tomek_glw 08.12.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Witam wszystkich! Moja pompa (NIBE1245) już uruchomiona. Od września do teraz przepracowała ok 500h - początkowo 19st na zasianiu, później ustawiłem 24st - płaska krzywa, żeby zobaczyć jak zachowuje się temp. w domu. Aktualnie mam 16st. w salonie (jeszcze nie mieszkam) - na zewnątrz średnio minus 8st. - dom jest wykańczany - malowany - ściany jeszcze wysychają. Tyle tytułem informacji dla ew. zainteresowanych tym modelem. Wracając do tematu:poszukuję w celu zakupu (nie wiem, jaka jest prawidłowa nazwa) zbiornika/pompy do uzupełniania glikolu w DZ.Wygląda to jak stojący zbiornik z klapą u góry zamykaną hermetycznie, zbiornik ma 2 króćce. Po napełnieniu zbiornika glikolem, zamknięciu klapy, jeden króciec przyłączamy do rozdzielacza DZ, natomiast drugi do kompresora. Ciśnienie powietrza z kompresora wypycha glikol i możemy napełniać/uzupełniać jego poziom w DZ. Króciec, którym wypływa glikol jest połączony wewnątrz zbiornika z rurką, która sięga do samego dna - dzięki temu możemy przepompować powietrzem całą zawartość i uniknąć wpuszczenia niechcianego powietrza do DZ.Czy ktoś wie jak znaleźć takie "dziwo"?Miała to ekipa montująca moją PC. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.12.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Czy ktoś wie jak znaleźć takie "dziwo"? W ogrodniczym pod nazwą "opryskiwacz ręczny 5l". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.12.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Kup sobie pompę np. WZ250, na ssanie podłącz jakiś zbiorniczek z glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 08.12.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Kup sobie pompę np. WZ250, na ssanie podłącz jakiś zbiorniczek z glikolem. Racja, to do napełniania, ja podałem do uzupełniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 08.12.2012 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ja potrzebuję właśnie do uzupełnienia. Odpowietrzanie trwa dość długo i na skutek wypuszczania powietrza z DZ spada w nim ciśnienie. Mam już poniżej 0,5bara a jeszcze słychać bulgoczące powietrze. Nie chcę upuszczać już bardziej, bo już jest poniżej mminimum. Muszę dobić nieco glikolu a potem odpowietrzać dalej. Na szczęście rotametry pokazują normalny przepływ - tylko odgłosy bulgotania mnie trochę denerwują. Pompa elektryczna raczej mnie nie urządza. Ten ręczny spryskiwacz może być ciekawy! Dzięki za pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.12.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 tomek_glwKiedyś kupiłem sobie ręczną pompkę do układu z glikolem. To proste i wygodne w użyciu ustrojstwo - kilkulitrowy zbiornik pionowy z półprzezroczystego tworzywa, w nim ręczna pompka tłocząca powietrze, krótki wąż (ok. 1,3m) z końcówką 3/4 cala (gwint wewnętrzny) do połączenia z układem.Nie znam firmy, ale wygląda jak "pompa ręczna do napełniania instalacji Hewalex". Obecnie w sklepach internetowych w cenie ok. 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 09.12.2012 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 tomek_glw Kiedyś kupiłem sobie ręczną pompkę do układu z glikolem. To proste i wygodne w użyciu ustrojstwo - kilkulitrowy zbiornik pionowy z półprzezroczystego tworzywa, w nim ręczna pompka tłocząca powietrze, krótki wąż (ok. 1,3m) z końcówką 3/4 cala (gwint wewnętrzny) do połączenia z układem. Nie znam firmy, ale wygląda jak "pompa ręczna do napełniania instalacji Hewalex". Obecnie w sklepach internetowych w cenie ok. 100zł. Zamówiłem!! Dzięki! Mam nadzieję, że się nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_glw 12.12.2012 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Zigobar - jeszcze raz dzięki za radę! Pompka do mnie już dotarła. Jest absolutnie plug&play - ponieważ przypadkowo na moim rozdzielaczu przy zaworze miałem akurat zewnętrzny gwint 3/4 i idealnie się spasowało z pompką Hewalex'a 5 minut roboty i po sprawie - odpowietrzyłem, dobiłem 5 litrów - ciśnienie ładnie podskoczyło do 1,0bara i praca DZ stała się praktycznie niesłyszalna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts