czarnobialy 09.12.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Panowie moze spotkaliscie sie z takim rozwiazaniem w bloku jak na zalaczonym zdjeciu i dalo sie zamontowac geberit przy samej scianie w tym przypadku rowno ze scianka kominu wentylacyjnego... Mam chyba najmniejsze pomieszczenie jakie mozna sobie wyobrazic na ubikacje. 100 na 100 nawet nie ma. Chcialem zamontowac muszle podwieszana i kupilem najmniejsza miske jaka znalazlem na 48 cm dluga. Do tego ten geberit najcienszy na rymku 8 cm. Na sciance bocznej chcialem zmiescic umywalke 22 cm gleboka 40 dluga. Nie znalazlem mniejszej... Hydraulik mnie zalamal pokazujac jak mozna jedynie ten geberit zamontowac i ze za geberitem bedzie okolo 20 cm przestrzeni gdyz wymusza to ten trojnik wmontowany w podloge. Walczylem o kazdy cm zeby mozna bylo "jakotako" zamknac sie w tym pomieszczeniu a tu taki pech... Hydraulik powiedzial ze mozna by jeszcze z 5 cm uzyskac i cofnac o tyle geberit pod warunkiem wyklocia tego trojnika i obrucenia go w lewo a pozniej tam kolankami polaczenie tego wszystkiego. Tylko te 5 cm w gole mnie nie ratuje. Moje pytanie brzmi. Czy faktycznie w dobie takiej technologii nowosci itd nie ma takich kolanek czy innych rozwiazan zeby moc w tej luce cos przerobic aby moc ten geberit zamontowac 8 cm od sciany tak jak pozwalaja na to jego parametry? Moze ktos spotkal sie z podobnym rozwiazaniem, moze ktos spotkal sie z jakimis rurami czy kolankami specjalistycznymi, ktore pozwalaja na wybrniecie z tej sytuacji? Jestem zalamany ze wydalem pieniadze na jakies minimalistyczne miski podwieszane, geberity skoro i tak mi to w niczym nie pomoze... Prosze o pomoc. Edytowane 9 Grudnia 2012 przez czarnobialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 10.12.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 1. sposób- pompa rozdrabniajaca2. sposób- poprosić lokatorów z góry żeby przez jakiś czas nie korzystali z kibli, tę dziwną rzeźbę z kolanek rozmontować i wstawić prostą rurę z trójnikiem, o ile by poziomy wyrobiły- ale chyba tak bo podwieszane kibelki mają dość wysoko wylot3. sposób- wykuć kolanko w podłodze i obrócić je o 90stopni potem podjechac jakimiś złączkami w ogóle hydraulik dość mało kreatywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnobialy 10.12.2012 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Ta dziwna rzezba musi pozostac. Niestety to wierzowiec, ja mieszkam po srodku i mialem pecha ze w polowie w takich wysokich budynkach musi byc wyhamowanie... Hydraulik powiedzial ze musialby wyjac caly ten trojnik i glebiej w tej wnece wykloc nowy otwor przenoszac calosc ku tylowi ale to odrazu musialby ingerowac u sasiada. To chyba zbyt ciezki temat. Tez zaproponowal obrocic ten trojnik w lewo o 90 stopni ale powiedzial ze i tak kolanka, ktorymi tam bedzie musial wywijac odsadza geberit od sciany. Ze uzyskamy moze z 5 cm tak na prawde. Sa jakies nowoczesne kolanka jakies 90-stki czy moze o jakis specjalnych ksztaltach zeby moc tam cos wykombinowac...? Mowil ze takie sploczki zabudowane nie laczy sie jakimis elastycznymi rurami bo to ma wytrzymac lata i tam sie nie zaglada. Musza byc sztywne.Jesli sie nic nie da wykombinowac to trudno bede wiedzial ze niestety...dlatego chcialem to skonsultowac z wiekszym gronem... Edytowane 10 Grudnia 2012 przez czarnobialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.12.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 wyhamowanie można przenieść nad prosty trójnik to na pewno się zmieści, owszem ryzyko że ktoś spuści wodę jest ale robi się to tak cały element przygotowany ze złączami jeden wycina i wkłada a drugi wiaderko trzyma żeby łapać to co może wylecieć, robiłem tak kilka przeróbek w szpitalu i tylko raz wiaderko było potrzebne, jak tam mieszkasz to wybierzesz odpowiednią porę bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnobialy 11.12.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Czy mozesz mi wyslac linka kolego z takim prostym trojnikiem zebym mogl pokazac to hydraulikowi? Teraz mam jaki trojnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.12.2012 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 teraz masz 45stopni trójnik a musisz kupić 90 stopni, hydraulik będzie wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarnobialy 21.12.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Dzieki za rady. Podpowiedzialem hydraulikowi te ciekawostki, ktore mi podrzuciliscie i chyba wiedzial od poczatku co mozna zrobic ale bal sie ze jak bedzie tam cos podkuwal to do sasiada wpadnie. Teraz mam nastepny problem. Jak wygluszyc te rury... Przypominam ze to wierzowiec a ja mam mieszkanie na srodku gdzie jest zrobione wyhamowanie. Oryginalnie bylo ono zrobione pod katem prostym teraz hudraulik je zniwelowal i jest bardziej lagodne. Jednak jak leci cos ciezszego z wyzszych pieter to i tak slychac to uderzenie w rure. Wiem ze sa specjalne otuliny z polietylenu, widzialem w internecie takie niebieskie niby najlepsze ale sprzedawane sa na jakies zwoje 15 m. Czym Wy wygluszacie rury i jak to zrobic? Amatorzy podpowiadali mi ze mozna tez welna do wygluszania scian itp otulic te rury po wczesniejszym owinieciu ich folia zeby wilgosc, ktora moglaby sie pojawic nie wsiakala bezposrednio w ta welne. Czy to faktycznie dobre rozwiazanie? A moze znacie jakies inne sprawdzone lepsze bardziej profesjonalne? Z gory dzieki za odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 21.12.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Wygooglaj "materiały dźwiękochłonne"Tu masz linki do producenta, którego maty stosuje dużo firm budowlanych. Taką matę klei się specjalnym klejem, ale możesz użyć też butaprenu, albo zwykłej taśmy opakowaniowej.http://k-flex.pl/wp-content/uploads/2012/11/PL_LEA_KFONIK_0712.pdfhttp://k-flex.pl/wp-content/uploads/2012/12/PL_BRO_ACUSTIC_1212_ADS_V2.pdfJak dobrze poszukasz, to może znajdziesz inną (tańszą) firmę.Jeżeli chodzi o węłnę, to możesz też zastosować piankę montażową, a równie dobrze opakowania po jajkach (te papierowe:)). Efekt będzie podobny (nie mówię o matach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts