Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik - pompa do napełniania dolnego źródła

tomek_glw

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Moja pompa (NIBE1245) już uruchomiona. Od września do teraz przepracowała ok 500h - początkowo 19st na zasianiu, później ustawiłem 24st - płaska krzywa, żeby zobaczyć jak zachowuje się temp. w domu. Aktualnie mam 16st. w salonie (jeszcze nie mieszkam) - na zewnątrz średnio minus 8st. - dom jest wykańczany - malowany - ściany jeszcze wysychają. Tyle tytułem informacji dla ew. zainteresowanych tym modelem.

Wracając do tematu:

poszukuję w celu zakupu (nie wiem, jaka jest prawidłowa nazwa) zbiornika/pompy do uzupełniania glikolu w DZ.

Wygląda to jak stojący zbiornik z klapą u góry zamykaną hermetycznie, zbiornik ma 2 króćce. Po napełnieniu zbiornika glikolem, zamknięciu klapy, jeden króciec przyłączamy do rozdzielacza DZ, natomiast drugi do kompresora. Ciśnienie powietrza z kompresora wypycha glikol i możemy napełniać/uzupełniać jego poziom w DZ. Króciec, którym wypływa glikol jest połączony wewnątrz zbiornika z rurką, która sięga do samego dna - dzięki temu możemy przepompować powietrzem całą zawartość i uniknąć wpuszczenia niechcianego powietrza do DZ.

Czy ktoś wie jak znaleźć takie "dziwo"?

Miała to ekipa montująca moją PC.

Dzięki i pozdrawiam.

Ja potrzebuję właśnie do uzupełnienia. Odpowietrzanie trwa dość długo i na skutek wypuszczania powietrza z DZ spada w nim ciśnienie. Mam już poniżej 0,5bara a jeszcze słychać bulgoczące powietrze. Nie chcę upuszczać już bardziej, bo już jest poniżej mminimum. Muszę dobić nieco glikolu a potem odpowietrzać dalej. Na szczęście rotametry pokazują normalny przepływ - tylko odgłosy bulgotania mnie trochę denerwują. Pompa elektryczna raczej mnie nie urządza. Ten ręczny spryskiwacz może być ciekawy! Dzięki za pomysł!

tomek_glw

Kiedyś kupiłem sobie ręczną pompkę do układu z glikolem. To proste i wygodne w użyciu ustrojstwo - kilkulitrowy zbiornik pionowy z półprzezroczystego tworzywa, w nim ręczna pompka tłocząca powietrze, krótki wąż (ok. 1,3m) z końcówką 3/4 cala (gwint wewnętrzny) do połączenia z układem.

Nie znam firmy, ale wygląda jak "pompa ręczna do napełniania instalacji Hewalex". Obecnie w sklepach internetowych w cenie ok. 100zł.

tomek_glw

Kiedyś kupiłem sobie ręczną pompkę do układu z glikolem. To proste i wygodne w użyciu ustrojstwo - kilkulitrowy zbiornik pionowy z półprzezroczystego tworzywa, w nim ręczna pompka tłocząca powietrze, krótki wąż (ok. 1,3m) z końcówką 3/4 cala (gwint wewnętrzny) do połączenia z układem.

Nie znam firmy, ale wygląda jak "pompa ręczna do napełniania instalacji Hewalex". Obecnie w sklepach internetowych w cenie ok. 100zł.

Zamówiłem!!

Dzięki!

Mam nadzieję, że się nada :)

Zigobar - jeszcze raz dzięki za radę!

Pompka do mnie już dotarła. Jest absolutnie plug&play - ponieważ przypadkowo na moim rozdzielaczu przy zaworze miałem akurat zewnętrzny gwint 3/4 i idealnie się spasowało z pompką Hewalex'a :)

5 minut roboty i po sprawie - odpowietrzyłem, dobiłem 5 litrów - ciśnienie ładnie podskoczyło do 1,0bara i praca DZ stała się praktycznie niesłyszalna.

Pozdrawiam.