MonikaGas 09.12.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witajcie, Potrzebuję porady (pewnie pierwszej z wielu) odnośnie starego domu do remontu - muszę koniecznie spuścić wodę z instalacji żeby zabezpieczyć ją przed mrozami. W domu jest boiler, przy głównym zaworze (w piwnicy) nie ma żadnego kranu spustowego. Jak pozbyć się całej wody z rur - odessać? czy wezwać hydraulika, żeby od razu zamontował ten kranik spustowy? Czy jakoś dodatkowo zadbać o boiler, jak zadbać o rury poza okręceniem tych widocznych szmatami i gąbkami, czy jakieś specjalne działania w rurach od kanalizacji (sól do syfony w sedesie?). Proszę o wskazówki. Dom jest piękny, ja kompletnie zielona, wymaga dużo pracy, ale chciałabym zacząć od tego, by uniknąc ewentualnych dalszych zniszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 09.12.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 hydraulika wezwij a wcześniej powiedz mu o co chodzi sama nie dasz rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaGas 09.12.2012 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Dzięki. Na razie jeszcze daję sobie szansę. Wszystko co się dało opróznic, opróżnione i wyssane, łacznie z boilerem i instalacją z pieca/kozy, a ja jeszcze medytuję przy głównym zaworze w piwnicy - co odkręcić nad nim, żeby zlac resztę wody, nie zalewajac piwnicy;) Załózmy, ze jakoś to zrobię ...Ale mam kolejny zgryz i konkretne pytanie: wodomierz opatulam w kilka warstw dla izolacji od mrozu, ale nim się tez martwię -mogę spokojnie zostawić tak, czy postarać się o czasowy demontaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.12.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Opatulanie nic nie da, musisz zamknąć wodę "w ulicy" i z wodomierza też spuścić wodę. Albo zainwestować w przewód grzejny (w sklepach zoologicznych pytaj o przewód grzejny do terrarium) i wodomierz wraz z przylegającymi doń rurami i zaworami nim okręć. Oczywiście warunkiem jest w miarę pewne zasilanie.... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 10.12.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 ... Albo zakopać glęboko w ziemi, choć jak stary dom to pewnie instalacja nie plastikowa tylko stal i nie wykonalne za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaGas 13.12.2012 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Witajcie - dziękuje bardzo, w mojej sytuacji przewód grzejny to rewelacyjne rozwiązanie o którym nie miałam pojęcia (zasilanie tam jest ok). Już zamówiony - z termostatem, bezobsługowy, będzie utrzymywał temperaturę od +3 do +10, na niego ma iść jeszcze odrobinę ocieplenia - wełny, żeby zmniejszać straty ciepła. Dzięki , Jarek , bardzo. Nie pochodzi ze sklepu zoologicznego, wygooglałam firmę specjalizującą się w tych przewodach - miałam spory wybór. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.12.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Cieszę się, że pomogłem. Przewód ze sklepu zoologicznego proponowałem dlatego, że kosztowałby 30zł, a nie 300 J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts