dzialke.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scarlet 08.12.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Warto poczytać co mają do powiedzenia ci którzy ten dom budują / wybudowali. Tutaj jest trochę informacji i zdjęć http://www.extradom.pl/projekt-domu-z78-WAE1093Na stronie z500 też warto poczytac komentarze i zobaczyć realizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.12.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 W adaptacji podnieść ściankę kolankową o kilkadziesiąt cm. Styro na ściany ze 30, okna 3-szybowe. Strop ze 40 cm wełny, kable w podłogówce, odpowiednie obrócenie domu do południa. Tanio i bez zmartwień. Nie stawiać kominów. Wentylacja mechaniczn z np luną i wstępnym podgrzaniem w postaci prostego i taniego GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.12.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Bardzo proszę, 77 metrów, parterowy z poddaszem użytkowym typu "stodoła". Szkieletowy. http://www.domnajtaniej.pl/cennik-kowalski-77.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 28.12.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 pytanie jak bardzo tanio ma byc.... i jaki budżet na to przewidujesz pod klucz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts