Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsze 70m2 - jak i ile?

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar postawić jak najtaniej dom o powierzchni mieszkalnej około 70m2. Mam działkę, na razie rolna ale nie problemu ze zrobieniem jej budowlanej. Mediów brak. Do prądu i wody jakieś 30m. Szambo trzeba swoje mieć. Teren łatwy w zabudowie bez niespodzianek, suchy. Rejon podlaski.

Dom ma być jak najtańszy i przetrwać 60 lat, potem może się zawalić ;). Nie mam upatrzonych materiałów i technologii budowania, dla mnie równie dobrze może być szkieletowiec z płytą osb i steropianem, byle to jako tako wytrzymało tyle lat ile napisałem. Może być piętrowy albo parterowy obojętnie byle taniej.

Stan surowy zamknięty to będą robiły raczej jakieś ekipy. Elektryka i środek wykończenie ja. Wszystko co prostsze też ja. Aha dom ma być ogrzewany piecem na drewno/węgiel. Żadnych kominków salonowych. Bez gazu.

Ile to może wynieść $$$??? Interesuje mnie tzw. koszt stanu developerskiego czyli taki gdzie wchodzimy i kładziemy już tylko podłogi/płytki i malujemy tynki.

To czy dom może być parterowy czy z poddaszem trzeba sprawdzić w MPZP, ewentualnie w warunkach zabudowy , bo co z tego że forumowicze doradzą ci parterówkę, jeśli się okaże że nie możesz jej wybudować ? Jak już będziesz znał warunki wybierz projekt który ci najbardziej odpowiada a na końcu pytaj o koszty.

W adaptacji podnieść ściankę kolankową o kilkadziesiąt cm. Styro na ściany ze 30, okna 3-szybowe. Strop ze 40 cm wełny, kable w podłogówce, odpowiednie obrócenie domu do południa. Tanio i bez zmartwień. Nie stawiać kominów. Wentylacja mechaniczn z np luną i wstępnym podgrzaniem w postaci prostego i taniego GWC.

• 3 weeks później...