kamil18181 09.12.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 witam!Mam pewien problem z grzybem na ścianie który mimo prób jego usunięcia wciąż się pojawia. Mój pokój jest mały gdyż został on przedzielony ściana działowa z płyty gipsowej urzęduj w tej połowie bez okna jednak nie mam drzwi na dodatek posiadam słabe ogrzewanie lecz jeszcze w tym miesiącu będą mi zakładać centralne ogrzewanie wiec w miejscu grzyba będą szły rurki które dociepla całą ścianęCzy ten zabieg pomoże mi zwalczyć niechcianego gościa? Myślałem o nałożeniu na tę ścianę kafelek z sylikonowymi fugami, czy takie rozwiązanie bylo by dobre by ochronić się przed szkodliwym jego działaniem ? Dodam że tynk jest trwały i nie odpada już od kilkunastu lat, a kłucie i nakładanie nowego raczej odpada.Z góry Dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 11.01.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Instalacja centralnego ogrzewania może pomóc ograniczyć wilgoć, która jest przyczyną powstawania zagrzybienia. Na pokryte grzybem ściany proponuję zastosować Preparat Grzybobójczy VIDARON. Wyrób może Pan nanieść pędzlem, wałkiem lub poprzez natrysk. Po aplikacji pierwszej warstwy należy odczekać ok. 1 godz., a następnie wyszorować i zmyć ścianę wodą. Po całkowitym wyschnięciu ściany należy nałożyć drugą warstwę preparatu.Oprócz założenia centralnego ogrzewania i zastosowania preparatu należy również zadbać o właściwą wentylację pomieszczenia. Proponuję też częste wietrzenie pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darriusz 14.01.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Słaba wentylacja na to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 14.01.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Jeśli grzyb pojawia się tylko miejscowo na ścianie/suficie jest najczęściej wynikiem mostka termicznego. Mostek termiczny powoduje miejscowe obniżenie temperatury powierzchni.W pewnych warunkach może dochodzić do osiągnięcia punktu rosy i wykraplania się wody.Im częściej do tego dochodzi, tym dogodniejsze warunki dla rozwoju grzybów. Proponuję zająć się izolacją termiczną po zewnętrznej stronie ściany. Prawdopodobnie jest jakiś ubytek, który trzeba uzupełnić. Jak wyeliminuje się mostek lub go ograniczy, można zająć się usunięciem grzyba.Gwarantuję, że więcej się w tym miejscu nie pojawi. PozdrawiamGREGOR PS. Z góry założyłem, że grzyb nie jest wynikiem przecieku i zawilgocenia ściany od strony zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.01.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 witam! Mam pewien problem z grzybem na ścianie który mimo prób jego usunięcia wciąż się pojawia. A co jest z drugiej strony ściany na której pojawia się zagrzybienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts