Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaz okien - docieplenie od strony wewn w swietle otworu

Recommended Posts

...... termoizalacyjnym połączenia jest piana montażowa

.....

myślisz, że montując poza murem nie należy już, jak to ładnie napisałeś, ukierunkowywać dyfuzji pary wodnej ?

....

Jeśli okno zamontowane jest poza muren, porządnie w dobrej pianie,to gdzie ma chcieć uciec ta para wodna ,zablokujesz jej drogę w szczelinie zapianowanej, to przejdzie se obok styropianem/wełną. No chyba ze użyjemy pianki o gorszych parametrach niż styropian, do tego użycie taśmy od środka to rozumie/zastoję, ale ta na zewnątrz to tylko wiatroizolacja.

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak mi się kojarzy, to taśmę zewnętrzną montuje się też w dolnej krawędzi okna przed parapetem, jeśli woda spłynie do taśmy ( z jakiegoś powodu, nie istotne jakiego) to nie zostanie odrzucona przez parapet, tylko po murze gdzieś wsiąknie, to tylko przesunięcie problemu, wody nie powinno tam być, trzeba inaczej się przed nią zabezpieczać, ale to nie problem tego wątku.

Jak mi się kojarzy, to taśmę zewnętrzną montuje się też w dolnej krawędzi okna przed parapetem, jeśli woda spłynie do taśmy ( z jakiegoś powodu, nie istotne jakiego) to nie zostanie odrzucona przez parapet, tylko po murze gdzieś wsiąknie, to tylko przesunięcie problemu, wody nie powinno tam być, trzeba inaczej się przed nią zabezpieczać, ale to nie problem tego wątku.

Taśma zewnętrzna ma kilka funkcji: wiatroszczelność, wodoszczelność i paroprzepuszczalność. Czasowe zamoknięcie muru nie jest w budownictwie żadnym problemem o czym najlepiej świadczy nieosłanianie ścian zewnętrznych przed deszczem.

Jestem głęboko przekonany, że stosowanie taśm ma duże znaczenie przy niskiej kulturze budowania, a z takim przypadkami mamy najczęściej odczynienia, profesjonalna ekipa okniarska zakańcza swoją prace uszczelnieniem taśmami i nie musi martwić się o kulturę tynkarze i wew. i zew.-swoje zrobili dobrze, a i co bardzo ważne, taśmy montuje się po wyschnięciu piany, monterzy okien sami po sobie obcinają pianę, nikt nic nie wyrwie, a inwestor za to zapłaci w postaci montażu taśm, w gorszej wersji, tynkarze wyskubują jakkolwiek piankę (na prośbę inwestora o okniarzy- odpowiedz, ale oni do tego nie przyjadą) od wewnątrz w ubytki nawalając tynku, a na zewnątrz pozostawią 2-3 mm szczelinki.

Najlepiej byłoby pianę wstrzelić na samum końcu, ale prawię się nie da...prawie bo można zastosować od wewnątrz taśmę paro-nieprzepuszczalną rozprężną, wykonać tynk wew. i w czasie prac elewacyjnych pod styropian w dziurę pomiędzy okno a mur wypełnić niskorozprężną pianą która sklei styropian z murem i oknem..

Witam

Jestem głęboko przekonany, że stosowanie taśm ma duże znaczenie przy niskiej kulturze budowania, a z takim przypadkami mamy najczęściej odczynienia, profesjonalna ekipa okniarska zakańcza swoją prace uszczelnieniem taśmami i nie musi martwić się o kulturę tynkarze i wew. i zew.-swoje zrobili dobrze, a i co bardzo ważne, taśmy montuje się po wyschnięciu piany, monterzy okien sami po sobie obcinają pianę, nikt nic nie wyrwie, a inwestor za to zapłaci w postaci montażu taśm, w gorszej wersji, tynkarze wyskubują jakkolwiek piankę (na prośbę inwestora o okniarzy- odpowiedz, ale oni do tego nie przyjadą) od wewnątrz w ubytki nawalając tynku, a na zewnątrz pozostawią 2-3 mm szczelinki.

Najlepiej byłoby pianę wstrzelić na samum końcu, ale prawię się nie da...prawie bo można zastosować od wewnątrz taśmę paro-nieprzepuszczalną rozprężną, wykonać tynk wew. i w czasie prac elewacyjnych pod styropian w dziurę pomiędzy okno a mur wypełnić niskorozprężną pianą która sklei styropian z murem i oknem..

ciężko mi się to czyta - nie wiem czy to moje zmęczenie czy może drobny nieład :)

nie spotkałem się z takim wynalazkiem jak " wewnętrzna taśma paro-nieprzepuszczalna rozprężna" to po pierwsze

po drugie, przy wysokiej kulturze budowania Twoim zdaniem stosowanie taśm/folii nie ma znaczenia tak ?

montaż taśm po wyschnięciu pianki ? noooo niby można ba znam ekipy, które zewnętrzną taśmę montują zawsze na końcu ale jak to niby uczynić z taśmą wewnętrzną aby było profesjonalnie?, nie no niby też można ale PO CO utrudniać sobie pracę ?

Artur-69 - zostaw może jednak te pracę osobą, które się na tym znają.

Pozdrawiam

Witam

Taśma zewnętrzna ma kilka funkcji: wiatroszczelność, wodoszczelność i paroprzepuszczalność. Czasowe zamoknięcie muru nie jest w budownictwie żadnym problemem o czym najlepiej świadczy nieosłanianie ścian zewnętrznych przed deszczem.

racja ale .... zapomniałeś o jej głównym przeznaczeniu - folia ma zabezpieczyć czynnik izolacji termicznej jakim jest pianka montażowa a przy okazji jest dodatkową barierą dla wiatru itp.

Pozdrawiam

Ogólnie coby nie przeciągać dyskusji tak stwierdzę, nie przekonaliście mnie, nie podaliście żadnego argumentu, nie znalazłem w waszych postach nic coby zachęcił mnie do zastosowania taśm.

Artur 69, a może po prostu nie warto strzępić sobie jęzora, aby przekonywać "przekonanych"? Szczególnie takich dla których folia i taśma to jedno? Zrób jak uważasz i zakończmy te męczarnie:-). Czas pokaże kto miał rację, a że to akurat w Twoim domu ten pokaz, to może i lepiej.

Ogólnie coby nie przeciągać dyskusji tak stwierdzę, nie przekonaliście mnie, nie podaliście żadnego argumentu, nie znalazłem w waszych postach nic coby zachęcił mnie do zastosowania taśm.

No i super. A tylko tak z ciekawości: czy ekipa ocieplająca ci dach, przekonała cię do zastosowania folii nad i pod ociepleniem? ;)

Ja mam argument: na Zachodzie tak robią :)

Jak już ktoś nie chce przyjmować małych argumentów "za" to idąc na skróty daję duży. Skoro bardziej rozwinięta kultura zachodnia tak przyjmuje, tzn. że oni etap przekonywania mają już za sobą. I można ich naśladować.

Dla potwierdzenia link do tematu na pewnym branżowym forum - gdzie nasz polski monter pyta o kwoty, a w odpowiedzi słyszy tylko rady, że musi brać pod uwagę wyłącznie montaż warstwowy:

http://www.forum.oknonet.pl/viewtopic.php?f=1&t=20729&sid=7040bd62809e499c2a462898dd0244bb&p=72738