shivy 08.12.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Witam, mam do Państwa dwa pytania (prośbę o poradę) 1) mam piec gazowy 2 funkcyjny który zaciąga z zewnątrz powietrze do spalania rurą aluminiową (niepalną) i w zimie jak zaciąga mroźne powietrze a rura przechodzi przez kuchnie gdzie jest ok 20 stopni to na rurze skrapla się woda. W jaki sposób można by spowodować żeby tak się nie działo. 2) w chwili obecnej jestem na etapie kupna regulatora temperatury do mieszkania i zastanawiam się w którym miejscu w mieszkaniu najlepiej go umieścić. W załączniku dołączam szkic mieszkania jeżeli będzie to pomocne w udzieleniu mi odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 08.12.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ad.1) Powierzchnia rury jest zimna, dodatkowo w kuchni ponuje wyższa wilgotność. To wszystko powoduje, że temperatura powierzchni rury jest poniżej punktu rosy i niestety woda się wykrapla. Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest ocieplenie rury np. wełną mineralną, bądź rur preizolowanych. Potem zostaje zabudowa tych rur:( Ad. 2) A nie wystarczą termostaty na grzenikach? Chyba, że myślisz o regulatorze pogodowym, który będzie regulował temperaturę zasilania CO w zależności od temperatury na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shivy 08.12.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ad. 2) A nie wystarczą termostaty na grzenikach? na grzejnikach nie mam termostatów, a sterownik planuje taki kupic http://www.auraton.pl/pl/inf/regulatory_temperatury/regulatory_przewodowe/auraton_2025 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts