marekw14 08.12.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, Nie znalazłem nigdzie informacji o sposobie i możliwości naprawy zwijacza do rolet. więc zakładam nowy post. Wiem że nowe kosztują niewiele 20-50zł. Bardziej interesuje mnie czy można to naprawić bez otwierania skrzynki nad oknem i potrzeby wymiany całego zwijacza z taśmą, czy można we własnym zakresie rozebrać / wymieńić sprężynę. Mam uszkodzone 2 (z 10) zwijacze na taśmę. Obie sztuki nie wciągają taśmy i muszę owijać wkoło by roleta była podniesiona do góry, jest to nieco uciążliwe. Rolety montowane były7 lat temu. Czy ktoś miał z tym problem, proszę o poradę. Edytowane 8 Grudnia 2012 przez marekw14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Nie wiem, czy uda Ci się je naprawić. W środku zwijacza jest metalowa "puszka", której chyba nie da się zbyt łatwo otworzyć i naprawić. Ale możesz próbować. Nie wiem tylko czy jest to warte zachodu. Montaż nowego zwijacza to 5 minut każdy. Nie wymieniasz taśmy, tylko zakładasz ją na nowy zwijacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 09.12.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Trociu, dzięki za podpowiedź. znalazłem na google foto zwijacza, nie wiem czy mam takie same jeszcze tego nie rozbierałem, Ważniejsze jest to o czym wspomniałeś, nie muszę rozbierać całej skrzynki nad oknem. Jak rozmiem na nowy wystarczy nawinąć dotychczasową taśmę i pewnie ją jakoś trzeba zabezpieczyć, zacisnąć? Ta obudowa jak myślę jest na zastrzaski, spróbuję to rozebrać i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 09.12.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 dokładnie tak jak piszesz, taśmę się zaczepia na nowym zwijaczu zazwyczaj o podgięty kawałek "blaszki". Uważaj tylko bo przy niektórych typach zwijaczy, po otwarciu można oberwać po palcach od naciągniętej sprężyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.12.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Rozbierając swój obecny zepsuty zwijacz zwróć uwagę gdzie i w którym kierunku nawinięta jest linka. Potem podobnie zamontuj na nowym.Nie była to jakaś filozofia, bo u siebie wszystkie zwijacze montowałem sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 16.12.2012 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Dziękuję za podpowiedzi, pozdrawiam, zdam relację jak wymienię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts