Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwijacz do rolet na taśmę, naprawa.

Recommended Posts

Witam,

Nie znalazłem nigdzie informacji o sposobie i możliwości naprawy zwijacza do rolet. więc zakładam nowy post.

Wiem że nowe kosztują niewiele 20-50zł.

Bardziej interesuje mnie czy można to naprawić bez otwierania skrzynki nad oknem i potrzeby wymiany całego zwijacza z taśmą, czy można we własnym zakresie rozebrać / wymieńić sprężynę. Mam uszkodzone 2 (z 10) zwijacze na taśmę.

Obie sztuki nie wciągają taśmy i muszę owijać wkoło by roleta była podniesiona do góry, jest to nieco uciążliwe. Rolety montowane były7 lat temu.

Czy ktoś miał z tym problem, proszę o poradę.

Zdjęcie2758 roleta.jpg

Zdjęcie2759 roleta.jpg

Edytowane przez marekw14

Nie wiem, czy uda Ci się je naprawić. W środku zwijacza jest metalowa "puszka", której chyba nie da się zbyt łatwo otworzyć i naprawić. Ale możesz próbować.

Nie wiem tylko czy jest to warte zachodu. Montaż nowego zwijacza to 5 minut każdy. Nie wymieniasz taśmy, tylko zakładasz ją na nowy zwijacz.

Trociu, dzięki za podpowiedź.

znalazłem na google foto zwijacza, nie wiem czy mam takie same jeszcze tego nie rozbierałem,

Ważniejsze jest to o czym wspomniałeś, nie muszę rozbierać całej skrzynki nad oknem.

Jak rozmiem na nowy wystarczy nawinąć dotychczasową taśmę i pewnie ją jakoś trzeba zabezpieczyć, zacisnąć?

Ta obudowa jak myślę jest na zastrzaski, spróbuję to rozebrać i zobaczymy.

ScreenShot12.jpg