Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy otwarty a ocieplenie poddasza wełną

fuxszyk

Recommended Posts

Witam,

od dłuższego czasu czekam na okna do mojego domu (temat na zupełnie inny topik).

Obecnie mamy wykonane instalacje, wylewki, tynki cem.-wap. Przewidywany termin dostawy okien to połowa lutego, nie wiem jeszcze czy będzie możliwy montaż (w warstwie docieplenia) jeżeli temperatury będą ujemne.

Mój wykonawca namawia mnie by robić ocieplenie poddasza wełną. Sam nie jestem do tego przekonany, mam obawy czy po zimie wszystko będzie ok.

Pytanie:

1) czy wg Was ocieplanie poddasza jest dopuszczalne w przypadku stanu surowego otwartego?

2) czy dom w stanie surowym otwartym z ocieplonym wełną poddaszem można zostawić na zimę?

Dziękuję za pomoc

Technologicznie to pewnie jest możliwe, bo cóż może wełnie zaszkodzić ? Wilgoci też można by się nie obawiać, bo dom nieogrzewany, zatem różnice temperatury będą minimalne po obu stronach.

Osobiście nie robił bym jednak takich prac w tej porze roku. Z psychologicznego punktu widzenia jest to dla mnie nie do przyjęcia.

No chyba że miałbym nóż na gardle z terminami rat bankowych, czy innymi sprawami poza budowlanymi.

Ja też się szykuje do ocieplania, nie mam okien, a otwory okienne zabite dechami.

Jestem na jeszcze wcześniejszym etapie bo nawet nie mam wylewek ani instalacji.

Z tym że za bardzo nie mam teraz co robić w tym okresie i dlatego chce się zdecydować na to ocieplanie.

Czy coś stoi na przeszkodzie aby robić te prace w tym okresie i w tym momencie budowy ?

Czy coś stoi na przeszkodzie aby robić te prace w tym okresie i w tym momencie budowy ?

Zrobić możesz teraz, ale licz się z tym, że wilgoć ze wszystkich mokrych prac (tynki, wylewki) będzie się odkładała w płycie gipsowej i może to doprowadzić do jej odkształceń, a w skrajnych przypadkach nawet do jej odpadania odpadania.

Acha... ale myślałem zrobić tylko ocieplenie wełną i dać folię i na tym zakończyć.

Później dostane okna. No i myśle że pogoda pozwoli szybko się wziąść na instalacje z końcem zimy.

Jak uważacie ? Można tak zrobić ? Nic nie będzie stać na przeszkodzie ?

Chce się na przyszłą zime wprowadzić i chciałym już coś robić :) zawsze to mniej zostanie na wiosne.

Edytowane przez julo23

Żeby przyczepić paroizolacje, to musisz zbudować też ruszt pod płyty, a żeby ten ruszt zbudować, to musisz przyczepić profile UD na ściany... i tutaj pojawiają się problemy. Będziesz miał trudniej przy układaniu instalacji elektrycznej (problem z wprowadzaniem kabli do oświetlenia), przy tynkowaniu można łatwo zniszczyć folię paroizolacyjną, a na 100% zostanie ona zabrudzona (chyba, że planujesz suche tynki). Poza tym istnieje ryzyko, że wilgoć z mokrych prac może przenikać do warstw wełny przez nieszczelności w folii paroizolacyjnej.