Crisiano 08.12.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Czy mozna prosic o opinie na temat tego typu montazu okien: "Zewnętrzne ościeżnice okienne i drzwiowe - termoizolację ścian zewnętrznych należy wyprowadzić około 3cm na ościeżnicę okienną i drzwiową, od strony wewnętrznej docieplić ścianę w świetle otworu (powiększyć otwór o około 5cm)." http://www.domywstylu.pl/pakiet_energooszczedny.php Ten sposob montazu bardzo by mi odpowiadal ze wzgledu na ogolna niechec firm do montazu w warstwie ocieplenia. A jesli juz, to z laska i ekstra pare tys. Powyzszy sposob wydaje mi sie rozsadny, mozna by zastosowac np. styropian XPS ktory jest bardzo twardy, a koszt to dla mojego domu to tylko ok. 300zl ekstra a zyskalbym dodatkowo pieknie wyrownanie otworu okiennego. Jesli temat ten byl juz poruszany to przepraszam za zdublowanie ale nic nie znalazlem tu na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.12.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ten sposob montazu bardzo by mi odpowiadal ze wzgledu na ogolna niechec firm do montazu w warstwie ocieplenia.( Delikatnie rzecz ujmując ten sposób montażu większego sensu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 08.12.2012 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Zeby lepiej zoobrazowac. Jesli to nie ma sensu to dobrze wlasnie wiedziec bo bynajmniej otworow okiennych nie bede robic wiekszych. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez Crisiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 08.12.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 założenia dla pakietu energooszczędnego: "Okna o wsp. Uo=1,0 W/m2K dla szyby i Uo=1,2 W/m2K dla ramy." ale energooszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Zeby lepiej zoobrazowac. [ATTACH=CONFIG]153370[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]153369[/ATTACH] Jesli to nie ma sensu to dobrze wlasnie wiedziec bo bynajmniej otworow okiennych nie bede robic wiekszych. Według mnie nie ma. Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego zadzwoń, chętnie wyjaśnię, ale żeby to opisać, to nie tu i teraz, bo wyszedłby artykuł. Inna sprawa, że na tych rysunkach występuje istotny brak (błąd ideowy), którego autor woli nie widzieć albo o którym nie ma pojęcia:-). Takiego montażu jak na obrazkach nie można wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 08.12.2012 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Rysunek zrobilem na szybkiego aby tylko zoobrazowac co mialem na mysli. Brak, pianki, foli, miejsca na parapet itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 09.12.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Rysunek zrobilem na szybkiego aby tylko zoobrazowac co mialem na mysli. Brak, pianki, foli, miejsca na parapet itp. Pomijając detale, to co narysowałeś jest montażem okna w licu ściany, a nie w warstwie ocieplenia. Zakładając, że to zielone na rysunku to szeroka taśma rozprężna - byłoby poprawnie. Ale chyba nie o to ci chodziło.. Więc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 09.12.2012 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Tak, jest to montaż okna w licu ściany. To zielone wokół okna to XPS grubosci 2-3cm. Oprócz tego ściana normalnie ocieplona 20cm styropianem (kawałek na rysunku). Styropian od zewnątrz ma nachodzić na ramkę 3cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 09.12.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam Tak, jest to montaż okna w licu ściany. To zielone wokół okna to XPS grubosci 2-3cm. Oprócz tego ściana normalnie ocieplona 20cm styropianem (kawałek na rysunku). Styropian od zewnątrz ma nachodzić na ramkę 3cm. czyli chcesz w szczelinę poza pianką wpakować jeszcze dodatkowo XPS - a w jakim celu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 11.12.2012 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ...bo takie rozwiązanie proponują "specjaliści" od domów energooszczędnych (zobacz link w pierwszym poście który przywołałem).Chyba ma to być coś pomiędzy montażem w warstwie ocieplenia a zlicowaniem ze ścianą. Generalnie widać że koszty nieduże, ale pytanie czy to coś da. Z Waszych odpowiedzi wynika, ze to przerost formy nad treścią.Czyli rozumiem że albo montaż w warstwie ocieplenia albo zlicować ze ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 11.12.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 ...bo takie rozwiązanie proponują "specjaliści" od domów energooszczędnych (zobacz link w pierwszym poście który przywołałem). Chyba ma to być coś pomiędzy montażem w warstwie ocieplenia a zlicowaniem ze ścianą. Generalnie widać że koszty nieduże, ale pytanie czy to coś da. Z Waszych odpowiedzi wynika, ze to przerost formy nad treścią. Czyli rozumiem że albo montaż w warstwie ocieplenia albo zlicować ze ścianą? Albo trzecia droga, wysunięcie okien do połowy ramy w ocieplenie. Kosztów dodatkowych brak, efekt na pewno lepszy niż w licu. Umożliwia prawidłowe podparcie dołu i wyklinowanie boków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 11.12.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Montuj w warstwie ocieplenia - najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.12.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam Montuj w warstwie ocieplenia - najlepsze rozwiązanie teoretycznie racja, ja bym chciał zobaczyć jakieś badania/testy/wyniki pokazujące różnicę między powiedzmy częściowym wysunięciem i wysunięciem całkowitym, oczywiście zakładając, że oba montaże są wykonane profesjonalnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 11.12.2012 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Wolałbym w warstwie ocieplenia ale jak już wspomniałem widzę niechęć firm montujących okna. Nie chcę wymagać czegoś czego nie chcą robić. Mam nadzieję że do tego czasu aż będę zamawiać okna to coś się zmieni w polityce firm.Dzięki wypowiedziom tu na forum wiem że otwory mam wykonać zgodnie z pierwotnym projektem. To dużo wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.12.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 .. ja bym chciał zobaczyć jakieś badania/testy/wyniki pokazujące różnicę między powiedzmy częściowym wysunięciem i wysunięciem całkowitym, oczywiście zakładając, że oba montaże są wykonane profesjonalnie. Pozwolę sobie spytać jakie to badania chciałby kolega zobaczyć i jakie różnice poznać? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.12.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Wolałbym w warstwie ocieplenia ale jak już wspomniałem widzę niechęć firm montujących okna. Nie chcę wymagać czegoś czego nie chcą robić. Mam nadzieję że do tego czasu aż będę zamawiać okna to coś się zmieni w polityce firm. Dzięki wypowiedziom tu na forum wiem że otwory mam wykonać zgodnie z pierwotnym projektem. To dużo wyjaśnia. Jeśli firma "nie chce", to znaczy, że nie potrafi. A jak nie potrafi, to trzeba ją sobie odpuścić, chyba że lubisz amatorów i z tej przyczyny godzisz się nawet, aby Twój dom był przez nich gorzej zbudowany. Dziwny ten świat inwestorów:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 12.12.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam Pozwolę sobie spytać jakie to badania chciałby kolega zobaczyć i jakie różnice poznać? . Kolego TEST szukam różnych informacji, danych na temat strat ciepła przy różnych rodzajach montażu i nie wpadło mi w ręce nic konkretnego. Oczywiście przebieg izoterm itp są i zgadzam się z nimi ale ... jakoś mi mało Może jest jeszcze za wcześnie aby takie coś otrzymać z rynku, z istniejących budynków, zapewne w warunkach laboratoryjnych takie badanie jest do wykonania ale czy ktoś je robił ? Jak by były jakieś wyniki liczbowe np: - montaż "standardowy" - zużycie energii w roku 150 kWh - montaż warstwowy, okno zlicowane ze ścianą - 100 kWh - montaż warstwowy poza licem muru - 50 kWh najlepiej jeszcze z podziałem jak wyglądało to w 1 roku użytkowania a jak w np 15. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.12.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Kolego TEST szukam różnych informacji, danych na temat strat ciepła przy różnych rodzajach montażu i nie wpadło mi w ręce nic konkretnego. Oczywiście przebieg izoterm itp są i zgadzam się z nimi ale ... jakoś mi mało Może jest jeszcze za wcześnie aby takie coś otrzymać z rynku, z istniejących budynków, zapewne w warunkach laboratoryjnych takie badanie jest do wykonania ale czy ktoś je robił ? Jak by były jakieś wyniki liczbowe np: - montaż "standardowy" - zużycie energii w roku 150 kWh - montaż warstwowy, okno zlicowane ze ścianą - 100 kWh - montaż warstwowy poza licem muru - 50 kWh najlepiej jeszcze z podziałem jak wyglądało to w 1 roku użytkowania a jak w np 15. MMichale, pasję szukania doceniam, szanuję i rozumiem, (bo sam jej ulegam). Jednak co do reszty, to wydaje mi się, że komu jak komu, ale Panu nie wypada aż tak zbaczać na manowce okniarstwa:-). Mam nadzieję, że napisał Pan to co napisał wyłącznie pod wpływem... energooszczędnej gorączki, dlatego odpuszczę sobie komentarz. Może kiedyś, jak zasiądziemy przy kawie uda się powrócić do tego tematu. Chyba, że woli kolega wcześniej, to proszę o telefon, chętnie przedstawię swoje zdanie, co do takich właśnie oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 12.12.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 - montaż "standardowy" - zużycie energii w roku 150 kWh - montaż warstwowy, okno zlicowane ze ścianą - 100 kWh Wiem, że to tylko przykład ale w tych 2 wersjach to zużycie będzie praktycznie identyczne. Może po wielu wielu latach będzie się różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 12.12.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Wiem, że to tylko przykład ale w tych 2 wersjach to zużycie będzie praktycznie identyczne. Może po wielu wielu latach będzie się różnic. To by było zbyt piękne:-). Panowie w bardzo złożonym temacie z zakresu fizyki budowli dokonujecie zbyt wiele, zbyt daleko idących uproszeń. Według mnie to tak nie działa i jest prostą drogą do późniejszych "opowieści dziwnej treści" wygłaszanych klientom kupującym okna. Aby rozpoczynać taką debatę o wartości liniowych mostków i ich wpływie na przenikalność cieplną, a co za tym idzie straty ciepła, przede wszystkim trzeba zbudować konkretny model "mostka" i mieć świadomość, że wynik obliczeń odnosił się będzie tylko i wyłącznie do tego modelu. Próby jakiegokolwiek przenoszenia wyników na inne modele prowadzić będzie do nieprawidłowych wartości i co najwyżej dość szerokich uśrednień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts