Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przymocowaniem murłat.

pechozol

Recommended Posts

Witam.

Moja zaje..... ekipa która wybudowała mi dom do stropu, po zalaniu go nie wypuściła prętów ze stropu do powiązania i zamocowania murłat, jednym słowem mam ładny gładki strop, ale nie wiem jak teraz przymocować dach do konstrukcji domu. Bardzo proszę o poradę co w tym momencie można zrobić aby dach mi nie odfrunął. Dach będzie mi robiła ekipa juz inna, ale na wiosnę, dlatego chciałbym się wcześniej coś w temacie dowiedzieć. Bardzo dziękuje z góry za pomocne odpowiedzi, i WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU WSZYSTKIM FORUMOWICZOM.

Witam.

Moja zaje..... ekipa która wybudowała mi dom do stropu, po zalaniu go nie wypuściła prętów ze stropu do powiązania i zamocowania murłat, jednym słowem mam ładny gładki strop, ale nie wiem jak teraz przymocować dach do konstrukcji domu. Bardzo proszę o poradę co w tym momencie można zrobić aby dach mi nie odfrunął. Dach będzie mi robiła ekipa juz inna, ale na wiosnę, dlatego chciałbym się wcześniej coś w temacie dowiedzieć. Bardzo dziękuje z góry za pomocne odpowiedzi, i WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU WSZYSTKIM FORUMOWICZOM.

Są kleje typu kotwa chemiczna (hilti, loctite ...)wystarczy nawiercić otwory i przykleić pręty. Miałem ten problem nad garażem - murarz przy zalewaniu powciskał po jednym pręcie i tłumaczył ,że to wystarczy - po prostu zapomniał zrobić zbrojenia ,ale tłumaczenie jak dla dziecka.

Kupiłem klej nawierciłem otwory i jest ok - parametry techniczne kleju są bardzo wysokie także można spać spkojnie.

A co na to Twój kierownik budowy? Odpowiednie kleje są doskonałym rozwiązaniem ale jak nie masz zaufania do kleju to przewiercasz wieniec na wylot wykuwasz mały otwór w ścianie pod wieńcem podkładka i nakrętka na długi pręt gwintowany. Otwór zaślepiasz i po sprawie. Ekipie potrąć odpowiednio wysokie koszty. Pozdrawiam.

A co na to Twój kierownik budowy? Odpowiednie kleje są doskonałym rozwiązaniem ale jak nie masz zaufania do kleju to przewiercasz wieniec na wylot wykuwasz mały otwór w ścianie pod wieńcem podkładka i nakrętka na długi pręt gwintowany. Otwór zaślepiasz i po sprawie. Ekipie potrąć odpowiednio wysokie koszty. Pozdrawiam.

dokładnie j.w , zresztą w projekcie na pewno mieli to wyszczególnione a że przegapili to o nich świadczy co to za firma.Potrąć koszta albo niech to robią...

Panowie jeśli w projekcie były określone szpilki montażowe zakotwione w stropie lub wieńcu to w porządku można ścigać ekipę , ale jeśli nie to zakotwienie murłaty należy do ekipy która wykona więźbe dachową, czyli cieśli. Będą wiedzieli ile i gdzie zakotwić szpilki .

Elementy zakotwione w otworach w wieńcu musza być zawsze zalane i wypełnione czy to żywicami epoksydowymi albo szybko sprawnymi cementami montażowymi. Oba sposoby są prawidłowe.

A co na to Twój kierownik budowy?

Forum może tylko doradzać natomiast decyzje podejmuje osoba kompetentna. Praktycznie w 100% projektów Mocowanie murłat zatapia się w wieńcu o ile jest wieniec. Gdyby jednak zdarzyło się inaczej to rozsądny murarz z doświadczeniem powinien o to zapytać i nie byłoby problemu. Teraz wykonanie kotwienia to niepoptrzebne dodatkowe koszty. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...