Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz okien - docieplenie od strony wewn w swietle otworu

Recommended Posts

Witam

Kolego TEST jasna sprawa, co do kawy to zawsze bardzo chętnie :)

A co do przykładu to takie moje "chcejstwo" :) chciałbym aby to było takie proste, między innymi dlatego, że w zapisach nowego prawa budowlanego znalazło się zalecenie o montażu w warstwie ocieplenie i miliony pytań od inwestorów DLACZEGO ? Pokazuje się tabelkę z wynikami i ... po problemie ;)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Kolego TEST jasna sprawa, co do kawy to zawsze bardzo chętnie :)

A co do przykładu to takie moje "chcejstwo" :) chciałbym aby to było takie proste, między innymi dlatego, że w zapisach nowego prawa budowlanego znalazło się zalecenie o montażu w warstwie ocieplenie i miliony pytań od inwestorów DLACZEGO ? Pokazuje się tabelkę z wynikami i ... po problemie ;)

Widzisz MMichale,tak to właśnie jest:-). Niby zwykły brak precyzji, a... Po pierwsze, to nie zalecenie, a zobowiązanie (ze względu na funktator normotwórczy "powinny" użyty w przepisie). Po drugie zobowiązanie nie znajduje się w zapisach "prawa budowlanego" lecz w przepisach techniczno-budowlanych. Jaka to różnica wyjaśniał nie będę Po trzecie, zobowiązanie jest mało poważne, i to z kilku względów o czym pisałem (chociaż nie na FM).

Pytania inwestorów jestem w stanie zrozumieć jednak nie ma takiej siły by odpowiedź znalazła się w jednej uniwersalnej tabelce wyjaśniającej wszystko, wszystkim. Taka tabelka prawdopodobnie nigdy nie powstanie, choćby ze względu na mnogość rozwiązań technicznych wchodzących w rachubę. Można pokusić się co najwyżej o opis jednego ściśle określonego przypadku z zastrzeżeniem, że w każdej innej sytuacji jego zastosowanie jest już wątpliwie dokładne. A po co komu "niedokładne" tabelki? Chyba sprzedawcom, aby tworzyli w oparciu o nie własne "historie okienne" z gatunku tych niestworzonych:-). Jeśli już za czymś tęsknić, to za ujednoliceniem metodologii obliczeń wartości mostków i za wiedzą w tym zakresie u tych, którzy na tych mostkach chcą budować przewagę konkurencyjną.

Tak, jest to montaż okna w licu ściany. To zielone wokół okna to XPS grubosci 2-3cm. Oprócz tego ściana normalnie ocieplona 20cm styropianem (kawałek na rysunku). Styropian od zewnątrz ma nachodzić na ramkę 3cm.

Osobiści uważam, że to dobre rozwiązanie (sam je u siebie planowałem stosować), ilość ocieplania do rogu muru będzie nie mniej niż 3+4( bo 3cmXPS=4cm styrop. )=7cm, co jest porównywalnym wynikiem do montażu w pół wystawionego okna, a dużo niej pracochłonne i jest cieplejsze od ramy.

Osobiści uważam, że to dobre rozwiązanie (sam je u siebie planowałem stosować), ilość ocieplania do rogu muru będzie nie mniej niż 3+4( bo 3cmXPS=4cm styrop. )=7cm, co jest porównywalnym wynikiem do montażu w pół wystawionego okna, a dużo niej pracochłonne i jest cieplejsze od ramy.

A ściana nośna z czego?

Bo mówimy o tych dwóch rozwiązaniach. Wersja powyżej tańsza w wykonaniu i wymaga wcześniejszego zaplanowania większych otworów, wersja poniżej zalecany montaż, ale drogi - ucieczka ciepła ma porównywalną długość -czyli straty, w sumie zależy ile kto dał ocieplenia bocznego ,a mam plan 5cm + 3 z zachodzącego styropianu daje 8, w wersji poniżej rama koło 9 - Gdzie popełniam ewentualny błąd.

ocieplenie okna duze.jpg

Edytowane przez BCS

WERSJA tansza - po co Ci styropian między ościeżnicą ( ramą okna ) a ościeżem ( otworem w murze gdzie montuje się okno ) ?

Rolę docieplenia spełnia zewnetrzna warstwa ocieplenia zachodzącego na ramę ościeżnicy ( ten węzeł nazywa się węgarkiem ). Dodatkowo to pianka, którą aplikuje się między ramę ościeżnicy a mur ościeża ma walory ciepłochronne.

Witam

WERSJA tansza - po co Ci styropian między ościeżnicą ( ramą okna ) a ościeżem ( otworem w murze gdzie montuje się okno ) ?

Rolę docieplenia spełnia zewnetrzna warstwa ocieplenia zachodzącego na ramę ościeżnicy ( ten węzeł nazywa się węgarkiem ). Dodatkowo to pianka, którą aplikuje się między ramę ościeżnicy a mur ościeża ma walory ciepłochronne.

o to samo zapytałem parę postów wcześniej - odpowiedzi brak - po co tam komu to ??

wydaje mi się, że koledze się trochę pomylił sens montowania w warstwie ocieplenia, najprościej jest powiedzieć, że OPTYMALNE ustawienie jest wtedy kiedy najcieplejsze materiały są w jednej linii, w naszym przypadku są to

- warstwa ocieplenia ściany

- szyba

więc optymalne ustawienie będzie wtedy jeżeli znajdą się one w jednej płaszczyźnie

no chyba, że się mylę i ktoś mądrzejszy mnie poprawi.

Pozdrawiam

Styropian w glifie okiennym wewnątrz budynku jest wypełniaczem, 5cm nie można wyrobić samym tynkiem, można byłoby zamurować, ale łatwiej siatka i styropian, można by grubo pianki, ale ona ma nieciekawe parametry, xps jest i twardy i ma dobre parametry,- nie neguje wyższości montażu okna w płaszczyźnie styropianu, ale to pracochłonne i drogie, sposób zaproponowany przesuwa linie ocieplenia/ przełamuje ją, ale nie powoduje mostka termicznego, jest łatwa w wykonaniu, pozwala zamontować okno idealnie w środku przekroju ściany, a nie na siłę wywalone na zewnątrz.

Witam

Styropian w glifie okiennym wewnątrz budynku jest wypełniaczem, 5cm nie można wyrobić samym tynkiem, można byłoby zamurować, ale łatwiej siatka i styropian, można by grubo pianki, ale ona ma nieciekawe parametry, xps jest i twardy i ma dobre parametry,- nie neguje wyższości montażu okna w płaszczyźnie styropianu, ale to pracochłonne i drogie, sposób zaproponowany przesuwa linie ocieplenia/ przełamuje ją, ale nie powoduje mostka termicznego, jest łatwa w wykonaniu, pozwala zamontować okno idealnie w środku przekroju ściany, a nie na siłę wywalone na zewnątrz.

zrobisz jak uważasz ale to jest błędne rozumowanie, powiększanie otworu aby go potem wypełnić xps`em ?

Pozdrawiam

.... jest łatwa w wykonaniu, pozwala zamontować okno idealnie w środku przekroju ściany, a nie na siłę wywalone na zewnątrz.
Łatwe to wszystko wydaje się na rysunku. Moim zdaniem przerost formy nad treścią. Takie rozwiązanie jak proponujesz spowoduje tylko dodatkowe koszty, wydłuży czas (przygotowanie otworów) i spowoduje dodatkowe utrudnienia podczas montażu.

Witam

Od siebie dodam, że główny powód takiego montażu to duże 2mX4m 250kg okna(75%szklenia), zewnętrzny montaż takich okien to dopiero koszty.

Prawda, ale mowa jest o tym, że nie ma sensu stosowanie takiego rozwiązania, mniejszy otwór, pianka, folie okien i fachowy montaż z licem ściany i po sprawie.

Pozdrawiam

Montaż licem do ściany to za mało ocieplenia, trzeba stosować taśmy bo przemarza i wkrapla się woda, w swoim życiu widziałem wiele tych "fachowych" montaży,nie trzyma się to ścian, wg. mnie sposób podany przeze mnie jest tańszy, cieplejszy i bezpieczniejszy. Jeśli ktoś nie poda co jest źle w podanym sposobie, to raczej tak zrobię.

Okna mam na południowy/zachód , ale są duże bo nam się tak podoba, szklenie raczej dobrze izolujące, ale nie absorbujące, nie liczę na zyski ze słoneczka przez okno, raczej zabezpieczam się przed ucieczką ciepła.

Witam

Montaż licem do ściany to za mało ocieplenia, trzeba stosować taśmy bo przemarza i wkrapla się woda, w swoim życiu widziałem wiele tych "fachowych" montaży,nie trzyma się to ścian, wg. mnie sposób podany przeze mnie jest tańszy, cieplejszy i bezpieczniejszy. Jeśli ktoś nie poda co jest źle w podanym sposobie, to raczej tak zrobię.

Okna mam na południowy/zachód , ale są duże bo nam się tak podoba, szklenie raczej dobrze izolujące, ale nie absorbujące, nie liczę na zyski ze słoneczka przez okno, raczej zabezpieczam się przed ucieczką ciepła.

z całym szacunkiem ale z tego co piszesz to nie masz pojęcia o tym co i jak ani po co się stosuje w montażu stolarki,

to Twoje okna i Twój dom skoro uważasz, że Twoje rozwiązanie jest lepsze od sprawdzonych - działaj :)

Pozdrawiam

W sumie grzecznie zakończyłeś, pozostawiając mnie z moim problemem, ale troszkę jednak chciałbym do końca wyjaśnić.

Parę postów powyżej napisałeś

.... nie wpadło mi w ręce nic konkretnego. Oczywiście przebieg izoterm itp są i zgadzam się z nimi ale ... jakoś mi mało :)

Może jest jeszcze za wcześnie aby takie coś otrzymać z rynku, z istniejących budynków, zapewne w warunkach laboratoryjnych

.....

W pierwszej części przytoczonej wypowiedzi zgadzasz się, że ciepły montaż teoretycznie wykazuje lepszy rozkład temperatur, a w drugiej zauważasz, że rozwiązania te za krótko są na rynku coby konkretnie rzeczowo stwierdzić, skoro możemy zauważyć tylko teoretyczne korzyści, to trzeba to stosować, bo wielce prawdopodobne, że praktyczne z czasem dojdą.

Z mojej strony dodam, że wszelkie rozwiązania które potrafię zrozumieć i przeliczyć staram się zastosować, może czegoś nie rozumie to proszą o wytłumaczenie.

Ja pojmuję montaż okien w licu ściany z zastosowaniem taśm jako ukierunkowanie dyfuzji pary wodnej z niedocieplnej części domu, ale nie powoduje to docieplenia tego narożnika, w wersji montażu okna poza licem ocieplenia mamy wszędzie podobnie i problem się zmniejsza, cieplej wokoło okna to mniejsze straty .

Witam

Ja pojmuję montaż okien w licu ściany z zastosowaniem taśm jako ukierunkowanie dyfuzji pary wodnej z niedocieplnej części domu, ale nie powoduje to docieplenia tego narożnika, w wersji montażu okna poza licem ocieplenia mamy wszędzie podobnie i problem się zmniejsza, cieplej wokoło okna to mniejsze straty .

dzielisz montaż na:

- w murze z zastosowaniem taśm i

- poza murem

a to nie jest tak

taśmy stosuje się zarówno w przypadku montażu w murze jak i poza nim jeżeli czynnikiem termoizalacyjnym połączenia jest piana montażowa

i po drugie wysunięcie okna poza mur ma na celu minimalizowanie wartości mostków, jak już pisałem wcześniej, Ty mieszasz dwie zupełnie różne sprawy i chcesz zrobić lepiej,

myślisz, że montując poza murem nie należy już, jak to ładnie napisałeś, ukierunkowywać dyfuzji pary wodnej ?

taśmy, folie, silikony czy akryle spełniają inne zadania a umiejscowienie okna względem muru spełnia inne zadanie

Pozdrawiam